Gastblog door Rachel Verweij.
Als je net voor de eerste keer moeder of vader bent geworden, is het je waarschijnlijk wel duidelijk: dit was het waar al die mensen je op probeerden voor te bereiden 😉
Echt begrijpen kon je het toen nog niet – nu wel, je bent lid geworden van de club van ingewijden. Het beeld van de baby die eet, slaapt en drinkt is al snel naar de achtergrond verdwenen. Uitzonderingen daargelaten natuurlijk, maar voor de meesten van ons is de baby vanaf het begin een zeer aanwezig onderdeel van het gezin. Hoe vind je nu zo snel mogelijk jouw weg hierin? Mijn belangrijkste tips vind je hier op een rijtje – verzameld door mijn ervaring met drie prachtige baby’s, veel lezen en studeren en het voorrecht als draagdoekconsulent jarenlang te mogen werken met heel veel moeders (en soms vaders).
1) Baby’s zijn zeer sociale wezens. We komen er meer en meer achter hoe intelligent en bekwaam ze eigenlijk al zijn, lees bijv. hier the amazing talents of your newborn. Dit echt tot je door te laten dringen maakt het vaak makkelijker te accepteren dat de omgang met je kindje prioriteit heeft boven alles.
2) Baby’s worden onrijp geboren. Lijkt in tegenstrijd te zijn met 1 maar is het niet. Onze hersenen zijn zo groot, dat we geboren worden als ze nog lang niet af zijn. Voordeel is dat we ons nog heel veel kunnen aanpassen aan onze omgeving na de geboorte, en daarvoor zijn die sociale capaciteiten nu juist zo handig.
3) Baby’s zijn kwetsbaar en hulpeloos. Dit is de keerzijde van dat onrijp geboren worden. Pas na een maand of 9 kan een mensenbaby zich verplaatsen door te kruipen, en zo naar jou toe komen, of zelf iets gaan halen om te eten of om mee te spelen. Een apenkind bijvoorbeeld wordt al met die capaciteiten geboren.
4) 9 maanden op, 9 maanden af. Eigenlijk zou je een kindje die eerste tijd moeten behandelen alsof het nog in je buik zat: continue temperatuur, prikkels dempen, gelijkmatige toevoer van eten enz.. En waar kan dat beter dan op jouw lijf ofwel in een draagdoek of zak!
5) Baby’s komen net uit de baarmoeder. Duh zul je zeggen! Maar leef je maar eens echt in, en je zult merken dat zaken die algemeen geadviseerd worden ineens moeilijk te begrijpen zijn. Baby’s hebben de minste prikkels als ze alleen in een rustig kamertje boven liggen? Geluid houdt kinderen uit hun slaap? Baby’s moeten ruimte hebben om zich te bewegen. Oh ja?
6) It takes a village to raise a child. Ook zo’n cliché, maar ook echt waar. Het betekent dat de mensen om je heen graag zorgen dat jullie de tijd hebben om je te richten op wat belangrijk is: de band met je kindje. Geef ze de kans om jullie te helpen. Er is geen cultuur ter wereld waarin ouders geacht worden het met zijn tweetjes te rooien, behalve onze moderne westerse cultuur.
7) Die eerste tijd is een investering. ALLES dat je nu aan je kindje geeft betaalt zich later dubbel en dwars terug. Je bent het niet aan het verwennen, je doet jezelf niet tekort, nee je bent aan het investeren in jullie relatie. Dat klinkt veel prettiger voor jezelf en houdt de moed erin als het zwaar is. Denk aan wat het je straks oplevert in de pubertijd 😉
8) Zorg voor jezelf en voor elkaar. Lijkt in tegenspraak met 7 maar is het niet. Investeren in je kindje betekent NIET dat je niet meer in jezelf kunt investeren. Hoeveel is er niet mogelijk als je creatief bent? Samen uit eten met een kindje in de draagdoek bijvoorbeeld (of knoop een hangmat van je doek om de tafel heen). Lekker rennen als je partner voor de baby zorgt, of bij een vriendin op bezoek en de baby bij haar op schoot!
9) Er is geen 9). Hier is namelijk plek voor jouw tip! Wat heb jij geleerd waar andere moeders of vaders iets aan kunnen hebben? Deel jouw waardevolle informatie hieronder, en zo helpen we elkaar. Be a community! Want (zie 6) – it takes a village ……
Wil je meer horen over dragen van je kindje in een draagdoek of ergonomische babydrager, kom dan naar het babycafé op 11 maart met als thema ‘dragen voor jullie plezier’. Het lijkt me erg leuk om je daar te ontmoeten!
Rachel Verweij, gecertificeerd draagdoekconsulent, SAFE-coach en wetenschapsjournalist (en moeder natuurlijk 😉 ); www.hechteband.nl
Hoi Rachel, bedankt voor je mooie en zinvolle bijdrage dmv dit blog! Ik kijk uit naar je bezoekje aan ons Babycafe 11 maart.
Om op jouw vraag voor tip 9 terug te reageren: wat voor mij in de babytijd (maar eigenlijk nu nog steeds, nu mijn kinderen inmiddels pubers zijn) heel belangrijk is geweest is vertrouwen in mijn eigen intuïtie hebben en houden! Soms werd ik in de war gebracht door, overigens alleen maar goedbedoelde, opmerkingen vanuit mijn omgeving of de ‘deskundigen’ op bijvoorbeeld het consultatieburo…..Steeds bleek dan als ik hen advies op ging volgen, ondanks dat ik me er dan niet in kon vinden, dat ik/wij (en onze baby’s) zich daar helemaal niet goed bij voelden en het advies dus gewoonweg niet passend was en helemaal niets bijdroeg aan een oplossing.
Een van de eerste blogs op deze site ging ook over dit belangrijke onderwerp. https://hartenwens.info/7-top-tips-om-bij-jezelf-te-blijven/
Hoi Karin,
ja dat herken ik zelf ook wel, en hoor ik van veel moeders om me heen. Het consultatiebureau is vaak niet de plek waar moeders geruststelling en vertrouwen in hun eigen kunnen oppikken ;-). Wat zou het fijn zijn als de zorgverleners om ouders heen daar een nieuwe weg in zouden kunnen vinden, een van coaching en ondersteuning i.p.v. (alleen maar) advisering! Gelukkig hoor ik ook die geluiden steeds vaker terug van moeders – ook op ‘het bureau’ veranderen er zaken.
tot woensdag, ik heb er zin in!
groetjes,
Rachel