fbpx
De Roze Wolk….waar dan
Karin Kagenaar BLOGS

Karin Kagenaar

De Roze Wolk….waar dan?

Babycafe | Moederschap | Onzekerheid | Roze wolk | Slapen

Tijdens mijn eerste zwangerschap overviel het me ineens; ANGST. Angst voor wat er zou komen, angst voor alle veranderingen, de onzekerheid, zou ik wel een goede moeder kunnen zijn en wat was dat dan een goede moeder en hoe ging ik het moederschap combineren met mijn werk….HELP!
Na een flink potje uithuilen bij manlief zakte dit nare gevoel gelukkig.

Als aanstaande moeder gebeurt er veel in je lichaam, onder invloed van hormonen. Een kind krijgen is een ingrijpende gebeurtenis in je leven en kan je leven behoorlijk op zijn kop zetten.
Soms gaan gevoelens, zoals ik had, niet zo snel over en kun je last krijgen van neerslachtigheid. Iets waarover je misschien niet zo snel met een ander zal praten. Toch is het belangrijk dit juist wel te doen, ook met je verloskundige. Soms is er hulp nodig en zij kan je daarbij helpen.

Een paar weken later, in mijn kraambed, kwam plots het besef dat ik VOOR ALTIJD VERANTWOORDELIJK zou zijn voor dit zo hulpeloze kleine mensje! Jeetje wat een taak! Opnieuw werd ik overspoeld met gevoelens van onzekerheid…….

Veel vrouwen ervaren in hun kraambed de zogenaamde kraamtranen ofwel babyblues. Dit is volledig normaal en wordt veroorzaakt door de plots dalende hormoonspiegel in combinatie met het ‘life-event’; de geboorte van jullie baby!
Blijf je echter ‘huilerig’ en ‘down’ van stemming ook na je kraambed, praat erover met je omgeving en neem contact op met je verloskundige.

Op de eerste maanden van ons meisje kijk ik met gemengde gevoelens terug. Het was een heel bijzondere tijd, maar ik vond het ook vaak zwaar. Ineens draaide mijn hele leven om haar, zij bepaalde wanneer en hoeveel ik kon slapen, of ik rustig kon eten of douchen en of ik die dag nog iets anders kon ondernemen dan het zorgen voor haar. En ik was erg moe……   10403310_346713682196647_6187702851491334762_n
Later hoorde ik van vriendinnen dezelfde ervaringen, ook zij hadden periodes meegemaakt waarin ze het moederschap beslist niet als ‘een roze wolk’ ervoeren. Worstelden met het zoeken naar de juiste balans. Dit sterkte me, ik was zeker niet de enige! Maar wat jammer dat we dit niet eerder uitwisselden, we hadden elkaar kunnen helpen.

In ons maandelijks Babycafe bieden we hiervoor een plek: elkaar ontmoeten, steunen, tips en ervaringen uitwisselen.

Ook in mijn praktijk kan ik je verder helpen met het (her)vinden van je balans, of je nu net zwanger bent of al een poos terug bent bevallen.

Meer lezen over dit onderwerp?
Hoe broos is de roze wolk? artikel Psychologies
‘Perfecte moeders bestaan niet’ Diana Koster
‘Hoezo roze wolk’ Renske Tjoelker

Het lijkt me ook goed en fijn om op deze plek ervaringen en tips met elkaar uit te wisselen!
Laten we elkaar vooral verder helpen; plaats hieronder dus jouw ervaring, mening of idee en praat mee over dit belangrijke onderwerp.

Archief

Categorieën

1 Reactie

  1. Rachel Verweij

    Mooie blog Karin, hoop dat je hier moeders mee op weg kunt helpen voor wie het zonnetje even niet meer schijnt….

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *