fbpx
Moederkoek
Karin Kagenaar BLOGS

Karin Kagenaar

Moederkoekje bij de thee? Placenta opties

Capsuleren | Loslaten | Lotusgeboorte | opeten placenta | Placenta

“En wat wil je met de placenta?” “Tsja doe maar in de vriezer en dan kijken we nog wel” was mijn reactie. Tsja ik moest even denken over de placenta opties.
Uiteindelijk hebben we hem (of is het haar?) begraven. Nadat ik hem al weken steeds tegenkwam als ik de la van de vriezer opendeed. 🙂
Een prachtige vlinderstruik groeide erop. En na de geboorte (en nageboorte) van no.2 zelfs nog een mooier exemplaar.
Onlangs realiseerde ik me dat ik nu eigenlijk dagelijks, letterlijk, op mijn placenta’s zit. Op de grond is later namelijk mijn praktijk gebouwd, hoe symbolisch!

Begraven is een optie dus. Maar wat kan er eigenlijk allemaal nog meer en waarom zou je überhaupt iets willen doen met je placenta?
Een aantal mogelijkheden in ‘placentaland’ op een rijtje:

Over opeten en meer placenta opties

Ja, je leest het goed! De meest opzienbarende optie die altijd veel vragende gezichten oplevert.
We wisten het vroeger al, in de tijd dat ik nog op de verloskamers werkte. Toen bewaarden we de placenta’s in een vriezer. Nee niet om op te eten, maar om door te verkopen aan de farmacie. Er zitten namelijk ontzettend veel belangrijke stofjes en hormonen in die placenta. Dat mag inmiddels niet meer.
Maar waarom zou je zo’n prachtige rijke bron van voedingsstoffen ongebruikt laten? In de dierenwereld wordt hij vaak opgegeten door de moeder.
Wij Westerse mensen moeten er over het algemeen niet aan denken om onze placenta zo, rauw of misschien gebakken, op te eten. Hoewel je er wel stukjes af kunt snijden om te verwerken in een smoothie op zo’n manier dat je er niets meer van merkt/proeft. En dat schijnt fantastisch te werken ter voorkoming van overmatig bloedverlies.
Capsuleren dat is de meest gebruikte vorm. Netjes, niet herkenbaar meer als placenta, met ontzettend veel mooie voordelen in gebruik en bovendien jaren te bewaren. En ook nog in te zetten voor andere gezinsleden, je moeder met overgangsklachten of je dochter als ze straks gaat menstrueren. Er zijn diverse mensen in Nederland die het capsuleren voor je kunnen doen.

Lotusgeboorte, placenta blijft vast aan de baby

Bij een lotusgeboorte blijft de placenta ook na de geboorte verbonden met het kindje totdat deze vanzelf loslaat.

Bedenk eens dat in aanleg de cellen van je baby en placenta hetzelfde zijn. Een aantal cellen heeft echter ‘gekozen’ voor de ontwikkeling van de placenta. Als je het zo bekijkt is het misschien minder vreemd de natuur te laten beslissen wanneer het tijd is beiden te scheiden.
De placenta wordt meestal in een stoffen zak bewaard met zout en kruiden. Het indrogen en loslaten duurt in zo’n geval gemiddeld een dag of 6 heb ik me laten vertellen.

placenta opties

Afdruk maken, een van de placenta opties

De placenta wordt ook wel de levensboom genoemd. Vanuit zijn voedende functie in de zwangerschap maar ook vanwege zijn prachtige ‘tekening’ van vaten.
Je kunt van je placenta, als dierbare herinnering, een afdruk op papier maken.
Je wacht dan tot het meest bloed uit de placenta is. Wat na uitkloppen van de navelstreng sowieso het geval is. Als je dan de placenta, aan kindskant, op een stuk dikker papier legt en aandrukt kun je een prachtige afdruk van jouw levensboom maken. Daarna kun je je placenta alsnog bijvoorbeeld begraven.

Ritueel afscheid nemen, extra speciaal met andere kinderen erbij

Persoonlijk vind ik dit een hele mooie. Het hardop bedanken van de placenta voor al zijn mooie en zinvolle werk gedurende de zwangerschap. En ook het ritueel doorbranden van de navelstreng kan hierbij horen, er zijn verschillende verloskundigen in Nederland die je hierbij kunnen helpen.
Doe je dit direct na de geboorte van je baby geef je daarmee ook het systeem van moeder ‘de opdracht’ dat het werk van de placenta erop zit en dat deze dus geboren kan worden.

Vooral het met respect omgaan met je placenta lijkt me zeer terecht als je bedenkt wat een belangrijke functie dit orgaan heeft vervuld. Maar natuurlijk is het ieders eigen keuze, waar ook hier weer geldt; wie de keuzes niet kent kan geen bewuste keuze maken. Vandaar dat ik in mijn cursussen aandacht besteed aan de placenta en jullie met dit blog hopelijk ook een bron van informatie geef.

Meer lezen? Ik vond dit blog over de Islamitische kijk op de placenta. Ben je zorgverlener en wil je meer weten over de gebruiken rondom de placenta? Neem dan contact op met Mirjam Heemskerk

Kennen jullie nog andere toepassingen of inzichten? Ook als je nog andere capsuleerders kent mag je dat hieronder doorgeven. Zo wordt het een completer overzicht van de mogelijkheden. Vast bedankt!

Archief

Categorieën

22 Reacties

 1. Chantal Homburg

  Hoi Karin,

  Leuk stuk! Vwb de afdruk: je kan makkelijker de placenta in een grote schaal leggen met de kindskant omhoog. Een beetje bloed eroverheen wrijven en dáár het papier op drukken, dan heb je net wat meer ‘controle’ (heb ik van horen zeggen).

  Voor wie geen genoeg kan krijgen van placenta’s: http://www.eenhelebevalling.com/placenta-weetjes/

  Antwoord
  • karin

   Hoi Chantal, goeie tip 🙂 (denk ik, ook zelf nog nooit geprobeerd).
   Had je ook het filmpje bekeken over cord-burning daar zie je aan het einde ook een aantal afdrukken langskomen. Maar ik heb mooiere gezien moet ik zeggen.

   Antwoord
 2. mirjam heemskerk

  Hi Karin,
  Werken met een placenta is voor mij één van de heiligste dingen die ik doe… Ik heb een enorm ontzag voor dit prachtige orgaan dat de baby van begin tot eind van de zwangerschap heeft gevoed en gekoesterd. In sommige culturen wordt de placenta het broertje of zusje van de baby genoemd, in andere culturen de moeder van de baby en wordt er gewacht met het doorknippen of doorbranden van de navelstreng tot de placenta is geboren. Het is eervoller te wachten tot zowel baby als placenta zijn geboren alvorens ze te scheiden.
  Bij het werken met een placenta zorg ik ook altijd dat de navelstreng wordt gedroogd in een mooie vorm (spiraal, hartje, soms de eerste letter van de baby) en krijgt de moeder dit mooi verpakt als cadeautje. Soms raad ik aan de navelstreng boven de slaapplek of naast de baby te leggen zodat de energie gevoeld wordt. Het kan een onrustige baby tot rust brengen.
  Ook het vlies droog ik meestal als dit mooi intact is. De zorg die gestoken wordt in het bereiden van een placenta is voelbaar voor veel moeders en ik voel me vereerd als ik daarvoor gevraagd wordt.
  Fijn dat je dit artikel hebt geschreven Karin, het schept een helder beeld. Laten vele moeders de geweldige werking van hun placenta ontdekken.
  Gr, Mirjam

  Antwoord
  • karin

   Wat mooi hoe je omgaat met de placenta Mirjam! Dank voor je bijdrage. Ik had er zelf nog nooit aan gedacht dat een navelstreng een baby zou kunnen helpen om tot rust te komen.
   Toch weet ik dat er culturen zijn waar altijd een stukje navelstreng gedroogd wordt en ik dacht op de babykamer bewaart. Weet jij daar ook nog meer van toevallig?
   En ik ben ook wel benieuwd hoe zo’n gedroogd vlies er uit ziet, heb ik nog nooit gezien. Heb je misschien een foto om met ons te delen?
   Fijn als je verder met ons mee praat hier 🙂
   Hartengroet, Karin

   Antwoord
   • mirjam heemskerk

    Hoi Karin,
    Ik zal de volgende placenta die ik ga bereiden fotograferen. Ik maak eigenlijk altijd een foto hiervan, ook wel vaak van de gedroogde navelstreng, maar heb nog niet eerder het gedroogde vlies gefotografeerd. Dat komt heel binnenkort. Alleen kan ik niet hier een foto plaatsen. Dus als ik die naar jou toemail, kun je die wellicht zelf hier plaatsen?
    Ik heb nu wel een paar prachtige van een gedroogde navelstreng.
    Gr, Mirjam

    Antwoord
    • karin

     Oh wat een goed idee Mirjam, stuur maar inderdaad dan kijk ik waar ik hem ergens kan plaatsen. Ik zou die van de gedroogde navelstreng bij de lijst met Capsuleerders (https://hartenwens.info/placenta-capsuleerders-nederland/) in Nederland kunnen plaatsen. Dus die mag je gerust vast sturen. Ik denk dat de mensen hier ook wel nieuwsgierig zijn hoe dat er dan uitziet.
     Vast bedankt voor je enthousiasme, Karin

     Antwoord
     • Julia

      Wat fijn dat er steeds meer informatie komt over wat mogelijk is. Ik capsuleer ook met plezier placenta’s. Ik ben te vinden via doulajulia.nl en ook op fb.

     • karin

      Hoi Julia, bedankt voor je enthousiasme. Ik heb je toegevoegd aan de lijst met capsuleerders hier op de site (zie link in het artikel hierboven). Hartengroet, Karin.

 3. janneke

  Fijn dat er steeds meer mensen hier bekendheid aan geven! Het zou zo fijn zijn als alle vrouwen weten wat de mogelijkheden zijn. Nu weten heel veel vrouwen simpelweg niet dat het kan!
  Bedankt voor het schrijven. #Spread the word# Save placenta’s #
  Happy mama pills 🙂

  Antwoord
  • karin

   Graag gedaan Janneke 🙂 En bedankt voor je berichtje.
   Je kunt natuurlijk zelf nog verder meehelpen met het verspreiden van de boodschap door dit blog bijv te delen op social media. Ik vind het zelf ook heel belangrijk dat (a.s.) ouders weten wat de mogelijkheden rondom zwangerschap en geboorte zijn, zodat ze bewuste keuzes kunnen maken. En dan is iedere keuze natuurlijk een juiste keuze.

   Antwoord
 4. Bianca

  Ik heb me hier nooit in verdiept maar zou zelf niet kiezen om hem eraan te laten. Het kindje op de foto heeft wel een bijzonder voetje!

  Antwoord
  • karin

   Hoi Bianca, bedankt voor je reactie. Voor ieder wat wils natuurlijk en als het niet bij jullie past om de placenta verbonden met die baby te houden tot na de geboorte is dat uiteraard ook prima. Ik vind het belangrijk dat mensen bewust keuzes kunnen maken uit de diverse mogelijkheden, vandaar o.a. dit blog.
   Wat grappig dat je wat aan het voetje ziet op de foto. zoals je wellicht weet zijn baby’s enorm flexibel en hebben heel zacht kraakbeen, speciaal rondom de geboorte (zodat alles flexibel meebeweegt tijdens de bevalling). Ik denk dat deze baby haar voetje gewoon omhoog beweegt en er verder niets bijzonders mee is hoor.
   Fijne dag verder, Karin

   Antwoord
 5. Monique Dijns

  Dankjewel voor dit leuke blogje!
  Zelf heb ik er nooit zo bij stil gestaan, maar waarschuw tegenwoordig wel cursisten als ze er niets mee doen en weg willen gooien. Bij ons wordt namelijk maar ééns per 2 of 3 weken het huisvuil opgehaald. En met warme dagen is dat ook niet zo fris…
  Veel liever heb ik zelf dan ook dat ze de placenta gebruiken, hoor het toch ook steeds vaker….
  Ik heb het gedeeld, zodat mensen die DroomBevalling volgen er via jouw leuke blog ook nogmaals over nadenken!
  Groetjes!

  Antwoord
  • karin

   Hoi collega Monique, bedankt voor het delen onder jouw cursisten.
   Hoe meer je als zwangeren je bewust wordt van de diverse opties hoe beter je een keuze kunt maken die bij jou past natuurlijk 🙂 En daar gaat het natuurlijk allemaal om, niet om wat wij als docenten/therapeuten denken wat goed of verstandig is 😉
   Om geuroverlast te voorkomen is bewaren in de vriezer (in een goed dichtgeknoopte zak) tot de container opgehaald word nog een optie om te overwegen.
   groetjes

   Antwoord
 6. Gerda Dijkstra

  Beste Karin, moeders en collega-placenta-capsuleerders,

  Toen ik anderhalf jaar geleden begon met placenta’s capsuleren, waren er nauwelijks vrouwen te vinden die deze dienst aanboden. Wat gaat het hard! Mooi om te zien hoe dit gebruik steeds meer bekendheid krijgt. Ik ben acupuncturist en heb mijn praktijk in Alkmaar. Ik hoorde twee jaar geleden van een collega van me dat zij de placenta van haar vriendin volgens de Chineze geneeswijze had gecapsuleerd. Ik vond het intrigerend. Temeer daar ik zelf vroeger een post-natale depressie heb gehad en het geweldig vind dat er eindelijk iets is dat dit kan voorkomen. Toen ik een vrouw behandelde op het voorbereiden van haar lichaam (en geest) op de bevalling van haar tweede kindje, en hoorde van haar post-partum depressie na haar eerste bevalling, besloot ik om professioneel placenta’s te gaan prepareren naast mijn werk als acupuncturist. Inmiddels besef ik dat het goed is om er actief meer bekendheid aan te gaan geven. Inmiddels ben ik bezig met het contact leggen met verschillende verloskundigenteams hier in Alkmaar en de regio. Op mijn website kunnen jullie meer lezen…..http://www.acupunctuurdijkstra.nl/placenta-capsuleren/
  Mijn telefoonnummer is 06-17602161. Ik ben in principe iedere dag van de week beschikbaar om je placenta in ontvangst te nemen, en zorg dat je deze in pilvorm de volgende dag kunt laten ophalen.
  Met dank aan jou, Karin, mooi dat je ons de gelegenheid geeft om het nieuws te verspreiden!!
  Mvg Gerda

  Antwoord
  • karin

   Heel graag gedaan Gerda en succes met je mooie werk verder, hartengroet, Karin

   Antwoord
 7. Julia Kuiper

  Hallo Karin,

  Ik wil nog wat toevoegen, er zijn nog meer opties voor placenta – zowel inname of consumptie als capsules, tinctuur en zalf of cream.
  Ook placenta art – afdrukken met kleur daarbij, vorm van haartje of infinity of spiraaltje of zelfs een droomvanger van navelstreng EN
  3D model van gips of silicone net zoals buik alleen van de placenta. Na de afdruk kan de placenta alsnog gecapsuleerd worden want placenta zelf komt niet in aanraking met ongewenste stoffen.

  Antwoord
  • karin

   Bedankt voor je waardevolle toevoeging Julia. Ik ben erg benieuwd hoe zo’n afdruk er dan uitziet….Fijn ook dat de placenta evt daarna nog wel gecapsuleerd kan worden 🙂
   Hartengroet en succes met je mooie werk verder, Karin

   Antwoord
 8. Mirjam

  Hoi Karin, vandaag en gisteren heeft een groep Nederlandse en 1 Belgische capsuleerder de training van IPPA (International Placenta and Postpartum Association) gevolgd en wij zijn nu bezig gecertificeerd te worden. Over een paar maanden kun je dus een aantal capsuleerders in Nederland en Belgié vinden die werken volgens de laatste inzichten en protocollen wat betreft hygiëne en bloed. Het is een zeer uitgebreide training met werkelijk alle aspecten van het prepareren van de placenta, de anatomie, de contra indicaties, de wijze van inname etc etc. Amanda Johnson heeft ons nog veeeel enthousiaster gemaakt dan we al waren!
  Als we onze certificaten binnen hebben zal ik je een nieuwe lijst geven van de gecertificeerde dames.
  Groetjes, Mirjam

  Antwoord
  • karin

   Bedankt voor je info Mirjam 🙂 Fijn dat er steeds meer mensen bekend zijn met de vele mogelijkheden!
   Hartengroet, Karin

   Antwoord
 9. Elly Droogers

  Moederkoekje bij de thee 😉
  We hebben nog een hele weg te gaan om meer vrouwen te motiveren zich over hun eerste reactie op het nuttigen van hun eigen placenta heen te laten stappen! Ik ben al wat ouder (54), had er tot een jaar geleden ongeveer ook nog nooit van gehoord maar heb geen moment getwijfeld over mijn aanbod het voor mijn vriendin te doen. Nu vind ik iets niet snel vies dat scheelt 😉
  Echt, ik wilde dat dit in mijn tijd ook was voorbij gekomen! Was echt iets voor mij geweest!
  Ik vond het bijzonder en machtig mooi om met de eerste placenta bezig te zijn. Wat een intrigerend orgaan is het en prachtig om te zien!
  Ik heb ook gezien wat het gebruik van de placenta capsules voor verschil hebben gemaakt in het herstelproces van mijn vriendin. Een wereld van verschil met haar vorige bevalling.
  Inmiddels zijn we beiden enthousiast en gefascineerd geraakt door de placenta en de heilzame werking ervan.
  Het geeft veel voldoening deze klus voor een net bevallen mama te klaren en er iets moois van te maken.
  Ik heb een aantal keer de gedroogde navelstreng creatief verwerkt in een lijstje met het geboortekaartje.
  Placentaprints wil ik echt nog mee oefenen 😉 De placenta capsules verpakken we ook in een mooi potje.
  Ik vind het leuk om ook andere creatieve verwerkingen uit te proberen, altijd leuk om ideeën op te doen bij andere capsuleerders in Nederland en daar buiten. Sowieso vind ik het leuk en interessant de Facebook pagina’s en websites van andere capsuleerders te bekijken, het is echt opvallend dat iedereen vanuit hun eigen passie met de placenta werkt.

  Ik zal proberen wat foto’s hierin te plakken, helaas dat lukt niet……. kan ze wel aan je mailen als je dat leuk vind?

  Antwoord
  • karin

   Hoi Elly, bedankt voor je uitgebreide reactie! Ook ik ben enthousiast over de ervaringen van andere vrouwen, ik heb er een aantal mogen begeleiden in mijn natuurgeneeskunde-parktijk. We hebben toen samen kinesiologisch uitgetest wat de dosering en wijze van gebruik mocht zijn. Ook hebben we voor een oma een energetische remedie mogen maken van de capsules.
   Stuur me gerust wat foto’s, dan kan ik ze bij het document plaatsen.
   Hartengroet, Karin

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *