fbpx
Aambeien, de beste tips
Karin Kagenaar BLOGS

Karin Kagenaar

Aambeien, de beste tips

Hypnobirthing

Aambeien, misschien wilde je al wegklikken bij het lezen van de titel van dit stuk…?! Voor velen niet iets waar je zomaar met ‘Jan en Alleman’ over praat eigenlijk. Maar wist je dat maar liefst 70% van de vrouwen er last van heeft in de zwangerschap en/of na de geboorte? Ook uit eigen ervaring weet ik dat dit een lastig en pijnlijk probleem kan zijn.

Daarom toch dit stuk met tips ter voorkoming en ter verzachting/heling van klachten.

Voorkomen van aambeien:

  • Vezelrijk eten. Hierdoor wordt de stoelgang beter en neemt de pijn van aambeien af. De hoeveelheid vezel met 20 tot 35 gram vergroten per dag is soms al voldoende. Goede bronnen van vezels zijn fruit (de hele vruchten liefst), groente, volkorenproducten, noten, pitten en zaden. Je kunt hiervoor ook speciale vezelproducten kopen, werken prima maar bevatten vaak veel hulpstoffen zoals kunstmatige zoetstoffen en kleurstoffen, goed checken dus. Zorg dat je hierbij altijd voldoende drinkt anders kunnen ze juist verstopping veroorzaken.
  • Veel water drinken. Drink tenminste 8 tot 10 glazen per dag. Dit bevordert de stoelgang. Je kunt overwegen om water met zeezout te gaan drinken. Dit is een prima bron van mineralen en het water wordt op die manier beter vastgehouden door je lichaam. Daarnaast zorgt dit voor het stimuleren van het reinigend vermogen van het lichaam, wat bij velen wel een handje hulp kan gebruiken, zeker als je ook wat last van verstopping mocht hebben.
    Lees hier meer hierover, inclusief het recept om meteen aan de slag te kunnen.
  • In beweging blijven, vermijd lange periodes van zitten of staan. Als je zittend werkt, zorg ervoor dat je tenminste vijf minuten beweegt per uur dat je zit en probeer je houding en positie bewust regelmatig te veranderen. Gebruik de geboortebal.
  • Niet persen, rustig de ontlasting laten gaan, anders wordt er onnodig veel druk op de zwellichamen uitgeoefend en kunnen zelfs terugkerende aambeien opkomen. Altijd uitademen als je inspanningen verricht, je adem inhouden kan de druk vergroten, dus ook tijdens je bevalling! Een van de redenen om gebruik te maken van de zogenaamde J-ademhaling die je ook leert bij HypnoBirthing.
  • Ontlasting niet uitstellen, als je moet gaan, ook direct gaan. Wachten verhoogt de druk en van uitstel komt vaak afstel, hierdoor dikt je ontlasting in en wordt harder.

Toch klachten gekregen? Wat kun je zelf doen?

  • Doorgaan met alle bovengenoemde tips!
  • Bij het ontstaan tijdens de geboorte kun je direct ijscompressen gebruiken, hiervoor is het handig om alvast wat kleine zakjes erwten aan te schaffen en als voorraadje in je vriezer te leggen. Die vormen handig en met een washandje erom heen kun je dit dan tegen de aambei aanleggen.
  • Lauw water gebruiken om te wassen, rustig en voorzichtig met een zachte doek. Gebruik liever geen (hard) wc-papier. Niet schrobben en geen zeep gebruiken. Eventueel kun je kamille of lavendel gebruiken. Beiden kun je ook gebruiken ter verzorging van een evt. knip of ruptuur.
    Kamillethee werkt ontstekingsremmend, verzachtend en ontsmettend. Je zet kamillebloemetjesthee, zeeft daarna de bloemetjes eruit en laat de kamillethee lauw worden. (Scheffers-Bosch, van Mullem & Riezebos – van der Veen, 2014; Apotheek, 2015)
    Lavendel. Een paar druppels lavendelolie kun je met een klein beetje melk (gebruik hiervoor bijvoorbeeld het dopje van een 1,5 liter fles), goed oplossen in water. Lavendelolie werkt kalmerend, ontsmettend en verzachtend en ruikt bovendien ook nog eens lekker fris. (Sensazione, s.a.; Clark, 2004)
  • Arnica (valkruid), zorgt voor snellere resorptie van vocht en bloeduitstorting en het heeft antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen die pijn en zwellingen kunnen verminderen en wondherstel bevorderen. Je kunt het innemen als druppels of korrels/tabletjes, bij de drogist te koop (o.a. van VSM) maar ook als zalf smeren (bijvoorbeeld traumeelzalf van de firma Heel, ook als druppels om in te nemen verkrijgbaar).
  • Toverhazelaar (hamamilis) vermindert de irritatie is sterk wondhelend, bloedstelpend, vaatvernauwend en desinfecterend. Het zit in veel natuurlijke zalfjes/spraytjes die je kunt vinden (bijvoorbeeld in Hemoclin).
  • Propoliscrème/zalf is licht verdovend, jeukstillend, ontstekingsremmend en bevordert de heling (lees hier meer over propolis en bestel het via mij)
  • Lidocaine/Vaseline-zalf: dit kan je via je huisarts vragen en wordt dan door de apotheek voor je gemaakt. Het is een verdovende zalf, die je ook inwendig kunt gebruiken. Kan de ongemakken verminderen terwijl je lijf (en jijzelf) werken aan genezing.
  • Hydrocortison zalf. Dit is een middel wat de meeste huisartsen/verloskundigen jullie zullen adviseren. 2 tot 3x per dag op je aambeien aanbrengen om de irritatie en het brandende gevoel te verminderen.
    Deze zalf kan in veel gevallen de irritatie per direct verminderen. Gebruik deze zalf met mate, het is een hormoonpreparaat wat de huid aantast en verdunt. Hierdoor kunnen op termijn nieuwe problemen ontstaan.

Bij aanhoudende of ernstige klachten laat in ieder geval je huisarts/verloskundige meekijken. Heel soms ontstaat er bijvoorbeeld een stolseltje in de aambei en dat is echt ontzettend pijnlijk en is goed om dat direct te laten behandelen.

Daarnaast ben je van harte welkom in mijn praktijk voor een op maat gesneden advies. Vaak is het bijvoorbeeld mogelijk om te werken aan het versterken van de vaatwand (een aambei is een uitgestulpte vaatwand).

Hebben jullie zelf nog tips die hier niet genoemd zijn? Deel ze dan hieronder en help anderen met deze lastige klacht!

Archief

Categorieën

4 Reacties

  1. Godelieve

    Goede tips! Zelf heb ik ook weleens gehoord van een soort ‘knolletje’ wat zou helpen, dat zou je dan in je broekzak bij je moeten dragen.
    Ken jij dat Karin?

    Antwoord
    • karin

      Ja daar heb ik ook van gehoord, op de kraamafdeling adviseerden enkele collega’s dat weleens. Kon je destijds halen in de kloostertuin in Schijndel weet ik nog. Maar wat het precies is? Ik zal eens navraag doen bij mijn oudcollega’s.
      Hartengroet, Karin

      Antwoord
  2. Yvonne

    Ik las laatst de tip om je voeten op een krukje voor de wc te plaatsen, zodat je darm in ‘natuurlijkere’ houding is. Bij mij staat er sindsdien standaard een krukje bij het toilet en het gaat vanzelf (mits voldoende vocht en vezels uiteraard). En geen last van aambeien meer!

    Antwoord
    • karin

      Hoi Yvonne, ja die tip heb ik ook al vaker gehoord inderdaad. Fijn dat het zo goed voor je werkt.
      Je zult straks echter ook ervaren dat het toepasen van de J-ademhaling die je in de HypnoBirthing-cursus leert ook heel behulpzaam is. Je zet dan veel minder hard druk en laat de sluitspier makkelijker ontspannen. Voor de niet cursisten; je kunt een instructiefilmpje kijken hier op het blog:https://hartenwens.info/je-kindje-naar-buiten-ademen-kan-dat/
      Hartengroet, Karin

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *