fbpx
Een box vol speelgoed…of niet
Karin Kagenaar BLOGS

Karin Kagenaar

Een box vol speelgoed…of niet?

De box is voor veel baby’s een geweldige speelplek waar ze vaak neergelegd worden. Als ouder wil je het beste voor je kind; je let er waarschijnlijk op dat het speelgoed veilig is en dat er voldoende is om de ontwikkeling van je zoon of dochter te stimuleren.
Als kinderoefentherapeut zag ik echter veel volle boxen waarin kinderen van gekkigheid niet meer wisten wat ze moesten doen. Als gevolg kwamen ze helemaal niet meer tot spelen! Ze verveelden zich of zetten het op een brullen. Met teveel speelgoed op één plek? help je je kindje dus niet. Maar hoe dan wel?

Tips voor heerlijk spel in de box:

–        Leg maar een paar speeltjes in de box, twee of drie is prima. Een jong kind kan nog niet goed kiezen waar het naar wil kijken en zal makkelijker gaan spelen als de keuze beperkt is.

–        Geef het liefst speelgoed dat op meerdere manieren te gebruiken is zodat het de fantasie van je kind prikkelt. Het leuke is dat dit vaak het goedkopere speelgoed is! Denk bijvoorbeeld aan een bolletje sokken. Je kind kan hierin knijpen, het als een bal met twee handen pakken, het uit elkaar peuteren zodat het twee losse sokken worden, er mee zwaaien etc. Ook plastic bakjes, doekjes en (plastic) flessen gevuld met rammelend materiaal is leuk speelgoed.

–        Leg je kind op verschillende ondergronden. Wissel af tussen zachte kleden en alleen een plastic matje. Het bewegen op verschillende ondergronden lokt namelijk verschillende motoriek uit; op een stevige ondergrond zal je kind zich bijvoorbeeld makkelijker kunnen afzetten dan op een zacht kleed en daardoor bijvoorbeeld eerder gaan omrollen.

–        Ga mee in het spel van je kindje! Bedwing je neiging om iets toe te voegen, maar ga eens gewoon naast de box zitten en kijk wat er gebeurt. Doe mee, doe hetzelfde als je kind doet en benoem wat je ziet. Op die manier voelt je kind zich gezien en gerespecteerd en zal het zich in zijn of haar eigen tempo ontwikkelen. Doordat je je kind en zijn/haar spel op deze manier ook nog beter leert kennen weet je wanneer het een nieuwe uitdaging nodig heeft. Op basis hiervan kun je eens van speelgoed veranderen.
Kortom minder is meer! Geniet van wat je ziet gebeuren, je hoeft niet veel te doen.
Wil je meer weten over de motorische ontwikkeling, kom dan naar het babycafé in april, ik vertel je er graag meer over! Dan ook meer informatie over de zin en onzin van kruipen, scheve hoofdjes, tenenlopers etc.

Zie www.slimbewegen.nl voor meer informatie en inspirerende filmpjes. Samen met pedagoog Ingrid Nagtzaam begeleid ik pedagogisch medewerkers op kinderdagverblijven om de motoriek van ‘hun’ kinderen optimaal te stimuleren.

Herken je wat Marieke schrijft? Wil je haar graag om advies vragen maar kan je er niet bij zijn op 8 april? Schroom dan niet, deel je ervaringen en/of stel je vragen hieronder!

Archief

Categorieën

2 Reacties

  1. esther

    Jammer dat de site het nog niet doet ben erg benieuwd. De link naar het artikel doet het helaas ook niet

    Groetjes

    Antwoord
    • karin

      Jawel hoor Esther, je wordt alleen ‘doorgeleid’ naar slimbewegen.tv en daar kan je ook het artikel lezen!

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *