fbpx

Baby draaien bij stuitligging

Stuitkering

“Tijdens de cursus hoorden we al over de mogelijkheden als ons kindje in stuit zou blijven liggen. Ik kreeg daarnaast een aantal oefeningen en visualisaties om thuis vast mee aan de slag te gaan, heel fijn. Net voor de geplande kering in het ziekenhuis ben ik ook nog bij Karin in de praktijk geweest voor een speciale oefening en…..2 dagen later was die kering niet meer nodig 🙂 “

Brigitte en Menno

Ligt je baby in een stuitligging en wil je hem op een zachte, niet geforceerde manier uitnodigen om te draaien? Dat kan met behulp van HypnoBirthing® technieken. Met deze methode nodig je je kindje uit om in de gewenste positie te gaan liggen, zodat je de kans op een natuurlijke geboorte vergroot. 

Baby draaien bij stuitligging

Maar waarom zou je een baby draaien bij een stuitligging? De reden is vooral dat je met een baby in hoofdligging meer kans hebt op een volledig natuurlijk geboorteproces. Daarnaast heb je bij een stuitligging altijd een medische indicatie en moet je daarom in het ziekenhuis bevallen. Ook wanneer dit misschien niet past bij jouw wensen. Je wilt natuurlijk zelf de optie krijgen hoe en waar je gaat bevallen, zonder dat je gebonden bent aan een gynaecoloog! Als je bij een thuisverloskundige bent, dan wil je daar natuurlijk blijven. Je hebt bovendien al een goede band met deze persoon opgebouwd. Wil je baby niet draaien bij een stuitligging? Gelukkig is een vaginale stuitgeboorte ook vaak mogelijk. Toch wordt er altijd geadviseerd om te kijken of de baby toch met zijn hoofd naar beneden wil draaien. Een stuitkering is normaliter in het ziekenhuis, met een sessie bij mij kan dat vaak voorkomen worden. 

De inhoud van de sessie

Tijdens deze sessie wordt gebruikgemaakt van een aantal methodes die je helpen om je baby te draaien bij stuitligging. We zorgen voor ontspanning en het ‘loslaten’ van stress, angsten en beperkende gedachten. Daarnaast vullen we aan met technieken van Spinning Babies, Access Bars, bloesemremedies, visualisaties, homeopathie en drukpunten. Een groot gedeelte van de baby’s draait daarbij uit stuitligging. En ook als de baby nog niet gekeerd is en je toch een kering in het ziekenhuis zal ondergaan, dan is de ervaring dat dit met minder ongemak voor jou (en de baby) zal verlopen. Je zal dan heel makkelijk de ontspanning die ik je aanleer weer oppakken tijdens de kering. Daarom vindt de sessie in de praktijk ook altijd bij voorkeur plaats in 24 tot 48 uur voor het ziekenhuisbezoek. Wanneer ze dan in het ziekenhuis via een echo kijken, hoeft de baby vaak al niet meer te draaien! Of de baby is dus al gedraaid, of de baby heeft nog maar een klein zetje nodig. Hoe fijn is dat voor jullie beiden?

Wat als de baby niet draait bij stuitligging?

Het doel tijdens de sessie is natuurlijk om de baby te helpen draaien bij stuitligging. Toch zijn er sommige baby’s die gewoon niet willen draaien en wel lekker liggen in de stuithouding! Dan nog zal de sessie een goede invloed hebben op de stuitligging. Want ook als de baby niet wil draaien bij stuitligging naar aanleiding van de sessie, wordt de stuitkering in het ziekenhuis niet meer als belastend ervaren. Voor een groot gedeelte van de kinderen geldt daarnaast dat zij ook in stuitligging gewoon vaginaal geboren kunnen worden, natuurlijk afhankelijk van de wensen, voorkeur en medische mogelijkheden. Maar het is zeker niet zo dat een stuitbaby altijd met een keizersnede geboren moet worden. En sommige baby’s willen gewoon in stuit blijven liggen! In dat geval kan ik je voorbereiden op een ontspannen stuitgeboorte.   

Onderzoek naar draaien van baby’s bij stuitligging

In 1994 werd de studie “Hypnosis for turning Breech Baby” van Dr L.Mehl gepubliceerd. Dit onderzoek naar het draaien van baby’s in stuitligging laat zien dat bij 100 vrouwen met een baby in stuitligging (zwangerschapsduur van 37 tot 40 weken), 81 kindjes spontaan na de sessie naar hoofdligging draaiden. Binnen de controlegroep waren dit er maar 48, waarvan 22 kindjes spontaan draaiden en 26 kindjes na een uitwendige draaisessie. Verder heb ik zelf ervaren dat de moeders waarvan de baby’s niet draaien, na het consult de kering in het ziekenhuis totaal niet meer als belastend ervaren. Hoe prettig is dat? 

Jouw baby draaien bij een stuitligging?

Dan help ik je graag met het draaien van je baby of het voorbereiden op de stuitgeboorte. Plan dan een afspraak in rond de 35e -36e week van je zwangerschap. Neem contact* met mij op voor het plannen van een afspraak. Heb je al een HypnoBirthing® groepscursus gevolgd? Dan zijn de eerste 30 minuten gratis. De normale kosten zijn €90,- per uur, met iedere 20 minuten extra €30,-.