En dan is hij/zij er……Eindelijk, het is volbracht 🙂
Nu start de volgende erg bijzondere periode; het eerste uur na de geboorte, ook wel het gouden uur genoemd.
Wat kun je verwachten zo dat eerste uur?
(Ik ga hierbij uit van een natuurlijke geboorte, veel hiervan zal echter ook mogelijk zijn na bijv. een keizersnede)
Misschien heb je je baby zelf mee ‘aangepakt’ of heeft papa dat gedaan (of samen). Misschien wordt je baby door de verloskundige bij je neergelegd, warm, nog nat. Het eerste wat ze zal doen is je baby afdrogen. De overgang van 37°c in je buik naar kamertemperatuur is natuurlijk een hele stap. En nat koelt je baby snel af.
Direct een mutsje op, slim of juist niet tijdens dat gouden uur?
Meestal zal je baby dan ook direct een mutsje op krijgen, het hoofdje is in verhouding het grootste lichaamsoppervlakte en geeft dus de snelste afkoeling. Een mutsje kan echter ook nadelen hebben, hierdoor kan je als moeder bijv. je baby minder goed ruiken, een onderdeel van het hechtingsproces. Lees er hier meer.
Daarna zal, klassiek, de vader/partner gevraagd worden de navelstreng door te knippen. Uit uitgebreid en veelvuldig onderzoek blijkt dat het allerlei voordelen heeft hiermee te wachten tot het bloed van de baby uit de placenta weer terug gestroomd is. Het zogenaamde uitkloppen van de navelstreng. Lees er hier meer over.
Over het algemeen zal in de eerste 10-30 minuten na de geboorte de placenta ook geboren worden. Op het moment dat je baby bij je ligt maakt je moederlijf (opnieuw) endorfine en oxytocine aan, met zegt weleens dat dit de grootste rush van endorfine is die je ooit mee zal maken. Dit zorgt ervoor dat het hechtingsproces gestimuleerd wordt, borstvoeding toeschiet, maar ook dat je baarmoeder weer gaat samentrekken. Hierdoor komt de placenta los te liggen en zal je weer wat drukgevoel krijgen, meestal kun je de placenta in een of twee golvingen (weeën in niet-HypnoBirthing-taal) geboren laten worden.
De moederkoek, ook die komt tijdens het gouden uur. Wel of geen medicatie nodig?
Een aantal zorgverleners zal je protocollair een injectie met oxytocine (synthocinon) willen geven om je placenta vlot geboren te laten worden. Uitgebreid en ongestoord kennismaken met jouw baby (incl. het proeven van jouw kindje wat best gaat zònder mutsje) zorgt normaliter voor extra oxytocine-aanmaak. Ook het aanleggen van je baby stimuleert dit. Zo kun je vragen om dat bijvoorbeeld eerst te proberen voordat er kunstmatige oxytocine toegediend wordt.
Er zijn nog allerlei andere overwegingen te maken rondom de placenta, lees hier het blog wat ik eerder schreef.
In dat eerste uur blijken alle baby’s een zelfde soort patroon te volgen. In deze fase is het belangrijk om rustig de tijd te nemen om met z’n drietjes te wennen aan elkaar. Je baby is heel erg wakker en alert. Hij/zij kijkt dan naar je met grote, heldere ogen. Dit is het perfecte moment om het eerste contact met je baby buiten de buik te maken. In de regel zal de verloskundige jullie daar niet bij storen. Kom rustig bij met je kind op je buik en je partner naast je, en geniet van elkaar en van dit moment.
Dit prachtige filmpje laat dat patroon zien:
Het nakijken, wegen, temperaturen ed van je baby kan allemaal na deze uitgebreide eerste kennismaking plaatsvinden. Misschien moet je gehecht worden, je kunt je voorstellen dat daar het eerste uur niet voor geschikt is. Je wil je immers rustig kunnen focussen op jullie baby.
Wel heel veel prikkels in dat gouden uur. Hoe beperk je dat een beetje?
Je baby komt natuurlijk uit een heel beschermde omgeving. Alles is nieuw en er zijn dan ook enorm veel indrukken en prikkels zo direct na de geboorte. Baby’s verwerken indrukken zes keer zo langzaam als volwassenen.
Je kunt het je baby makkelijker maken door:
- Je baby zacht af te (laten) drogen.
- Gedemd te praten
- Hem/haar warm (met dekentjes/evt mutsje en handen van jullie eronder) bloot tegen je aan te houden, zo hoort, voelt, ruikt en ziet je baby jullie en dat is al vertrouwd. Hierdoor zal je baby sneller endorfine aanmaken en zich kalmer en prettiger voelen.
- Het licht te dimmen.
- De eerste controles van reflexen e.d. door je verloskundige bij jou op je buik te laten uitvoeren, of in ieder geval dicht bij jou en papa.
- Pas na dat eerste uur (of later) je baby laten wegen, aankleden, evt. Vitamin K geven enz.
En papa? Die is na het gouden uur aan de beurt voor huid op huid met jullie baby!
Daarna is het voor papa heerlijk om ook huid-huid contact te kunnen maken. Voor hem is het handig om (als je elders dan thuis bent) een extra shirt mee te nemen, veel baby’s poepen of plassen meteen na de geboorte namelijk. Het blijkt dat vaders (lees partners) dan ook heel veel oxytocine maken. Dat zet de zorgtaken aan en bevordert de hechting met jullie baby 👶
Het is niet nodig om je baby direct na de geboorte te wassen. Het is juist fijn voor de baby om het eventuele huidsmeer lekker in te laten trekken (supergezond voor de huid) en nog de vertrouwde geur van vruchtwater bij zich te houden.
Veel moeders zullen zich daarna op willen frissen, vaak kun je lekker onder de douche. De meeste baby’s zullen inmiddels in een diepe slaap zijn gevallen.
Hierna komen ‘in de regel’ de opa’s, oma’s en andere directe naasten op bezoek. Het is zinnig om hier van te voren over na te denken; Wanneer bel je ze? Hoe snel wil je mensen zien? Wie wil je graag snel zien? Wat vind je er van als anderen je baby willen vasthouden? Hoe reguleer je het bezoek? Je kraamverzorgende kan bij deze overwegingen ook een steun zijn.
Kortom vooraf met elkaar bepraten en nadenken over een aantal zaken kan heel zinnig zijn en zeker helpen om een fijne start te hebben als gezin. Ik help jullie hier graag bij bijv. door samen naar jullie wensen te kijken en dit te helpen omzetten naar een ‘geboorteplan’, neem gerust contact met me op.
En geniet vooral de luxe je lekker te laten verwennen door de kraamzorg en de mensen om je heen en dat geldt uiteraard ook voor papa 🙂
Hoe heb jij het eerste uur na de geboorte van je baby ervaren? Heb je wellicht nog goede tips? Deel ze dan hieronder met ons!
0 reacties