fbpx
relaxte baby
Karin Kagenaar BLOGS

Karin Kagenaar

Hoe beïnvloed jij het brein van je baby positief?

Anna Verwaal | Endorfine | Gratis | Placenta

Ben jij zwanger? Of werk je met zwangeren? Vandaag wil ik superbelangrijke info met je delen over hoe je het brein van je baby positief kunt beïnvloeden. Misschien zelfs wel een gestresste baby kunt voorkomen….Hoe gaaf is dat?
Kijk snel dit filmpje als jij hier ook meer over wil weten!

Het is eigenlijk zo logisch! Jouw baby bereidt zich zo optimaal mogelijk voor op het leven buiten de baarmoeder. Hij past zich daarom zo goed mogelijk aan op de eisen die de buitenwereld van hem zal vragen.

En wat is de buitenwereld van jouw buikbaby? Dat ben jij! Het brein van je baby past zich op jou aan.

Jouw baby zwemt letterlijk in jouw vloeistoffen. Niet alleen voeding en zuurstof bereikt zo de baby maar ook allerlei andere belangrijke stofjes gaan via de placenta en het vruchtwater naar jouw kleintje. Ook de hormonen endorfine, wat je maakt als je ontspannen bent en het ‘stress-hormoon’ adrenaline bereiken zo jouw baby.
Is er veel endorfine in jouw systeem dan is dat ook hoog bij jouw kleintje. Zo leert hij dat de buitenwereld veilig en kalm is en hoeft hij zijn stress-systemen in het brein niet zover uit te bouwen.
Aan de andere kant werkt het zo dat als jij veel stress ervaart de stresshormonen via de placenta ook bij jouw baby komen. Hij ervaart op die manier dat de buitenwereld straks onveilig zal zijn en hij bouwt daarvoor zijn stressresponssysteem verder uit. Helaas zijn deze stressresponssysteem totaal prehistorisch, letterlijk. Vechten, vluchten of bevriezen gaat je over het algemeen niet helpen in onze huidige maatschappij. Lees er hier een artikel over

Zo is jouw stemming dus letterlijk besmettelijk voor jouw baby

Heel mooi Karin, maar wat kan je daarmee als de omstandigheden momenteel heel uitdagend voor jou zijn? Het laatste wat ik wil is dat jij je schuldig gaat voelen ten opzichte van je baby als jij je in deze periode even helemaal niet zo relaxt voelt. En je kunt nu eenmaal niet altijd je omstandigheden aanpassen en het aantal stressoren verminderen.
Gelukkig zijn babies ontzettend flexibele wezentjes en is er heel veel nog te ‘vormen’ ook na de geboorte trouwens. Zoek me op voor meer info over dat laatste.

En heb jij je weleens gerealiseerd dat veel van onze stress tegenwoordig denkbeeldig is? En je brein maakt geen onderscheid tussen wat jij je inbeeldt en wat er in werkelijkheid is. Denk aan zorgen die je wellicht hebt over of je de geboorte wel goed zal lopen en of je wel een goede moeder zal zijn, allemaal zaken die niet in het hier en nu spelen. ‘De mens lijdt het meest door de dingen die hij vreest’ zei mijn oma altijd. (en gelijk had ze)

Wat kun je zelf doen in je zwangerschap?

Hierbij nog extra links voor wie zich verder wil verdiepen in deze materie:

Ik hoor natuurlijk heel graag jullie ervaringen naar aanleiding van deze info! Wat deed/doe jij om veel endorfine aan te maken in de zwangerschap? Hoe en op welke momenten merk jij dat je kindje zich prettig voelt (of juist niet)?  Heb je nog tips voor andere zwangeren? 

Archief

Categorieën

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *