fbpx
babykoorts
Karin Kagenaar BLOGS

Karin Kagenaar

Baby met koorts, 5 gouden tips

Huilen | koorts | Slapen

Ik weet het nog zo goed, iedere winter was het weer raak, snottebellen, baby met koorts, huilen, onrustige nachten. Vreselijk hoe onmachtig ik me dan kon voelen, ik wilde mijn kindje graag helpen maar wist niet hoe.

In de afgelopen maanden heb ik daar een aantal mooie workshops over gegeven. Maar omdat niet iedereen hier natuurlijk persoonlijk bij kon zijn deel ik graag mijn toptips met jullie mbt koorts.

Ten eerste wanneer spreken we over een baby met koorts?

  • 36,8 tot 37,5 °C = normale lichaamstemperatuur
  • 37,6  tot 38,0 °C = verhoging
  • 38,1  tot 40,0 °C = koorts
  • 40,1 tot 42,0 °C = hoge koorts
  • 42,1 tot 43,0 °C = gevaarlijk hoge koorts

Dit zijn waardes die gemeten zijn met een anale thermometer.
Bij baby’s jonger dan 3 maanden wordt een temperatuur van boven de 38 °C doorgaans als potentieel gevaarlijk gezien. Maar ook ondertemperatuur kan voor een pasgeborene een ziektesymptoom zijn.

Sommige ouders kiezen er voor helemaal niet of nauwelijks te temperaturen. Om het kindje zo min mogelijk te belasten. Heerlijk wanneer je zo kan vertrouwen op de aanraking van de huid. Je kan jezelf hierin trainen door de temperatuur van je kindje in het nekje te voelen en daarna na te meten.
Moeders die borstvoeding geven voelen het ook tijdens het drinken; het mondje voelt dan veel warmer aan.

Ik ben zelf opgeleid met een aantal keer per dag temperaturen. Doe dan wel altijd een dikke klodder vaseline ofzo op de thermometer en doe het ook heel zachtjes en rustig. Dan hoeft het geen belasting te zijn voor je kindje.
Mijn minimum ligt dan op één keer ‘s morgens en één keer ‘s avonds. Als er veranderingen zijn houd ik het goed in de gaten en temp vaker. En je hebt ook van die fijne thermometers die in 10 seconden werken.

Koorts is functioneel: verhoging van de lichaamstemperatuur zorgt ervoor dat ziektekiemen gedood worden. Het brengt echter ook vervelende symptomen met zich mee die je graag helpt verlichten.

Lees hier meer over algemene adviezen bij koorts/koortsstuipen en richtlijnen over wanneer je je huisarts inschakelt 

Maar wat kan je zelf doen om het leed te verzachten bij jouw baby met koorts?

  1. Viburcol .

Een homeopathisch complex middel, dat wil zeggen dat het een middel is met diverse homeopathische middelen erin die tezamen werken.
Viburcol kan je zien als een alternatief voor paracetamol, maar dan zonder de koortsremmende werking. Zoals net al vernoemd is koorts functioneel en in die zin dus ook geen symptoom wat je zou willen onderdrukken zolang het niet al te hoog wordt.
Dit middel kan je kindje echter wel helpen om de vervelende symptomen te verzachten, het kan de onrust verminderen, pijn stillen. Ook bij doorkomende tandjes of oorpijn bijvoorbeeld.

Je kan het veilig gebruiken, er zijn nog nooit bijwerkingen geconstateerd. Je mag het zelfs ieder uur toedienen in de acute fase (volgens het homeopathisch principe)
Het is er zowel in de vorm van zetpillen als in drinkampulletjes.

Een middel om gewoon altijd in huis te hebben als je het mij vraagt.

  1. Citroensokjes

Een beproefd huismiddel wat inzetbaar is als je kleintje over de koorstpiek heen is. Hoe weet je dit? Als de voetjes warm zijn. M.a.w. niet doen bij koude voetjes. Je kan dan de hele temp.regulatie in de war brengen namelijk.

Zo werkt het praktisch:

Je doet in een schaal een halve liter lauw water. Pers daarin een halve (liefst biologische) citroen uit. Doop daarin de sokjes.
Wring ze goed uit en trek ze aan. Let daarop dat de beentjes niet afkoelen. Pak de beentjes in in een dekentje of doe je kleintje een (liefst wollen) maillot aan of beiden. Dit laat je 10-15 minuten zitten.
Het idee is dat de koorts naar de voetjes wordt getrokken en zo het lichaam kan verlaten.

Je zou dit een of meerder malen kunnen doen, daarover zijn de meningen wat verdeeld.

Notabene, heb je geen citroen in huis, azijn is een goede 2e keuze.

  1. Drinken/eten en uitdrogen:
  • Zorg dat je kindje ruim voldoende blijft drinken. Zeker als de koorts gepaard gaat met diaree en spugen kan je kindje snel uitdrogen.
  • Een kindje met koorts heeft weinig behoefte aan eten. Het is niet nodig en het is meestal meer belasting dan hulp voor het lichaam. Als je kindje duidelijk behoefte aan eten heeft kan je gewoon wat geven. De meeste kindjes willen alleen drinken en dat is genoeg.
  • Een ziek kind heeft vooral liefde/aandacht nodig. Hou het lekker dicht tegen je aan en laat het, als je dat niet al normaal doet, lekker bij je slapen. De geborgenheid zal helpen bij het herstel en je kan zo ook nog eens goed je kindje in de gaten houden.
  • Een kindje wat borstvoeding krijgt leg je zoveel als mogelijk aan de borst. Merk je dat het te ziek is om te drinken probeer dan of afgekolfde melk uit een flesje of met een lepeltje wel lukt.
  • Geef kleine beetjes drinken, wat maakt niet zoveel uit, als ranja bijv. beter gaat dan water kies je best voor ranja.

Als een kindje echt heel weinig drinkt kun je O.R.S. aanbieden. Dit is een rehydratie-oplossing die te koop is bij de drogist/apotheek. Is er niets open kun je overwegen om zelf een oplossing te maken van water met zeezout. Overleg in deze situaties ook altijd met je huisarts.

  1. Warmteregulatie:

 Een kindje met koorts kan snel opwarmen maar ook heel snel weer (teveel) afkoelen. Hoe ‘manage’ je dat?

  • Kijk naar de kleding, geef je kindje het liefst diverse laagjes aan zodat je makkelijk wat aan en uit doet.
  • Vermijd synthetische stofjes. Wol werkt warmteregulerend, het zorgt voor een laagje tussen het lijfje en de kleding. Ook zijden en katoen zijn geschikte stoffen hiervoor. Doe je kindje lekkere dikke wollen sokken aan, warme voetjes zorgen voor aarding en als de koorts nog stijgt zijn handjes en voetjes vaak erg koud.
  • Doe geen dingen om te koelen, tenzij je kindje over de koortspiek heen is (zie uitleg citroensokjes). Vergelijk het maar als bij jezelf: pas als de koorts gaat dalen begin je te zweten en krijg je er behoefte aan om te koelen, en wordt iets als douchen weer aangenaam.
  1. En wanneer weer naar buiten?
  • Zeker na hoge koorts, adviseer ik je om je kindje een dagje koortsvrij binnen te houden. Het lijfje moet zich even in alle rust herstellen en weer op krachten komen. Dat gaat nu eenmaal het beste in de eigen vertrouwde omgeving, thuis dus.
    Kinderen maken tijdens of vlak na ziekte vaak een ontwikkelingsspurt mee. Er is dan veel veranderd in het lijfje. Denk aan de uitdrukking; ‘beter worden’ 🙂
    Geef ze even de tijd en rust om hieraan te wennen.
  • Heeft je kindje bijvoorbeeld een verkoudheid met wat verhoging en schijnt er een prachtig winterzonnetje? Dan zou ik lekker naar buiten gaan, ingepakt in de wol.
    Niet te lang, maar even voor een lekkere frisse neus (ook fijn voor jou als ouder). Gezond!

Sommige kindjes lijken koorts te hebben zonder dat er andere ziektesymptomen te vinden zijn. Toch reageert hun afweersysteem ergens op. Hierbij kan je bijvoorbeeld ook denken aan overprikkeling, ik sprak net nog een moeder wiens zoontje steeds met koorts thuis komt na een ochtendje peuterspeelzaal.

Kom je er zelf niet uit of is jouw kindje bovengemiddeld vaak ziek; neem dan contact met me op. Wellicht kan ik jullie verder helpen.

Heb jij zelf nog ander bruikbare tips? Of vragen waarvan je denkt dat andere ouders hier ook mee lopen? Reageer dan hieronder zodat we van elkaar kunnen leren 🙂

Vast bedankt!

Archief

Categorieën

10 Reacties

  1. Praktijk Gaia

    Mooi geschreven Karin! Zie ook de link (onder mijn naam); voor een artikel over wikkels en kompressen bij kinderen.

    Antwoord
    • karin

      Bedankt, ook voor het delen van jouw artikel. Mooie uitleg over kou vatten versus warmte 🙂

      Antwoord
  2. Yvonne Janssen

    Helder artikel Karin. Warme voetjes zorgen voor aarding en als de koorts nog stijgt zijn handjes en voetjes vaak erg koud.
    Mijn ervaring is dat ze bij het verwarmen van de voetjes, door ze alleen al zachtjes wrijvend vast te houden, goed in slaap vallen!
    Goed slapen, liefdevol verzorgen en rust is de beste remedie voor het lichaam om te herstellen!
    Het lichaampje heeft alle energie nodig om beter te worden.
    Vertrouwen dat het lijfje met de goede ondersteuning dit ook kan is heel belangrijk. 🙂

    Antwoord
    • karin

      Hoi Yvonne, bedankt voor je aanvulling. Voetjes verwarmen en wrijven werkt idd ook aardend en kan dus daardoor weer helpen om veilig te voelen en makkelijker te kunnen slapen. Ik verwarm de voetjes ook wel met een speciale lotion met Aloe Vera en etherische olie (heat lotion, kijk maar eens in mijn winkel daar vind je die lotion) of met mosterd-olie (let op alleen die voor massage geschikt is)

      Antwoord
  3. Leonie Jilesen

    Hallo Karin.
    Fijn artikel! Ik ben nog een beetje zoekende wat ik kan doen voor mijn 2 jarige zoontje. Binnen een half jaar heeft hij 4 koortsstuipen gehad en nadat mijn zoontje is ontslagen va uit het ziekenhuis krijgt hij als advies om de 6 uur paracetamol en (tot 2 x toe vanwege longontsteking) antibiotica. Ik ben heel erg in twee strijd met dit. Het liefst zou ik hem geen antibiotica willen geven omdat het zo slecht is voor zijn alles Eigenlijk. Weerstand gaat omlaag, kans op koortsstuip weer groter. (zelfs met probiotica) Dus ben echt een beetje zoekende wat het beste is voor hem. We hebben viburcol in huis maar toch als hij koorts krijgt zit de schrik er weer in en nijg ik weer naar paracetamol. Omdat het koorts verlagend is. (om.de.6 uur) ook al weet ik dat paracemol niet de koortsstuip voorkomt. ☹️

    Antwoord
    • karin

      Hoi Leonie, ik heb je even per privé mail geantwoord omdat je zo’n specifieke situatie beschrijft.

      Antwoord
  4. Erik

    Hoi Karin,
    Bedankt voor het delen van je artikel.
    Onmacht voor een kindje wat ziek is, vind ik een van de lastigste oudergevoelens. Onze dochter is bijna 7 maanden en heeft gelukkig weinig koorts. Maar nu wel, en zo komt het citroen sokken verhaal weer op tafel bij ons. Maar wat is nu precies het mechanisme daar achter? En kan het zuur geen kwaad voor de huid en nagels? Hopelijk kun je die zorg bij mij wegnemen. Dat scheelt er weer eentje dan! Vrolijke groet, Erik

    Antwoord
    • karin

      Hoi Erik,
      zie nu pas je reactie, hoop en neem aan dat de koorts inmiddels is gezakt?!
      Het bloed wat door de voeten stroomt, wordt afgekoeld. De sokjes zijn gebaseerd op het idee dat het lichaam zal proberen om de gekoelde voetjes op te warmen. Hierdoor wordt de hitte uit het hoofd afgeleid naar beneden en zal de koorts wat dalen en zal je kindje zich in ieder geval wat prettiger voelen. Hartengroet, karin

      Antwoord
      • Suze

        Maar waarom dan het zuur?

        Antwoord
        • Karin Kagenaar

          Hoi Suze, schimmels (en dat is spruw) houden niet van een zure omgeving. Vandaar dat aanvuren effectief kan zijn. Beantwoord dat je vraag?

          Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *