fbpx
Oxytocine, geschenk of ramp
Karin Kagenaar BLOGS

Karin Kagenaar

Oxytocine, geschenk of ramp?

Endorfine | Golden hour | Hechting | Oxytocine | Placenta

Oxytocine, het goedje waar ik dagelijks over vertel in mijn praktijk en cursussen.
HET bevallingshormoon, tenminste dat is waar we het het beste van kennen natuurlijk. Het heeft nog een aantal andere belangrijke functies in ons leven, daarover later meer.

Eerst maar eens de functie tijdens de geboorte van onze kinderen.
Zonder oxytocine geen bevalling, zo eenvoudig ligt het. Voor de aanmaak van oxytocine heb je endorfine nodig, het z.g.n feel-goodhormoon. Het stofje wat je lijf in grote hoeveelheden maakt als je knuffelt, je baby vasthoudt, chocolade eet, een mooie film kijkt, gemasseerd wordt én wanneer we geboorte kunnen geven in een veilige omgeving en vanuit ontspanning en vertrouwen in ons lijf.
En daar zit hem nou nét het addertje, wat maakt dat ik het dagelijks over oxytocine heb. Je hebt er endorfine voor nodig en wie bang is voor de geboorte of om wat voor andere reden dan ook stress ervaart maakt te weinig of zelfs helemaal geen endorfine aan. Wat vervolgens resulteert in het niet beginnen, doorzetten, vertragen of bemoeilijken van het natuurlijke geboorteproces.

Goed nieuws echter voor wie inmiddels bang begint te worden om in die laatste categorie te vallen: endorfine aanmaak en daarmee de kans op een efficiënte aanmaak van oxytocine kun je stimuleren!!! En dát is precies wat ik iedereen die bij mij komt zo graag leer 🙂 101 tools om snel endorfine aan te maken. Je level aan endorfine lekker hoog te laten worden zodat je je ook al in je zwangerschap overall prettiger en meer relaxed gaat voelen.
Een ander bijkomend voordeel daarvan is dat al die endorfine ook rechtstreeks (via de placenta) bij jouw baby komt die zich daarvan niet alleen ook happy gaat voelen maar wat ook de hersenontwikkeling positief beïnvloedt. Hoe gaaf is dat? Bekijk ook dit filmpje met meer uitleg daarover.

So far so good.

Jarenlang dacht ik dat syntocinon, de chemische variant van oxytocine, dezelfde werking had als het lichaamseigen goedje. Sterker, het staat zelfs zo letterlijk in de bijsluiter van het middel 🙁
Inmiddels ontdekken we echter steeds meer over het feit dat deze synthetische vorm een ander werkingsmechanisme heeft dan ons lichaamseigen stofje. Het passeert bijvoorbeeld de placenta en komt op die manier bij ons ongeboren kind. Iets wat de natuurlijke vorm niet doet.
Daarnaast schijnt het de receptoren voor de aanmaak van endorfine te bezetten en hierdoor onze natuurlijke endorfine-aanmaak te verminderen/stoppen……een verklaring voor de verhoogde vraag tot pijnstilling bij ingeleide geboortes?

Oxytocine heeft echter nog een andere belangrijke functie; het is ook het hechtingshormoon.
Zodra de baby na de geboorte bij je ligt maken zowel jij als de baby direct grote hoeveelheden endorfine en daarmee oxytocine aan. Een belangrijk onderdeel van het zo geprezen ‘golden hour’. Lees er hier meer over.

Een derde belangrijke functie van oxytocine is het toeschieten van de moedermelk. 

Maar wat als de aanmaak van zowel endorfine als daarmee oxytocine verstoord kan zijn door de toediening van syntocinon? Hoeveel effect kan dat hebben op het slagen van de borstvoeding? Op de moeder-kind hechting?

Vragen waar sinds een aantal jaren ruimte voor is, onderzoek naar gedaan wordt en steeds meer over bekend wordt.
In mijn praktijk zie ik regelmatig baby’s na een ingeleide geboorte met een scala aan symptomen die te wijden zouden kunnen zijn aan een verstoorde aanmaak van endorfine/oxytocine. Opvallend vaak verdwijnen deze symptomen als sneeuw voor de zon na het toedienen van de gehomeopatiseerde vorm van oxytocine. Toeval?

Ik ga er meer over leren!
Binnenkort bezoek ik namelijk een symposium wat volledig over Oxytocine gaat.

En in het volgende babycafé, op woensdag 7 november deel ik de high lights van deze dag met jullie.
Want hoe beter geïnformeerd je bent hoe meer bewust keuzes je kunt nemen over jouw geboorte maar ook in de babytijd!

Kom je ook? Hier vind je alle praktische info.

Mocht je er niet bij kunnen zijn maar toch graag meer weten? Kijk dan live (of achteraf mee) via de fb live-stream op onze besloten groep.

Tot dan, Karin

p.s wie vast ervaringen wil uitwisselen hieronder, van harte welkom, laten we het gesprek hier ook op gang brengen en op die wijze elkaar verder helpen!

Archief

Categorieën

6 Reacties

 1. colinda

  12 jaar geleden heb ik na mijn bevalling 2 spuiten Synto gekregen. Ik had een bloeding en deze moest gevonden worden, door deze medicijnen werd mijn placenta geboren en konden ze verder met de oorzaak van de bloeding. Fijn natuurlijk en ik stond er verder niet meer bij stil. Tot ik jaren later bij een training hoorde over de sythetische oxytocine en welk effect dit middel kon hebben. Alle puzzelstukjes vielen op zijn plek. Wat een verademing om te ervaren dat ik niet gek was. Jarenlang heb ik mij afgevraagd waarom ik zo vlak was na de geboorte… jarenlang ziekenhuis in en uit.. Dan moet je toch blij zijn? Mijn borstvoeding verliep moeizaam en zelfs met 2 kolven kwam er hooguit 20 ml uit… ik heb op pure kracht en doorzettingsvermogen nog 6 maanden zelf een paar druppels kunnen voeden. Beter iets dan niets dacht ik nog. Na 6 maanden was ik volledig uitgeput. Ik heb nog geluk gehad, mijn kindje heeft deze oxytocine niet gekregen. Uit mijn praktijk weet ik dat dit soms wel het geval is en dan zijn moeder EN kind op! Ik ben blij dat er aandacht komt en moeders geïnformeerd worden. Het is logisch dat jij (en/of je baby )je zo voelt en er is hulp.

  Antwoord
  • karin

   Hoi Colinda, bedankt voor je reactie en wat fijn dat je probleem opgelost werd!
   Precies waarom ik het inderdaad zelf ook zo belangrijk vind dat er meer aandacht en open communicatie over op gang komt. Veel te belangrijk en soms ingrijpend om zo lang mee rond te blijven lopen.
   Gelukkig ervaren lang niet alle moeders (en baby’s) zulke heftige symptomen als jij beschrijft…..dat maakt het aan de andere kant ook weer lastiger om er onderzoek naar te doen denk ik.
   Wat heb jij voor hulp gehad hierbij? mbv homeopathie ontstoort? Fijn als je dat nog even laat weten.

   Antwoord
 2. Esther

  Na mijn eerste bevalling d.m.v. een vacuumverlossing bleef ik maar bloeden. Had het zelf niet zo bewust door, maar er kwamen ineens wel heel veel dokters om me heen dit aan alle kanten een infuus aan het leggen waren. Ruim een liter bloed verloren. Als ik de spuit niet had gekregen was ik wel meer bloed verloren. Heb totaal geen problemen met hechting, geluk gevoel of de borstvoeding gehad! Dus zo’n spuit hoeft echt niet persee een ramp te zijn.

  Antwoord
  • karin

   Nee Esther, goed dat je dit vertelt. Gelukkig is het zeker niet voor alle moeders/baby’s een probleem! Waarom bij de ene wel en bij de ander niet…? Misschien kan ik er je na het symposium meer over vertellen.

   Antwoord
 3. Esther

  Ik heb bij 3 van mijn 4 bevallingen oxytocine gekregen om de placenta (preventief) sneller geboren te laten worden, en daarbij bij mijn eerste 2 ook synthocinon spray om de toeschietreflex te bevorderen met kolven. Nu besef ik helemaal hoe tegenstrijdig dit is. Afijn, bij mijn 5e bevalling wel synthetische oxytocine in tabletvorm gekregen om de bevalling in te leiden en daarna 2 eenheden om de placenta geboren te laten worden. Hierna had ik wel echt klachten die ik kon relateren aan de oxytocine; vooral het vlak voelen, en ook in mijn relatie. Toch maar ontstoringskuur begonnen en ik voelde mij binnen 2 weken opknappen en weer meer mijzelf worden. Op relationeel gebied, maar ook op persoonlijk gebied. Ik overweeg nu om met de homeopaat te overleggen om de 3 kinderen bij wie ik oxytocine voor de placenta heb gekregen ook te laten ontstoren. Ik lees er intussen steeds meer over en wil er meer over weten.

  Antwoord
  • karin

   Hoi Esther, kan me helemaal voorstellen dat je dat nu overweegt idd. Zeker de moeite waard om te laten bekijken. Als je naar een therapeut gaat die ook met behulp van kinesiologei/bioresonanantie test kan je ook laten uittesten of er daadwerkelijk verstoringen meetbaar zijn bij je kids alvorens hen te ontstoren. Zo werk ik persoonlijk ook, dat heeft ook als voordeel dat je gerichter kunt ontstoren en het ook na kunt testen.

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *