fbpx
Spruw, toptips voor moeder en kind
Karin Kagenaar BLOGS

Karin Kagenaar

Spruw, toptips voor moeder en kind

Aloë Vera | Spruw | Zilverkapjes

Bij mijn eerste had ik ‘verborgen spruw’, helaas had niemand de klachten herkend. Weken had ik dagelijks gekolfd om een voorraad moedermelk in de vriezer te hebben voor na mijn verlof. Helaas bleek al deze voeding bedorven, 10 liter melk moest ik weggooien…..
Ik wil je dit en ander leed graag besparen met een aantal tips.

Een schimmelinfectie ofwel spruw (zoals het heet als het bij je kindje in de mond zit) is een veel voorkomend ‘kwaaltje’. Soms zie je bij je baby witte vlekjes in de mond die hierop kunnen wijzen. Het kan zijn dat je merkt dat je baby minder goed drinkt of onrustiger is aan de borst. Ook is het mogelijk dat je baby last heeft van aanhoudende luieruitslag.

Het komt echter ook voor dat je in het mondje niets bijzonders vindt maar wel steeds als je baby aan de borst zuigt stekende pijn ervaart. Of dat je jeukende of rode tepels hebt.
Ook dit kan wijzen op spruw. Zeker als je zelf in je zwangerschap een vaginale schimmelinfectie had is dit vrij waarschijnlijk. Ook indien je antibiotica hebt gebruikt of een keizersnede hebt gehad. In al deze situaties is er namelijk meer kans op verstoring van de darmflora van zowel jezelf als je baby (wat weer meer kans op spruw geeft).
Het is het goed bij twijfel je huisarts of een lactatiekundige te vragen. Deze laatste hebben vaak meer ervaring met ‘verborgen spruw’ en kunnen zo nodig ook overleggen met je huisarts over de nodige behandeling. Als je borstvoeding geeft en je melk wil invriezen bespreek dit dan ook met een lactatiekundige (je wil vast niet, net als ik, alles weer weg moeten gooien)

Wat kan je zelf doen?

In je zwangerschap probiotica gebruiken als:

  • Je snel last van je darmen hebt (een prikkelbare darm). Het is dan verstandig om te zorgen dat je darmflora ondersteund wordt.
    Dit kan door een goede probiotica te gebruiken, fijne merken (waar ik zelf ook mee werk) zijn bijvoorbeeld Orthica, Now AOV en Forever Living. Hiermee zorg je voor een betere darmflora rondom de geboorte van je baby. De kwaliteit van jouw darmflora bepaalt namelijk grotendeels de kwaliteit van de darmflora van je baby (en daarmee de kans op spruw).
  • Je een vaginale schimmelinfectie hebt/had, zwemmerseczeem of elders een schimmel op bijv. je huid.
  • Je antibiotica gebruikt/gebruikt hebt.
  • Je een geplande keizersnede gaat krijgen. Je kunt dan een speciale probiotica gebruiken vanaf 6 weken voor de geboorte. Je baby kan daar dan twee weken na de geboorte mee beginnen.

 Voor je baby probiotica als:

  • Hij/zij met keizersnede geboren werd
  • Jij (bij borstvoeding) of je baby antibiotica nodig heeft
  • Er antibiotica gegeven is rondom je bevalling
  • Je baby spruw heeft of luieruitslag met verdenking op candida.
  • Je baby te vroeg geboren werd en in de couveuse moest.

Voor moeder probiotica als:

  • Er spruw is geconstateerd bij jou en/of de baby
  • Als je zelf last hebt van vaginale schimmel, zwemmerseczeem of een schimmelinfectie elders op je huid. Al deze symptomen geven aan dat jouw darmflora verstoord is. Je kunt de symptomen tijdelijk verminderen met onderstaande tips maar zolang je de ware oorzaak niet aanpakt heb je grote kans dat het weer terugkomt. 
  • Je antibiotica gebruikt hebt.

Andere ondersteuning voor jullie beiden.

  • Mijn favo tip als eerste: zilverkapjes voor op je tepel gebruiken tussen het voeden in, heelt in meeste situaties ongelooflijk snel de huid. Je vindt hier meer info. Gebruik de code HARTJE bij je bestelling dan krijg je ook nog 10% korting.
  • Kokosolie gebruiken. Smeren op de tepel, in de mond van baby en door je eten gebruiken, of in bakken.
  • Aloë Vera, smeren op je tepel en in het mondje van je baby, twee maal daags, let op niet iedereen verdraagt dit! Verkrijgbaar via deze site.
  • Molkosan zelf gebruiken als drank, op je tepel smeren en het mondje van je baby mee deppen of plekjes aanstippen met wattenstaafje, twee maal daags.
  • Bosbessensap gebruiken om de plekjes in het mondje twee maal daags mee aan te stippen. Schimmels houden niet van zuur namelijk.
  • Let op hygiëne; steeds goed handen wassen na verschonen en voor het voeden. Speentjes of speelgoed wat je baby in de mond heeft, dagelijks uitkoken. Kleding (zoals bh, spuugdoekjes, handdoeken ed) wassen op 60 (maar liever 90) graden.
  • Eet minder/geen suikers en koolhydraten, vermijd schimmelkazen, champignons/paddenstoelen, producten met gist (zoals bier, maar sowieso niet doen als je borstvoeding geeft natuurlijk) en drink even geen koolzuurhoudende drankjes.
  • Gentiaan Violet, dit is een inkt voor in het mondje van je baby, wat een poosje veel gebruikt is als middel bij spruw. Momenteel is het moeilijk verkrijgbaar.
  • Als de klachten met deze tips niet verbeteren ga dan voor ‘regulier middel’ (of een combinatie met een regulier middel) naar huisarts toe. Altijd moeder en kind gelijktijdig behandelen en overweeg ook om je partner mee te behandelen, zeker in geval van vaginale schimmelinfectie.

Wil je weten wat goed zou zijn in jullie situatie, welke probiotica je best kiest en hoe te doseren en hoe lang of meer weten over een bepaalde methode? Overweeg dan om langs te komen in de praktijk voor advies op maat.

Heb je extra tips, iets wat bij jullie heel goed heeft geholpen? Fijn als je ze hieronder wil delen!

Archief

Categorieën

13 Reacties

  1. Rachel Verweij

    De zon! Bij mijn oudste heb ik met vreselijk veel pijn gevoed, tot mijn omgeving héééél voorzichtig tegen me zei dat stoppen ook een optie was… Zelfs met de heftigste medicatie ging het nog niet over, maar in de vakantie in Italië was het eindelijk opgelost. Tepels in de zon – en wellicht ook de ontspanning van een vakantie?

    Antwoord
    • karin

      Hoi Rachel, ja soms is het echt heel hardnekkig. Heb recent ook een paar moeders in mijn praktijk gehad bij wie niets leek te helpen. Mooi was dat bij beiden een combi regulier middel en homeopathie ineens aansloeg. Er is dus hoop als je niet de kans hebt om met je tepels in de zon te liggen 😉
      Zonlicht zorgt natuurlijk wel voor aanmaak Vit. D wat zeker ook een rol speelt in je weerstand dus wellicht heeft dat ook geholpen, naast de ontspanning.

      Antwoord
  2. Heidi

    Bosbessensap heeft geweldig geholpen!
    Na 3 kuren nystatine nog steeds spruw aanwezig.. waarbij ook veel last van het buikje.
    Ik ben toen gestopt met nystatine en las via Karin over de bosbessensap.
    2x smeren en het was al bijna weg! Wat een wondermiddel…
    Ook de buikkrampjes namen af.. Dat kan geen toeval zijn toch?!

    Antwoord
    • karin

      Wat fijn om te horen, bedankt voor je reactie.
      Nee ik heb vaker het idee gehad dat baby’s reageren op de hulpstoffen die in de Nystatine zitten en het werkt idd lang niet altijd afdoende.

      Antwoord
  3. Hilde

    Nog een dikke tip: alles wat je niet op 60/90 graden wast wél strijken met de stoomfunctie aan. Dan kom je ook tot hoge temperaturen. Zo hilarisch, je bh strijken

    Antwoord
    • karin

      Oh ja hele goede Hilde, dank voor het posten 🙂

      Antwoord
  4. Machteld Jansen

    Ik lees in je verhaal dat je 10 liter bedorven melk hebt moeten weggooien. Dat komt niet door Candida, maar door het enzym lipase in moedermelk. Deze breekt het vet af en dat zorgt ervoor dat de melk ranzig wordt. Zelfs in de diepvries. Met pasteuriseren voor het invriezen voorkom je dat de melk ranzig wordt.
    Voor iedereen een tip: probeer eerst uit of je melk snel bedorven raakt in de koelkast of diepvries, voordat je je met liefde gekolfde voorraad melk weg kunt gooien. Pasteuriseren doodt ook schimmels trouwens.

    Antwoord
    • Karin Kagenaar

      Oh wat een interessante aanvulling Machteld. Ik heb het gelukkig niet eerder terug gehoord van moeders maar jij hebt er meer ervaring mee begrijp ik? En hoe pasteuriseer je moedermelk dan, kan je dat zelf doen en dood je daarmee dan geen belangrijke bacteriën (zoals je met opwarmen in de magnetron wel doet). Hoor graag weer van je, hartengroet, Karin

      Antwoord
      • Machteld Jansen

        Hoi Karin, ja ik heb daar ervaring mee, mijn Lactatiekundige komt het nog wel eens tegen. Moedermelk kun je o.a. pasteuriseren door flash heating: fles in een pan met water en snel naar het kookpunt brengen, flesjes eruit en snel afkoelen en in de diepvries doen (www.borstvoeding.com). Er gaat door het proces wel een deel van de levende stoffen verloren, maar het is nog steeds een perfect voedingsmiddel.

        Antwoord
        • Nicole

          Gelukkig staat deze opmerking eronder. Hopelijk lezen andere moeders dit en gaan ze pasteuriseren ipv weggooien.

          Antwoord
          • Karin Kagenaar

            Ja fijne en belangrijke aanvulling inderdaad 🙂 Ik begrijp dat jij er ook ervaring mee hebt Nicole?

  5. Louse

    Hoi Karin, fijn je website en blog. Mijn kindje is inmiddels ruim 1,5 en er blijft terugkerende spruw optreden (overigens niet in de eerste 9 maanden, wat je vaker ziet). Bij mezelf heb ik nog nooit ontdekt en ik geef al een poosje geen borst voeding meer. We geven haar vrijwel geen ger. suiker, wel koolhydraten zoals pasta, rijst en fruit etc. We hebben haar als uitprobeersel regelmatig Kombucha gegeven (= probiotica) en extra vitamine C. Nu heeft ze het voor de 5e keer in een half jaar. Ze is verder niet snel ziek en zelden verkouden. Ik kan zeker nog de bosbessen en Molkosan proberen (apart van elkaar natuurlijk om het effect te bekijken). Maar de echte oorzaak zou ik liever aanpakken. De antr. huisarts is ook wat verbaasd. Ze heeft wel antibiotica en andere pijnstillers gehad ivm meerdere operaties in de eerste 12 maanden van haar leven. Zou dat haar darmflora toch nu nog steeds minder ‘florerend’ maken? Hoor graag je advies. Dank

    Antwoord
    • Karin Kagenaar

      Hoi Louse, dank voor je berichtje en de complimenten 🙂
      Ja het klinkt alsof de oorzaak van haar steeds terugkerende klachten niet oplost op deze wijze. Het lijkt me daarom zeker zinvol verder te kijken. Het bekijken en zonodig ondersteunen van haar darmflora zou ook zeker in die aanpak passen.
      Ik zie vaak dat er vanuit de geboorte al een verstoring is doordat de baby dan de ‘verkeerde’ bacteriën vanuit jou als moeder meekreeg. Met bv Totaal Balans kan je die opsporen en opruimen en dan zie ik vaak dat er wel een nieuwe balans ontstaat.
      Bel me gerust even om te kijken of ik hierin iets voor jullie kan betekenen mocht dit je aanspreken. 06-23260984
      Warme groet, Karin

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *