fbpx
kraamzorg
Karin Kagenaar BLOGS

Karin Kagenaar

Kraamzorg ontzorgt! 8 toptips

Babycafe | Gratis | Kraamzorg

Mijn dochter is over een paar dagen jarig…….jeetje mijn gedachten dwalen terug naar haar kraamtijd.

Ik weet het nog precies, er was een hele fijne kraamhulp bij haar geboorte thuis, heel behulpzaam, zacht en ze steunde mij en manlief precies op die momenten dat het nodig was. Precies zoals ik het me had voorgesteld eigenlijk.

Wat jammer dat ze niet mijn hele kraambed bleef, ze was als extra kraamhulp ingezet omdat mijn ‘eigen’ kraamverzorgster nog niet voldoende ervaring had om geboortes te begeleiden.

Tsja nog niet voldoende ervaring, dat bleek helaas pijnlijk in de dagen erna. De eerste dagen merkte ik al wel dat ze soms wat chaotisch overkwam, maar goed ik was teveel met mezelf en mijn baby bezig om me daaraan te storen. Totdat ik op dag drie vroeg of dochterlief al geplast had; ze had geen idee en ging er vanuit dat ik dat als moeder toch wel in de gaten had gehouden. Toen knapte er iets in me, zoiets basaals niet weten, wat dacht je dan dat je rol hier in dit gezin zou zijn? Beneden bleek het ook een grote puinzooi te zijn, overal lag was en de vuilnisbakken puilden uit. Huilend belde ik het kraambureau die gelukkig meteen mijn ‘oude kraamhulp’ stuurde die alles goed kwam maken….later hoorde ik terug dat de chaotische dame niet meer in de kraamzorg werkt, gelukkig maar dacht ik!

‘De keuze van de zorgverlener’ is nu altijd een onderwerp in mijn cursussen. Je kraamhulp kan erg bepalend zijn voor het verloop van je kraambed, ik kan het uit eigen ervaring zeggen. Maar ik heb het ook regelmatig terug gehoord in het Babycafe.

Je moet echter al kraamzorg regelen als je net weet dat je zwanger bent, hoe bewust kies je dan? Waar kan je überhaupt op letten?

Acht tips:

 1. Voel en ervaar hoe het eerste telefonisch contact verloopt, wordt er echt naar je geluisterd bijvoorbeeld? Hoe is de bejegening? Natuurlijk zegt dit nog niet veel over hoe jouw kraamhulp zal zijn maar het geeft vaak wel de cultuur van een organisatie weer.
 2. Vraag na of er gewerkt wordt met een rooster of dat de kraamhulpen ‘op wacht staan’. Dit bepaald namelijk of de kraamhulp waarmee je start ook de rest van je kraambed blijft.
  Sommige bureaus werken met kraamhulpen die alleen maar bevallingen begeleiden. Er komt dan sowieso een andere kraamhulp voor de dagen erop volgend. Maar er zijn ook bureaus waar je zelfs al vooraf kennis kunt maken met de kraamverzorgster die in jullie kraambed zal komen.
 3. Zet voor jullie zelf op een rijtje wat jullie verwachten van jullie kraamhulp.  Wat kan je eigenlijk verwachten? Wat vinden jullie belangrijk? Waar willen jullie extra aandacht voor?  Lees ook dit blog 
 4. Check bijvoorbeeld hoeveel expertise er is op gebied van borstvoeding.
  Heeft het betreffende bureau het predicaat ‘borstvoeding-vriendelijk’? Dit is een keurmerk wat uitgegeven wordt door de WHO/Unicef.
  Is er een lactatiekundige werkzaam?
 5. Overweeg om je kraamzorg-wensen op papier te zetten en bespreek deze dan in het ‘voorgesprek’ wat ieder bureau je aan zal bieden.
 6. Indien je twijfelt of je het goede bureau gekozen hebt vraag dan of je het ‘voorgesprek’ eerder kunt krijgen zodat je weet waar je aan toe bent.
 7. En als laatste tip; merk je dat het toch niet lekker loopt tijdens je kraambed, bespreek dit dan of met de kraamhulp zelf of met het bureau. Laat het niet je hele kraamtijd bepalen!
 8. Al kraamzorg geregeld en binnenkort komen ze voor een huisbezoek? Ter voorbereiding op het kennismakingsgesprek kun je dit filmpje gratis downloaden

Hebben jullie bewust voor een bepaald bureau gekozen? Wisten jullie vooraf wat je kon verwachten van de kraamhulp? Kon ze voldoende aansluiten bij jullie ideeën?

Deel hieronder jouw ervaringen en tips met ons!

Archief

Categorieën

2 Reacties

 1. chantal hofman

  Hoi,

  Wij hebben destijds geen bewuste keus gemaakt. Wij waren eigenlijk best tevreden over de kraamhulp. Ze was een enorme poetser (en wij niet) dus we waren blij dat dat zo werd bijgehouden. Verder liet ze mij en de baby lekker met rust, veel samen. Ze zette het avondeten al voor ons klaar op het vuur. Echter nu…nu besef ik dat het evengoed anders had kunnen zijn. Wij zouden een volgende keer het stukje kraamhulp ook opnemen in ons geboorteplan en ook beter onze wensen bespreken. Inmiddels zijn we denk ik ook wel veeleisender geworden (durven meer te zeggen wat we willen met ONS kind).
  Er was een ding waar ik echt van gruwelde en dat was hoe ze onze kleine in bad deed. Ik vond haar nogal ruw zeg maar. En ik dacht dat dat gevoel niet reeel was, want “het zullen de hormonen wel zijn” (alsof die je niet juist de goede weg wijzen!). Gelukkig heeft ze het maar 1 keer gedaan, maar goed dat zou ik een volgende keer dus ook echt benoemen. Daarnaast heeft de andere kraamhulp die bij mijn bevalling was wel 2 missers begaan: 1. ze gooide het bloed weg dat de vk had opgevangen om het bloedverlies te kunnen inschatten om zo een voor haar beter besluit te kunnen nemen om mij wel/niet de synto te geven (standaard na bevalling nu). Wij wilden die namelijk alleen als er een medische noodzaak zou zijn. 2. Ze zette me onder een warme douche, zonder dat ik ervoor ook maar een hap gegeten of gedronken had…mijn bloedvaten gingen wijd open…en daar lag ik op de vloer…ik was helemaal weg en ik weet zeker dat die misser mij behoorlijk verslapt heeft voor de rest vd kraamweek!
  Dit zou ik een volgende keer dus ook in mijn geboorteplan zetten.
  Wij zouden nu uberhaupt iets anders willen, meer in richting van natuurlijke kraamzorg. Wij weten nu heel goed wat we willen en hoe en dat wisten we toen nog niet zo. Dat maakt dat we er toen blind instapten en ook wel alles accepteerden zeg maar. Dat zou nu anders zijn (we hebben nogal specifieke wensen ontwikkeld gaandeweg….hihi).

  Antwoord
  • karin

   Hoi Chantal, bedankt voor je uitgebreide reactie! Altijd fijn voor anderen om terug te kunnen lezen hoe jullie de kraamzorg hebben ervaren. Ik herken het stukje van ‘onvoorbereid’ erin stappen zeker wel. Hoop dat we door dit blog en in de cursussen meer bekendheid kunnen geven aan het belang van van te voren bedenken wat je belangrijk zou vinden!

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *