fbpx
droombevalling
Karin Kagenaar BLOGS

Karin Kagenaar

5 stappen naar jouw droombevalling

Doula | Hechting | Hypnobirthing | Kraamzorg | Placenta

Over het schrijven van je geboorteplan.

De laatste fase van de bevalling van mijn zoon lag ik heerlijk in bad. Kaarsjes aan, muziekje erbij……helemaal goed op dat moment. De verloskundige en kraamhulp waren al in huis. Toen ik persdrang begon te krijgen vroeg mijn verloskundige of ik misschien in bad wilde bevallen? Hier in dit bad? Daar had ik nog nooit over nagedacht! Dat was dan ook precies de reden dat ik er toch maar voor koos om uit het water te komen.

Nu jaren later vind ik dit nog steeds een gemiste kans.
Ik begrijp nu dat ik niet zomaar, totaal onvoorbereid hierop, in die fase van de geboorte, de switch kon maken naar een watergeboorte. Maar wat jammer, ik had mezelf als het ware een prachtige kans ontnomen. Deze optie was nooit in mijn gedachten opgekomen, had ik me er wel op voorbereid dan had ik er misschien wel voor gegaan. Het lijkt me nu (met de informatie waarover ik nu wel beschik) een fantastische manier om je baby geboren te laten worden namelijk.

Weet jij hoe je het liefste zou bevallen, waar, met wie, onder welke omstandigheden, in welke houding, in welke sfeer? En hoe zorg je ervoor dat anderen dit ook weten? Er rekening mee kunnen houden? Jou hierin kunnen ondersteunen? Jouw wens zoveel mogelijk werkelijkheid wordt?

In dit blog wil ik je een 5-stappenplan aanbieden op weg van wens naar mogelijkheid.

Stap 1 Beschrijf je droombevalling

Beschrijf je droombevalling.
Want hoe kan je gaan streven naar iets terwijl je niet weet wat je wens zou zijn?!
Zet op papier hoe jouw fijnste, kalmste, meest ideale geboorte eruit zou zien. Het doel van deze beschrijving is het duidelijk krijgen van je wensen, de richting daarvan. Beschrijf gewoon hoe jij het het liefst zou ervaren. De daadwerkelijke praktische invulling volgt later.

Denk daarbij aan de volgende aspecten:

 • Hoe is de sfeer? Denk aan muziek, stilte, verlichting, gesprekken enz
 • Waar zijn jullie?
 • Wie is er bij je?
 • Hoe stellen de aanwezigen zich op?
 • Wat zijn je gevoelens?
 • Hoe is de stemming/sfeer tussen jullie als ouders?
 • Hoe verloopt de geboorte van jullie kindje?
 • Enz

Wees niet bang om het onmogelijke te wensen; ‘If you shoot for the moon, you can land between the stars’
Maak deze beschrijving onafhankelijk van elkaar om daarna jullie dromen naast elkaar te leggen. Bespreek de overeenkomsten maar ook de mogelijke verschillen.

Stap 2 Verzamel informatie

Verzamel informatie over de verschillende mogelijkheden en keuzes die er zijn rondom de geboorte. In een goede zwangerschapscursus  zullen de verschillende aspecten aan de orde komen en krijg je die informatie die je nodig hebt om een keuze te maken die bij jullie past. Daarnaast kun je natuurlijk heel veel informatie uit boeken halen, van internet en door in gesprek te gaan met jouw verloskundige/gynaecoloog en andere zorgverleners (denk bijvoorbeeld aan het kraambureau, lees hiervoor ook mijn vorige blog).

Overweeg de volgende aspecten:

 • De plaats van je bevalling (denk ook aan de verschillen tussen ziekenhuizen/geboortecentra, ga een kijkje nemen als je niet thuis wil/kan bevallen)
 • De omgeving, een belangrijke factor voor rust en ontspanning. Wat is hierin voor jouw belangrijk?
 • De begeleiders, uit onderzoek blijkt dat continue een vertrouwde persoon bij je tijdens de geboorte ‘beter bevalt’. Wie wil jij als je geboortepartner? Is dat je partner, een vriendin of misschien een doula?
 • Pijnbeleving, hoe kan/wil jij hier mee omgaan en hoe wil je hierin worden ondersteund? Wat heb je hierbij nodig?
 • Houdingen, welke opties zijn er en wat zijn de voor/nadelen van bepaalde houdingen?
 • Het eerste uur na de geboorte. Het eerste contact met je baby, hechting.
 • Voeding van je baby. Borstvoeding?
 • De navelstreng en placenta? Wil je deze meteen door (laten) knippen? Of juist helemaal niet? Wat wil je met de placenta na de geboorte? Wat zijn de mogelijkheden?
 • Je kraamweek, hoe wil je dat die eruit gaat zien? Veel of weinig bezoek? Wat verwacht je van de kraamzorg?

Er zijn best veel dingen waar je geen invloed op hebt.
Bijvoorbeeld de datum waarop je gaat bevallen, de manier waarop de geboorte start. Denk ook aan de duur van je bevalling  en hoe je lichaam en baby zullen reageren.
Hou rekening met het onvoorspelbare van een geboorte, je kan niet alles in de hand houden.
Het is daarom van belang open en flexibel te blijven. Tip is om bovenaan je geboortevoorkeuren aan te geven dat je weet dat het altijd anders kan lopen.

Stap 3 Beschrijf je geboorteplan

Maak van deze bevindingen een beknopte beschrijving van je wensen. (hier geboortevoorkeuren genoemd maar ook vaak gezien als geboorteplan)
Beperk het beschrijven van jullie voorkeuren tot maximaal een A4tje. Ga uit van het positieve; daarmee bedoel ik dat het goed is te beschrijven wat je wil ipv te beschrijven wat je niet wil!
Je hoeft geen volzinnen te maken, meestal kan je volstaan met kopjes met bulletpoints eronder. Dit zorgt ervoor dat het een overzichtelijk formulier is wat in een minuutje gelezen kan worden door de betrokken zorgverleners.
Ik bied mijn cursisten altijd aan om deze concept beschrijving te lezen en met tips te komen. Ik kijk er dan naar  door ‘de bril van de verpleegkundige’ en ‘door de bril van de HypnoBirthing-docente’. Ook als je geen HypnoBirthing-cursus volgt overweeg dan om een derde mee te laten lezen. Laat hem/haar kijken hoe duidelijk/overzichtelijk je je wensen hebt geformuleerd en hoe de toonzetting wordt ervaren.

Stap 4 Bespreek je droombevalling

Het hoe en waarom van je keuzes bespreek je met behulp van dit plan met je verloskundige. Aan te raden is om dit minimaal 6 weken voor de vermoedelijke geboortedatum te doen. Maak hiervoor een langere afspraak (minimaal 20 minuten) zodat jullie de tijd hebben. Ga liefst samen met je partner (of geboortepartner) naar dit gesprek. Tijdens deze afspraak ga je met je zorgverlener in gesprek over de haalbaarheid van jullie wensen.
De ervaring leert dat vrijwel alle stellen er in dit gesprek met hun verloskundige helemaal uitkomen, zich begrepen en gerespecteerd voelen. Er vertrouwen in hebben dat er zoveel mogelijk rekening gehouden zal worden met hun wensen.
Het is echter mogelijk dat sommige punten niet uitvoerbaar blijken, wellicht zijn er medische redenen. Het kan ook zijn dat jouw verloskundige om andere redenen niet aan jullie wensen kan voldoen. Overweeg dan heel goed hoe belangrijk deze wens voor jullie is. Of het zou kunnen dat een andere praktijk(of ziekenhuis) jullie hier wel in kan ondersteunen. Het staat je altijd vrij om contact te zoeken met een andere praktijk en je vraag voor te leggen. Daarna kan je altijd nog beslissen of het je waard vindt om hiervoor op zoek te gaan naar een andere zorgverlener of dat je kiest voor het aanpassen van jullie wensen.

wish-782424_1280-1

Stap 5. Maak je definitieve geboortevoorkeuren.

Zorg dat je voldoende exemplaren achterlaat bij de betreffende zorgverleners. Bij je verloskundige/het ziekenhuis, bij de kraamzorg, eentje voor jezelf (kun je bijvoorbeeld bewaren onder het aankleedkussen van je baby) en eentje extra voor als je bijvoorbeeld onverwachts naar het ziekenhuis moet.
Gebruik je geboortewensen tijdens de geboorte als een communicatiemiddel. Laat je (geboorte)partner ervoor zorgen dat iedereen die betrokken is bij je bevalling je wensen leest.
Zie het als een houvast voor als de dingen misschien anders lopen dan gewenst. Wellicht is het dan nog wel mogelijk om aan andere belangrijke wensen van jullie wel te voldoen. Met een goed gevoel terugkijken op je geboorte blijkt vooral afhankelijk van de mate waarin je betrokken bent geweest bij de beslissingen tijdens het hele proces. Je geboortevoorkeuren helpen daarbij.
Realiseer je dat zorgverleners meestal blij zijn met geboortevoorkeuren op papier. Dit betekent voor hen dat jullie je goed hebben voorbereid. Verder is het fijn voor hen om een leidraad te hebben, niet iedereen heeft namelijk dezelfde wensen!

Hoe zorg(de) jij voor een goede voorbereiding op de bevalling? Dat je niet voor verassingen kwam staan? Fijn als je je ervaringen hieronder met ons wil delen. 🙂

Archief

Categorieën

4 Reacties

 1. Dinja Olijve

  Ik denk dat het inderdaad verstandig is om goed na te denken wat je wilt. Wij hebben met de verloskundige uitgebreid hier over gesproken. Ik heb de laatste jaren al gezegd dat ik graag een badbevalling zou willen als ik zwanger zou raken. Ik ben echt een water mens en het lijkt me heel bijzonder als ons wondertje in het water te wereld komt. Ik zou het heel fijn vinden als mijn man dan ook in het water zit en we met z’n 3-en van dat bijzondere moment kunnen genieten. Ons wondertje schijnt zich dan nog niet eens te realiseren dat hij/zij niet meer in de baarmoeder zit. Lijkt me echt een fantastisch moment. Als er thuis net zoveel mogelijk zou zijn als in het ziekenhuis, zou ik het liefst thuis bevallen. Muziek op de achtergrond en wellicht alleen kaarslicht, dat geeft toch wel rust. Maar ik wil toch graag in het ziekenhuis bevallen, omdat ik het een veilig idee vindt dat alles daar bij de hand is. Ik hoop wel dat we na de bevalling snel naar huis kunnen, en we daar maximaal kunnen gaan genieten met ons kleintje. De eerste dagen wil ik sowieso rust, maar hoop dat ik me snel genoeg fit voel om visite te ontvangen en onze trots aan iedereen te laten zien.

  Antwoord
  • karin

   Bedankt Dinja voor je reactie! Je hebt je uitgebreid voorbereid lees ik en echt op je eigen manier 😉
   Heb je er ook een geboorteplan van gemaakt, evt ook voor ‘als het toch anders loopt’?
   Ik wens je een mooie geboorte-ervaring toe! Hartengroet, Karin

   Antwoord
 2. Shirley

  Ieder zijn ding natuurlijk.
  En over wie je bij je bevalling wilt hebben als steun en toe verlaat moet je natuurlijk heel goed na denken.
  Maar de rest valt van te voren niet te plannen..
  Zeker niet als het je eerste kindje is en je dus nog nooit een bevalling heb mee gemaakt.
  Ik zelf heb nu een zoontje van 17 maanden.
  En wist vanaf het begin dat ik de bevalling met mijn vrouwtje samen wilde doen en de eventuele verloskundige en kraamzorg.
  En dat ik dit het liefst in het geboorte huis van ons ziekenhuis wou doen ivm de veiligheid die je daar heb omdat alles bij de hand is.
  Maar houdingen en dat soort dingen kan je bij voorbaat niet in denken.
  Om kwart over 6 ‘s morgens braken mijn vliezen en had ik 2 cm ontsluiting.
  Het was Koningsdag en wist niet hoe het allemaal zou lopen .
  De verloskundige zou rond half 7 in de avond langs komen en had ik 4 cm ontsluiting.
  Om half 8 dacht ik hey nu voel ik een duidelijke wee. Om 11 uur werd het wat regelmatiger maar niet dat ik dacht van nu gaat het gebeuren.
  Om de pijnlijke weeën op te vangen ben ik onder de douche gaan staan en had ik het liefst dat mijn vrouwtje zich wat afzijdig hield.
  Om half 1 stond ik nog onder de douche en keek ik op mijn tel en ja hoor om de 3 minuten.
  Als een gek heeft mijn vrouw de verloskundige gebeld. Die vroeg of ze naar ons moest komen of wij naar het ziekenhuis.
  En ik koos voor t laatste.
  Half 2 werd er gekeken wat nu en werd er gezegd dat t nog wel ff zou duren had pas 6 cm.
  Toen ben ik daar gelijk weer terug de douche in gegaan. En schok me rot zo veel bloed ik in eens verloor.
  Volgens de verloskundige niks om me druk over te maken.
  Ik stond goed en wel in de douche toen mijn buik uit zichzelf op en neer begon te gaan en ik wel moest persen. Gelijk er weer onderuit en wat bleek ik mocht beginnen.
  De kraamhulp was nog niet eens ter plaatsen terwijl die samen met de verloskundige dus de bevalling zou doen. Dus toen zijn we met zijn drietjes maar begonnen.
  Tussen mijn persweeën door kwam de kraamhulp binnen en gaf mijn vrouw en de verloskundige een hand om zich voor te stellen.
  Uit respect voor mij wilde ze zich even wachten tot de kleine er was om mij een hand te geven. Maar ik stak mijn hand uit en begon gewoon een gesprek met af en toe even de pauze tussen door om te persen.
  En om 3 min over 3 had ik mijn zoon al in mijn armen.
  Ik heb juist heel mijn zwangerschap niet te veel over de bevalling na willen denken en heb altijd gezegd dat ik het op me af zou laten komen.
  Dit heb ik dan ook gewoon gedaan en dat beviel mij uitstekend!

  Antwoord
  • karin

   Hoi Shirley, bedankt voor je mooie geboorteverhaal! Allemaal heel goed gegaan lees ik, fijn hoor 🙂
   Hoe je je voor wil bereiden is natuurlijk heel persoonlijk en voor jou werkte niet teveel erover nadenken blijkbaar het beste.
   Helaas heb ik vaker gezien dat dit niet dan wel goed uitpakte. Je nauwelijks voorbereiden kan namelijk angst veroorzaken als je niet goed begrijpt wat er in je lichaam gebeurt tijdens het geboorteproces. En zodra er angst ontstaat komt er adrenaline vrij in ons systeem en dat zorgt ervoor dat al je spieren zich aanspannen en je meer pijn gaat ervaren, daarnaast kan het hierdoor gebeuren dat je bevalling stagneert. Als het niet veilig is ga je immers niet je baby geboren laten worden. Dat is nu eenmaal ons oerinstinct nog.
   Maar gelukkig is dat bij jou allemaal niet zo gegaan natuurlijk.
   Bedankt voor je bijdrage en geniet lekker van jullie zoontje!
   Hartengroet, Karin

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *