fbpx
Hoogsensitief
Karin Kagenaar BLOGS

Karin Kagenaar

Hoogsensitief? 15 tips

hoogsensitief | Moederschap | Perfectionisme

Als je een hoogsensitieve vrouw bent en je bent nu zwanger of je wilt graag zwanger worden dan is het goed meer te weten over jouw fundament. De karaktereigenschap hoogsensitiviteit zegt heel veel over je persoonlijkheid en het is waardevol als je meer over jezelf te weten komt in deze bijzondere periode. Hieronder benoem ik 15 wetenswaardigheden die je kunnen helpen.

 1. Hoogsensitiviteit is een karaktereigenschap en geen ziekte of stoornis.
 2. Als hoogsensitieve vrouw is de kans groter dat je kindje ook heel sensitief is.
 3. In de periode van zwangerschap kun je gevoeliger zijn voor sferen van buitenaf en meer hinder van hebben. Zorg goed voor jezelf, neem veel eigen ruimte in en bezoek plaatsen die goed voelen.
 4. De kans dat je nog meer informatie met je zintuigen opneemt is groter. Zorg dat je geen overdosis aan prikkels opneemt met je zintuigen en neem rust als je ervaart dat het genoeg is. Hard geluid, fel licht, scherpe smaken, indringende geuren, niet lekker zittende kleding,  het zijn zomaar wat voorbeelden van zaken die je nu als veel indringender kunt ervaren.
 5. Richt de aandacht op jezelf in plaats van op anderen. Dit is nl. de grote valkuil van  hoogsensitieve personen. Juist in deze periode is het nodig de aandacht naar jezelf te brengen. Als je zwanger bent, kan je baby je daar prima bij helpen door met je aandacht naar je buik te gaan.samen zwanger
 6. Veel hoogsensitieve personen (ofwel HSP) hebben baat bij goede en gezonde voeding. Je lichaam reageert sneller op stoffen in voedsel welke niet goed zijn voor jouw lichaam. Denk dan aan alle kunstmatige toevoegingen, bestrijdingsmiddelen en de levensmiddelen die in fabrieken bewerkt worden. Probeer daarom bewust te eten en juist die voeding te eten waar jouw lichaam energie van krijgt en zich goed bij voelt.
 7. HSP reageren vaak anders op medicijnen. Als hoogsensitieve vrouw hoor je niet bij het gemiddelde en zul je altijd op zoek moeten naar jouw vorm, doseringen e.d.
 8. Perfectionisme ligt op de loer. Laat diep tot je doordringen dat jij precies goed bent zoals je nu bent en dat je, als je perfectionisme toestaat, veel van je natuurlijke creatiekracht verloren laat gaan. Geloof in je oerkracht!
 9. HSP krijgen dezelfde tips als moeders van jonge kinderen. Zorg voor Rust, Reinheid, Regelmaat.
 10. Laat angst niet de overhand nemen. HSP hebben de neiging zich door angsten te laten leiden.
 11. Leven vanuit het hart is echt van toepassing voor HSP. Start met eigenliefde en geef van daaruit de liefde door! Dit is echt het grootste cadeau dat je jouw kind kan geven.
 12. Als je een partner hebt die minder sensitief is, is het goed dat hij/zij weet van jouw karaktereigenschap. Deel je ontdekkingen. Jij mag zijn wie je bent en zo ook je partner. Zoek de verrijking op van de samenwerking tussen beide persoonlijkheden. Dan creëer je altijd WINST.
 13. Binnen mijn centrum sta ik keer op keer weer versteld van de eigen wijsheid van hoogsensitieve vrouwen. Maar ook hoe ze verleerd zijn deze wijsheid te gebruiken.                                                                                                                                                                  Vertrouw op je eigen wijsheid en gebruik deze in je keuze van artsen, verloskundigen,zwangerschapsbegeleiding etc. etc.
 14. De meeste HSP leren van de ervaring. Dus ga volledig op in de weg naar moederschap! Er zit zoveel mooi leermateriaal in.
 15. Geniet, geniet en geniet en ga zoveel als mogelijk ontspannen door deze tijd heen. Zowel in de voorbereiding naar zwangerschap als in de zwangerschap is jouw lichaam heel belangrijk. Ze is de drager van nieuw leven. Zorg er dus voor dat jouw lichaam de meest veilige en liefdevolle plek is waarin een nieuw mensje zich kan nestelen en ontwikkelen.

Een heel verrijkende tijd toegewenst!

Brigitte Klijn- van der Velden is eigenaar van Om de Kunst van Leven, een centrum voor hoogsensitieve vrouwen.  Daarnaast is ze initiator van een community voor hoogsensitieve vrouwen, het Gezelschap van Margherite. (www.omdekunstvanleven.nl) Hoogsensitieve vrouwen teruggeven aan zichzelf is haar doel. Zodat deze vrouw vanuit haar specifieke talenten en gaven kan creëren. Dit is goed voor haarzelf, haar directe omgeving en vaak nog ver daar buiten.

 

 

 

 

Archief

Categorieën

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *