fbpx
Vaccineren
Karin Kagenaar BLOGS

Karin Kagenaar

Wel of niet vaccineren…?!

Tinus smits | Vaccineren

Een paar jaar terug werd ik voor het, zoals ik het noem, ‘vaccinatie-dilemma’ geplaatst. Mijn dochter werd 11 en kreeg een oproep voor het HPV-vaccin, oftewel de vaccinatie tegen baarmoederhalskanker. Wel of niet vaccineren was meteen de vraag.
Aan haar zelf gericht, met een folder erbij over hoe erg het is voor vrouwen om HPV op te lopen en dat het fantastisch is dat er nu een vaccinatie op de markt is voor jonge meisjes, zoals zij, om zich te kunnen beschermen hiertegen! Meteen gingen bij mij (als natuurgeneeskundige en met in mijn ogen een gezonde dosis argwaan ten opzichte van mogelijke farmaceutische lobby’s) alle alarmbellen rinkelen en kwamen er vragen op als: waarom wordt dit aan de meisjes zelf gericht? klopt dit wel? is hier al wel voldoende onderzoek naar gedaan? wat kunnen de eventuele nadelen zijn van dit vaccin? wat zijn de ervaringen van anderen? is het eigenlijk wel effectief?

Je komt met een gezonde baby en gaat met een huilend kind de deur uit…

Als baby vond ik haar laten vaccineren ook al lastig, vooral de ervaring dat ik een gezond kindje bracht en een huilend kindje, wat later ook nog eens koorts kreeg, mee terugnam. Ik las er het een en ander over, maar wist niet zo goed wat ik er mee aan moest of hoe het anders zou kunnen.

Nu vertel ik tijdens mijn zwangerschapscursussen altijd kort wat over vaccineren en merk dan dat veel zwangeren zich (nog) niet bewust zijn van een aantal zaken rondom vaccinaties. Ze zijn altijd blij dat ik het onderwerp ter sprake breng zodat ze zich in kunnen gaan lezen om zich een mening te vormen en bewuste keuzes te maken voor hun kindje.
In mijn praktijk komen moeders die bewust wel of niet vaccineren, ze vertellen me dan over hun worsteling, vragen en soms ook het onbegrip van de omgeving, het consultatiebureau, de kinderopvang……
Laatst vertelde een moeder me dat ze het geheim houdt voor haar familie dat haar kindje niet gevaccineerd is omdat ze zich niet steeds wil hoeven te verantwoorden hiervoor!

Het lijkt wel een taboe: wel of niet vaccineren of misschien gewoon anders?

In dit blog wil ik daarom een aantal wetenswaardigheden delen met jullie en ik wil hiermee ook wat meer openheid creëren over het onderwerp.

 • In het rijksvaccinatieprogramma zitten momenteel 43 vaccinaties tegen 12 verschillende ziektes. De vaccinatie start bij baby’s rond de 9 weken en loopt tot het 12e jaar. De vaccinaties worden met een aantal tegelijk toegediend en dit betekent bijvoorbeeld dat je baby als hij 2, 3 en 4 maanden is 4 verschillende vaccins krijgt en tegen 7 ziektes tegelijk wordt gevaccineerd. Bron RIVM
 • Vaccineren leidt niet altijd tot volledige bescherming tegen de betreffende ziekte, veel kinderen maken bijvoorbeeld nog steeds kinkhoest door, ook als ze hiertegen gevaccineerd zijn. De WHO onderschrijft dit en stelt dat ‘kinderen onder de 2 jaar niet consequent een immuniteit ontwikkelen na een vaccinatie’ bron artikel Juglen Zwaan december 2013
 • Van die 12 ziektes waartegen gevaccineerd wordt, zijn er een aantal kinderziektes: bof, mazelen, rode hond en kinkhoest. Dit zijn besmettelijke ziektes die kunnen leiden tot epidemieën. In enkele gevallen kunnen deze kinderziektes leiden tot ernstige complicaties zoals hersenvliesontsteking of longontsteking. Gelukkig in de meeste gevallen niet.
 • Er zijn diverse bronnen die melden dat vaccins giftige stoffen bevatten die schadelijk zijn voor het menselijk lichaam, melding wordt gemaakt van kwik aluminium, formaldehyde en diverse antibiotica.  bron ‘adverse effects of adjuvants in vaccins’ Viera Scheibner
 •  Vaccineren is niet verplicht, ook niet als je kindje naar de kinderopvang gaat.
 • Mocht je overwegen om je kindje in een aangepast schema, gedeeltelijk of helemaal niet te laten vaccineren is het raadzaam om je goed te informeren over de voor en nadelen. Er zijn diverse sites waar uitgebreide/wetenschappelijke info is terug te vinden.
  RIVM, Nederlandse Vereniging Kritisch Prikken, Vaccin Vrij!, Tinus Smits
 • Bij het reguliere consultatiebureau kan je onbegrip ervaren, je moet dan soms stevig in je schoenen staan wil je je besluit (om het anders te doen dan regulier) vol te houden. Je kunt overwegen om over te stappen naar een antroposofisch consultatiebureau waar je op begrip en steun voor jouw keuze kunt rekenen. Deze bureaus organiseren soms ook informatie-bijeenkomsten over vaccineren.
 • Je kunt je baby met behulp van natuurgeneeskunde en homeopathie voorbereiden op een vaccinatie. Hierdoor wordt deze vaccinatie beter ‘geaccepteerd’ door het lijfje en geeft minder kans op vervelende bijwerkingen/restverschijnselen op de lange termijn. Ook kun je checken of eerder toegediende vaccinaties een probleem opleveren en hoe je dit op kan lossen. Dit zijn geen wetenschappelijk bewezen methodes maar wel werkzaam gebleken in de dagelijkse praktijk en ervaring van ouders! Wil je hier meer over weten, bekijk dan dit filmpje en neem contact met me op.

Laat jij jouw kinderen vaccineren, of twijfel je? Waar loop jij tegenaan?
Laat het hieronder weten!

Archief

Categorieën

21 Reacties

 1. jose

  Onze oudste is gedeeltelijk, en ‘pas’ na zes maanden gevaccineerd. Alleen de DKTP (3x) en Pneu (2x), en nooit twee spuiten tegelijk.
  Onze hond heeft ooit epilepsie gekregen na de jaarlijkse vaccinatie, en die ervaring heeft mij alerter gemaakt.
  Ze heeft een zusje, anderhalf nu, en vaccin vrij. Soms doodeng, want wat als ze… Maar ja, dan lees en zie ik ervaringen van mama’s die hun kindjes hebben zie lijden en zelfs verloren door vaccinaties. Men is er niet eerlijk over, er spelen veel meer belangen dan die van mijn kind. En dat is wel mijn grootste belang he. Het moeilijkst vind ik de mama’s die zeggen dat mijn ongevaccineerde dochter en gevaar voor pasgeborenen is. Dat zij mazelen kan overbrengen. Gelukkig weet ik, dat mazelen ook door een deurkruk kan worden overgebracht, of door een opa of tante die niet gevaccineerd is, of waarvan de vaccinatie’s al lang uit gewerkt zijn. Mama’s zijn over het algemeen niet goed bestand tegen mama’s die het anders doen. Alsof ik zeg met ‘ik vaccineer niet’ ik eigenlijk zeg ‘ik vaccineer niet, en jij wel, wat stom zeg’. Jammer dat andere mama’s niet wat opener zijn, wat meer informeren, en als we dan tot de conclusie komen dat we het niet met elkaar eens zijn, dan is dat goed.

  Antwoord
  • karin

   Hoi Jose, wat goed dat je de ‘onderlinge strijd tussen moeders’ ter sprake brengt zeg! We zijn daar inderdaad denk ik erg gevoelig voor als moeders. Ik hoop dat er wat meer wederzijds begrip mag ontstaan, respect voor elkaars keuzes, wat die keuzes dan ook mogen zijn. Zo probeer ik zelf in ieder geval wel in het leven te staan.
   Als mensen maar wat roepen, ongefundeerd, wat soms natuurlijk ook wel gebeurd in onze samenleving, vind ik dat wel lastig hoor. Hoe ga jij daar mee om?
   groetjes, Karin

   Antwoord
  • Charlotte

   Beste José,

   jouw kind is ook een gevaar voor een ongevaccineerde baby. Google maar eens op ‘herd immunity’. Een deurkruk heeft nooit mazelen, de ongevaccineerde persoon die hem vastpakte wel. De meeste opa’s en oma’s die nooit gevaccineerd zijn, hebben mazelen gehad, het overleefd en zijn er nu immuun voor. Degenen die het niet overleefd hebben, hoor je begrijpelijkerwijs nooit iets van. Mochten jouw kinderen op latere leeftijd alsnog mazelen krijgen, zijn de risico’s nog groter.

   Mijn kind zal wel compleet gevaccineerd worden omdat ik de overlevingskans graag zo groot mogelijk houd. En een keer huilen vind ik echt minder erg dan polio-verlamming. Dat jouw kind mogelijk bij mijn te jonge nog ongevaccineerde kind op het KDV kan komen, vind ik dus erg kwalijk want jouw keuze wordt dan opeens mijn risico! Dat is geen kwestie van ‘let’s agree to disagree’ maar van leven of dood of verlamming. En als je dan toch meer informatie wilt: http://www.rivm.nl/Documenten_en_publicaties/Algemeen_Actueel/Veelgestelde_vragen/Infectieziekten/Feiten_en_fabels_over_mazelen_en_vaccinatie

   Antwoord
   • karin

    Hoi Charlotte, het is een lastige discussie waar ook dit ‘deskundigen’ over van mijn mening wisselen. Zo probeert een ieder een keuze te maken naar eigen eer en geweten. Zoals jij nu linkt naar een artikel wat jouw visie ondersteunt zijn er ook weer links te maken naar artikelen door wetenschappers die andere waarheden beschrijven.
    Belangrijk vind ik in ieder geval dat we een ieders eigen keuze en mening waarderen en respecteren. Zo-ook die van jou uiteraard. Een open en eerlijke discussie lijkt me daarin zeker een goede zaak.
    Fijne dag verder, Karin

    Antwoord
 2. anika

  Wij vaccineren onze dochter niet, ze is nu 9 maanden. We zijn tot op heden nog niet echt tegen dingen aangelopen. Onze familie en vrienden reageren erg positief en ook ons cb reageerde goed op onze wil om niet te vaccineren.

  Antwoord
  • karin

   Hoi Anika, bedankt voor je reactie! Fijn dat je nog geen ‘opstakels’ bent tegengekomen. Gelukkig beginnen steeds meer mensen open te staan voor een andere mening op dit gebied!
   Hartengroet, Karin

   Antwoord
 3. Trudy

  Onze dochter Lily heb ik uiteindelijk op advies van een antroposofisch cb met 4 maanden laten inenten, de DKTP. Dit omdat ze door broer en zus op de basisschool komt waar in de herfstmaanden de kinkhoest makkelijk de kop op kan steken. Na de inenting is zij vreselijk ziek geworden, vol slijm, hoesten waar je naar van werd, we hebben haar mondje om het uur leeg moeten zuigen van dik slijm. Hierna volgde binnen een paar dagen het 1 na het ander, ze kreeg geen kans om weerstand op te bouwen. De 8 maanden waren een mijlpaal, volgens de boekjes zou ze nu zelf in staat zijn de longetjes leeg te hoesten… Het is maar wat je als mijlpaal wilt zien…
  Inmiddels zijn we met hulp van een homeopatisch arts een heel stuk verder, Lily is bijna 1, de weerstand wordt stap voor stap aangepakt. Er komt een heerlijk vrolijk kind voor de dag die niet met zich laat sollen, ze is gestart met een inhaalrace.
  En nou komt het punt in zicht waarop we weer stevig na moeten denken wat we willen. De homeopatisch arts is wel duidelijk, we leven in 2015, je wilt echt niet dat je kind een ouderwetse ziekte zoals polio krijgt. Maar voordat er inentingen komen moet ze in ballans zijn.
  De K komt er sowieso niet meer in!
  Inderdaad een heel kastje naar de muur verhaal (cb, huisarts, apotheek) voordat je er achter komt dat er reisvaccinaties zijn van de DTP, maar krijgt mijn kleine meiske dan dezelfde inenting als die volwassen man van 48 jaar die op vakantie gaat en zich ook moet laten inenten met DTP? Jeetje… en dan hebben we nog niet eens nagedacht over de rest vd inentingen… lastig… Ik blijf nog even doorlezen…

  Antwoord
  • karin

   Jeetje Trudy, jullie hebben echt al vanalles meegemaakt rondom vaccineren dus! Kan me voorstellen dat jij wel supervoorzichtig zal zijn met vaccineren. Is soms echt een uitdaging om vanuit liefde in plaats van angst te kunnen blijven denken he?!
   Ik neem aan dat je die info via je eigen homeopaath ook wel zult hebben gekregen maar je kunt je kindje wel echt voorbereiden op het vaccin he? Stuur me anders gerust even een mailtje; karin@hartenwens.inf
   In ieder geval veel wijsheid gewenst met de te maken keuzes, Karin

   Antwoord
 4. aileen

  Ik heb twee kindjes, een van 4,5 en eentje van 1,5. Beiden zijn niet gevaccineerd. Ze zijn super gezond en als ze ziek zijn herstellen ze zeer snel. Ik ben zo blij dat ik me bewust ben geworden over hoe het in elkaar zit in die industrie. Ik schrik zo vaak van alle aandoeningen die een hoop kinderen al hebben op zeer jonge leeftijd en ben ervan overtuigt dat het vaccineren daar een mede veroorzaker van is. Ik begrijp dat er bij ouders angst is over “het stel dat” stukje maar ik denk dat vaccineren dat gevoel niet wegneemt. Er zijn nog zoveel meer gevaren in het leven. Ook heb ik al regelmatig gelezen over ouders die echt gedragsveranderingen constateren bij hun kinderen na de vaccinaties. Nou dat lijkt me ook vreselijk. Mensen zijn gewoon bang voor de dood en dat is de kern van alles denk ik en daar speelt de farmacie erg goed op in.

  Antwoord
  • karin

   Hoi Aileen, ja angst speelt inderdaad een grote rol in ons aller leven zeg maar, het zit in onze hele maatschappij zelfs en er wordt ook wel bewust op ingespeeld vrees ik (haha das ook weer angst 😉
   Maar ik heb ook wel kindjes en zelfs volwassenen in mijn praktijk behandeld die echt opknapten nadat we de verstoringen van de vaccinaties opgeruimd hadden. Zeker nu wij als mensheid allemaal steeds gevoeliger lijken te worden denk ik dat dit alleen maar meer zal gaan voorkomen. Ik zie het zo; we krijgen allemaal steeds meer prikkels per dag binnen, zowel vanuit de omgeving, voeding, afvalstoffen, emoties, straling als ziektekiemen. Vaccinaties kunnen daar nog eens een schepje bovenop doen, soms net een schepje te veel zeg maar.
   Bedankt voor je bijdrage en veel geluk met je kindjes gewenst, Karin

   Antwoord
  • Remona

   Halloo Aileen, hebben jou kinderen. Kinderziektes gehad zoals mazelen of waterpokken? Zo ja hoe ben je daarmee omgegaan? Ik heb mijn zoon geadviseerd zijn dochtertje niet te vaccineren. Want mijn andere kleindochter kreeg ineens oorontsteking en eczeem na haar vaccinaties.

   Antwoord
 5. Ingrid te Dorsthorst

  Hallo Karin, Mooi blog over vaccinaties schreef je! Onze dochter kreeg destijds eerst twee uitnodigingen voor de HPV vaccinatie via ons als ouders en de derde was aan haar zelf gericht met de belofte dat ze kans maakte op een i pad wanneer ze de derde spuit had gehaald. Nu dus direct gericht aan de jonge meisjes? De eerste uitnodiging kwam in Januari, nadat we deze aflevering hadden gezien en met onze dochter besproken. http://zembla.vara.nl/seizoenen/2008/afleveringen/19-10-2008 / ‘ZEMBLA – Het omstreden kankervaccin’
  Samen besloten we dat ze niet mee doet aan zo’ n medisch experiment. Ingrid te Dorsthorst

  Antwoord
  • karin

   Jeetje Ingrid, daar schrik ik echt van; dat de meisjes dus een I-pad werd beloofd als ze zich volledig zouden laten vaccineren…..daar kan je zelf natuurlijk wel je conclusies uittrekken. Bedankt voor de link naar de aflevering van Zembla over het HPV-vaccin, heb het destijds zelf ook gezien en dat bevestigde toen ook mijn argwaan.
   Hartengroet, Karin

   Antwoord
 6. Esther

  Vind sommige dingen erg jammer wat er in je blog staan omdat deze dingen juist zo veel angst veroorzaakt bij ouders die twijfelen of niet vaccineren.

  “Vaccineren leidt niet altijd tot volledige bescherming tegen de betreffende ziekte, veel kinderen maken bijvoorbeeld nog steeds kinkhoest door, ook als ze hiertegen gevaccineerd zijn.”

  – een lichaam moet antistoffen tegen de ziekte aanmaken en natuurlijk heb je die niet direct. Daardoor maken ze een heel milde versie van die ziekte mee. Wanneer een kindje niet gevaccineerd is krijgen ze dus de volle mep.

  “Er zijn diverse bronnen die melden dat vaccins giftige stoffen bevatten die schadelijk zijn voor het menselijk lichaam, melding wordt gemaakt van kwik aluminium, formaldehyde en diverse antibiotica.”

  – deze bronnen kunnen wel gelijk hebben met welke stoffen erin zitten (het staat immers gewoon tussen de ingrediënten van het vaccin) maar blijkbaar goede kennis over chemie hebben ze niet. De chemicaliën die er in zittten zijn hulpstoffen die er voornamelijk voor zorgen dat de juiste stoffen op de goede plek in ons lijf terrecht komt en het vaccin langer houdbaar te maken. De hoeveelheid van deze stoffen is zo erg laag dat je erg dagelijk meer van binnen krijgt met ademen of je eten of in het geval van formaldehyde, maakt je eigen lichaam dagelijks nog meer aan. Een goed voorbeeld van stoffen die in de juiste of lage concentraties niet schadelijk zijn, zijn zuurstof en water.

  Antwoord
 7. Iman

  Hoi Karin,
  Mijn zoontje kreeg na zijn eerste vaccin koorts en huilde erg veel. Na een paar dagen ging het beter en ondanks hij nog steeds erg prikkelbaar was ging het na een paar weken beter. Na zijn tweede vaccin moest hij ontzettend hard huilden tijdens het vaccineren en hij bleef huilen de hele weg naar huis. Hij was ontroostbaar. Daarna leekt het alsof hij telkens schrok met ze armpjes in de lucht en ze beentjes opgetrokken. Na dat hij “schrok” ging hij huilen. Hij voelde warm maar ik had hem niet getempt. Hij bleef zo schrikkerig doen maar ik kan het zien aan komen. Net een soort aanval. Mijn zoontje kon zijn hoofdje toen goed recht op houden maar leek ineens ze hoofdje op mijn schouder te leggen als ik hem vast hield. Ik vond het wel vreemd maar ook schattig en stond er niet bij stil. Na een week of 3 hield hij op met de “schrik aanvallen” ik vond in vergelijking met mijn andere kinderen dat hij zich wat langzamer ontwikkelde. Hij kon niet kruipen en ook niet rollen hij schoof alleen een beetje. Mijn andere kinderen waren erg vlot met alle mijlpalen behalen dus viel het ons erg op. Hij kon ook niet zijn benen belasten, hij zakte gewoon door ze benen pas vanaf 9 maanden deed hij dat vaak aangekaart bij het consultatiebureau maar werd als normaal gezien. Op 16 augustus heeft hij weer een vaccin gekregen en sinds dien slaapt hij niet meer door de nacht (terwijl hij dat wel deed) huilt hij veel, heeft hij elke dag een zure ontlasting heeft hij een soort uitslag rond zijn mondje.
  Ik begon toch te twijfelen of het niet door het vaccin kwam, zo ben ik er achter gekomen dat dat “schrikken” het Syndrome van west was. En nu ben ik als de dood om hem nog meer vaccins te geven. Nu mijn vraag, zou mijn zoontje er baat bij hebben als ik hem laat ontstoren/ontgiften?

  Groetjes,
  Iman

  Antwoord
  • karin

   Goh Iman, dat is een hele relaas wat je vertelt….ik begrijp dat je ook reguliere hulp voor hem hebt nu?
   Het zal nooit kwaad kunnen om hem kinesiologisch te testen en te bekijken of hij verstoringen aangeeft op de vaccinaties en wellicht nog op andere gebieden.
   Of daarmee al zijn verschijnselen op te lossen zijn durf ik niet te stellen, echt een kwestie van aan de slag gaan ermee en ondervinden. Je bent van harte welkom in mijn praktijk of ga elders (weet niet waar je woont) naar een therapeut die bekend is met vaccinatie-ontstoring (en liefst ook andere zaken kan uittesten voor jullie).
   Stuur me gerust een mail mocht je denken dat ik je ergens mee verder kan helpen; karin@hartenwens.info.
   Hartengroet en beterschap voor jullie.

   Antwoord
 8. Carolina

  Onverwacht kreeg mijn zoon van 13 jaar deze maand op zijn eigen naam een uitnodiging voor vaccinatie. Met de tekst: ‘op dit moment is iedereen bezorgd over het Corona virus, maar als jij weer leuke dingen mag ondernemen met je vrienden is het belangrijk dat je ook beschermd bent tegen de meningokok bacterie. Door de meningokok bacterie W kun je hersenvlies ontsteking of een bloedvergiftiging krijgen. Dat zijn ernstige ziekten waar je de rest van je leven klachten aan over kunt houden. Je kunt er zelfs aan doodgaan. Gelukkig komt dit niet vaak voor., maar als je ziek wordt kun je binnen een dag in het ziekenhuis terechtkomen. Je kunt jezelf en anderen beschermen met een simpele prik. En de afspraak staat in de brief.

  Ik vind dit best wel heftig zoals het geformuleerd wordt richting mijn 13-jarige. Ik heb de afspraak gemist omdat ik de brief over het hoofd had gezien in mijn brievenbus. En gewacht had tot mijn zoon hem zelf openmaakte. En ik weet nu niet wat wijsheid is. Ik vind dat ik bang gemaakt word in de brief. Ik ga het nog wel een keer goed doorspreken met mijn zoon, kijken of we er samen uit gaan komen.

  Antwoord
  • karin

   Hoi Carolina, ja kan me helemaal voorstellen dat je hier als ouder echt niet blij van wordt. Mijn dochter kreeg ook de oproepen voor het HPV vaccin op haar naam, met gelijksoortige uitspraken erin.
   Heb het er destijds uitgebreid met haar over gehad; waar het vaccin voor was en wat erover bekend was, zowel de voor als de nadelen die anderen ervaren hebben. En op die wijze zijn we destijds tezamen tot een besluit gekomen.
   Ik las laatst op een forum ook een dergelijke ervaring en het schijnt dat je je lig uit kunt schrijven bij het RIVM voor mailing. Ze blijven namelijk ook brieven schrijven net zo lang tot het vaccin is afgevinkt.
   Misschien een fijne voor jou; ben voornemens om op korte termijn een Zoom call te organiseren over vaccineren waarin ik de meest gestelde vragen/topics behandel. NIET om je in een richting of keuze te zetten maar vooral om meer bewustzijn te helpen creëren zodat een ieder de keuzes kan maken die voor hen de grootst mogelijke bijdrage zijn op dat moment (al dan niet met zoon/dochter samen afhankelijk van de leeftijd natuurlijk)

   Antwoord
 9. Marja Lindsen

  Dag, mijn dochter reageerde erg slecht na haar 1e vaccinatie DKTP. (haar reflexen vielen uit)
  Ik ben me nu veel meer bewust van het feit dat vaccineren ook slecht kan uitpakken.
  Lees maar eens de site van NVKP daar wordt ook “de andere kant” belicht van vaccineren. Kijk wat je kan doen om het muunsysteem zo sterk mogelijk te maken.

  Antwoord
  • Karin Kagenaar

   Hoi Marja, Bedankt voor je reactie. Wat naar dat jullie dat is overkomen zeg, hoe is het nu met je dochter?
   Zeker altijd goed om je breder te laten informeren en je kunt inderdaad mbv homeopathie/natuurgeneeskunde het immuunsysteem ondersteunen. Op die wijze kun je een vaccinatie ook voorbereiden.
   Daarnaast is het ook mogelijk om mbv kinesiologie uit te testen of een vaccinatie een verstoring heeft gegeven in het lijf. Had je mijn info filmpje daarover ook al gezien? https://www.youtube.com/watch?v=mMjv1D-5acw&t=11s

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *