fbpx
zelf je weerstand versterken
Karin Kagenaar BLOGS

Karin Kagenaar

Zelf je weerstand versterken, mijn toptips

afweer vergroten | darmflora | Endorfine | Gratis | Hypnobirthing | immuunsysteem versterken | lymfe | Positief denken | Slapen | vasten | weerstand

Zeker in deze tijden, waarin het coronavirus nog steeds actief is, is het zelf je weerstand versterken ontzettend waardevol. Maar ook voor iedereen die extra van zichzelf vraagt, fysiek of emotioneel. Denk speciaal aan de vaak hectische periode rondom zwangerschap, geboorte en babytijd. 
Reeds honderden, duizenden jaren hebben onze voorouders gebruik gemaakt van middelen uit de natuur om onszelf te beschermen tegen ziekte, onze afweer te versterken, onszelf te helen en te genezen. Ik richt me in dit artikel dan ook op die mogelijkheden.

Deze week ontving ik maar liefst 3 verzoekjes om specifieke tips en adviezen die je weerstand versterken en je immuunsysteem ondersteunen.

Tijd voor een artikel met mijn toptips 👊

Je weerstand versterken begin bij de basis; je voeding

Vermijd het gebruik van suiker – suiker verlaagt de weerstand, wie veel suiker gebruikt gebruikt ook veel insuline. Insuline is een hormoon wat je ook nodig hebt om je immuunsysteem sterk te houden.

Eet zoveel mogelijk vers en onbewerkt voedsel – beperk bewerkt voedsel met additieven en weinig voedingswaarde. Hulpstofjes in je voeding kosten je zelfreinigend vermogen extra energie die ten koste kan gaan van optimale werking van je afweer.

Eet minimaal 30 (of nog meer!) verschillende planten per week – daarnaast is het een goede gewoonte meer dan de helft van je bord met groenten vullen. Variatie helpt qua plantaardige voedingsmiddelen bij het binnenkrijgen van voldoende vezels. We hebben dagelijks minimaal 30 gram vezels nodig. Daarnaast bevatten planten verschillende fytonutriënten, vitamines, mineralen en antioxidanten die je algehele gezondheid en weerstand ten goede komen.  

Drink minimaal 30 ml/water per kilo lichaamsgewicht per dag – denk ook aan vocht via groentesappen/soepen en speciaal met behulp van dit mengsel van water en zeezout.

Intermittent fasting – hiermee zorg je als het ware voor (milde) extra fysieke stress, waardoor je je weerstand een boost geeft. Let op; niet geschikt voor wie zwanger is. Om alles te leren over de mogelijkheden van ‘vasten’ raad ik je dit boek van harte aan.

80% van je weerstand wordt bepaald door de kwaliteit van je darmflora

Eet regelmatig gefermenteerde producten, rijk aan lactobacillen – denk aan zuurkool, kokosyoghurt (simpel zelf te maken, check hier een fijn recept), appelazijn, gefermenteerde groenten, kombucha en mijn persoonlijke favo: waterkefir (ik heb vrijwel altijd een voorraadje in mijn koelkast om met jou te delen, zoek me gerust even op)

Eet veel vezels – er zijn gefermenteerde en ongefermenteerde vezels, lees hier meer

Probiotica na buikgriep, antibiotica en dergelijke – er zijn vele soorten en merken op de markt, wat past is persoonlijk, zoek me op voor een advies op maat.

Minimaal 30 verschillende planten/per week eten – zie ook hierboven. Het blijkt dat mensen die dit doen een meer gevarieerde darmflora hebben dan wie maar 10 soorten eet.

En dan nog de nodige aanvullingen die je weerstand versterken

Vul je micronutriënten aan zodanig dat je lichaam al zijn stofwisselingsprocessen optimaal kan uitvoeren. 

– Verse groentesappen (makkelijk verteerbaar!) of greens (in poedervorm – tarwegras – spirulina…) leveren zeer veel voedingsstoffen (vitamines, mineralen, enzymes…) en helpen ontgiften, denk hierbij ook weer aan voldoende vochtinname

– Kiemen (makkelijk zelf te kweken)

Vitamine D – zorg dat je regelmatig buiten bent en neem daarnaast extra vitamine D (liefst op oliebasis ivm betere opname door je lijf) 

Vetzuren, met name de verhouding tussen de diverse vetzuren is belangrijk – eet regelmatig vette vis, avocado, (wal)noten en plantaardige olie (lijnzaad, kokosvet) en algen. Kom je hier niet echt toe, neem dan een goed supplement. Ook hierbij adviseer ik je graag op maat. 

Jodium en selenium –Je vindt ze vooral in schaal,- en schelpdieren en zeewier en algen. Met elke dag 5-10 Braziliaanse of para-noten krijg je voldoende selenium binnen.  Ook hier kun je een supplement overwegen. 

Honing met kaneel – let op bij gebruik in zwangerschap en voor kinderen, in dit artikel mijn tips hierover en het recept 

De waarschijnlijk wel bekende weerstand verhogende huis,- tuin,- en keukenkruiden – ook hier geldt, let wel op als je zwanger bent 

Echinacea

Cat’s Claw

Vitamine C (liefst in een natuurlijke vorm, check hier een mooie opsomming https://www.aov.nl/blog/waarin-zit-de-meeste-vitamine-c)

Propolis (de natuurlijke ‘antibiotica’ die bijen gebruiken)

Etherische oliën verdampen in je huis en slaapkamer: tijm, salie, oregano, basilicum, jeneverbes, (allen afgeraden in zwangerschap) eucalyptus, tea tree, lavendel

Stimuleer je lymfesysteem, wat een belangrijk onderdeel is van je eigen afweer

Train je armen – dat zorgt voor aanmaak van stofjes die je weerstand verhogen. Check hier voor een GRATIS online training waarin dit nog verder uitgelegd wordt incl. oefeningen (vul couponcode boost2021 in)

Sporten op nuchtere maag – zorgt voor een stabieler bloedsuiker en minder gebruik van insuline op de rest van je dag. Insuline speelt ook een belangrijke rol in je afweer 💪

Koud douchen – zorgt o.a. voor extra doorbloeding, diepere ademhaling en een boost aan, geloof het of niet, endorfines (feelgood stofjes). Bekijk hier mijn aftrap. Start hier niet mee in je zwangerschap!

Ga naar buiten; frisse lucht is goed voor je longen, groen om je heen zorgt voor aanmaak van endorfine wat je immuunsysteem versterkt. Bovendien zorgt zonlicht voor extra vitamine D aanmaak wat belangrijk is voor weerstand, speciaal voor je longen.

Doe ademhalingsoefeningen – adem regelmatig eens flink door. Of probeer de Wim Hof ademhaling (niet als je zwanger bent) https://www.wimhofmethod.com

Je weerstand versterken via je mindset; houd de adrenaline buiten de deur, dat maakt je vatbaarder

Dankbaarheid –  doe dagelijks een dankbaarheidsoefening voor het slapen gaan. Wat was er fijn vandaag in jouw leven en waar zou je morgen wel meeeer van willen ontvangen? 

mindset en weerstand

Meditatie – verlaagt ons stresslevel. Download hier een gratis oefening en voor wie zwanger is of net een kleintje heeft; download hier 10 door mij ingesproken meditaties en wellicht is HypnoBirthing iets voor jou?!

Access Bars – verlaagt direct je stresslevels! Lees er hier alles over

Richt je op positieve beelden en volg bijvoorbeeld een ‘nieuwsdieet’– je hersenen maken namelijk geen onderscheid tussen wat jij je inbeeldt en de werkelijkheid, hierdoor zorgen bijvoorbeeld oorlogsbeelden direct voor adrenaline aanmaak. Maak je wereldje bewust klein en focus op wat er goed en prettig is op dit moment in jouw leven. Lees hier meer over hoe ‘positief denken’ werkt.

Al met al een hele lijst, die zeker nog niet compleet is. Vul hieronder dit blog gerust jouw tips aan 🍀

Heb jij nog persoonlijke vragen? Zoek me dan op of boek direct een (telefonisch) consult om je weerstand te versterken 

Archief

Categorieën

5 Reacties

 1. Emilie

  Wow wat een fijne blog vol goede tips Karin! Dankjewel voor het delen.

  Als ‘aanvulling’ mijn inspiratie voor wandelingen op dit moment. De Ommetje app van de hersenstichting.

  Mag je de bovenstaande tips ook allemaal toepassen wanneer je borstvoeding geeft?

  Antwoord
  • Karin Kagenaar

   Hoi Emilie, graag gedaan en bedankt voor jouw reactie hier.
   Je hebt ervaring met die app neem ik aan? Kun je wat meer erover vertellen, ken hem nog niet.
   Als je borstvoeding geeft is het belangrijk dat er niet teveel afvalstoffen vrijkomen in je lichaam omdat die vervolgens in de moedermelk kunnen komen. Vasten bijvoorbeeld is dan geen goed idee. Verder raad ik je aan om altijd even bij je natuurgeneeskundige te checken indien je supplementen neemt of etherische olie wil gebruiken (meestal geldt; niet in zwangerschap geschikt dan ook niet tijdens voeden)

   Antwoord
   • Emilie

    Hoi karin,
    Dankjewel voor je antwoord! Goed om rekening mee te houden inderdaad.

    De Ommetjes app kun je downloaden in de appstore. Het is om te stimuleren dat je elke dag een ‘Ommetje’ maakt van minimaal 20 minuten en maximaal 2u. Je kunt verschillende medailles verdienen en een team vormen met andere mensen. In het team worden de scores bij gehouden in de app! Dus ook een kleine competitie 😉. Leuk en motiverend!

    Antwoord
 2. Marieke de Groot

  Hi Karin, wat leuk dat je linkt naar ons boek Vast Wel!
  Hopelijk kunnen we veel mensen inspireren om op een rustige manier aan de slag te gaan met vasten en zo hun gezondheid te versterken!

  Antwoord
  • Karin Kagenaar

   Graag gedaan Marieke! Kijk zelf ook uit naar het boek hoor. Vooral benieuwd naar de recepten die erin staan.

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *