fbpx
9 wondertjes
Karin Kagenaar BLOGS

Karin Kagenaar

Je lijf maakt zelf ‘drugs’ en nog 9 wondertjes op een rij!

Endorfine | Hechting | Oxytocine | Placenta

Toen ik zelf zwanger was realiseerde ik me wat een fantastisch proces er gaande was in mijn lijf! Als je je voorstelt hoe vanuit 2 celletjes er uiteindelijk een mensje kan groeien, dat is niet te bevatten ‘knap werk’ van de natuur…….ik keek naar fascinerende films over de ontwikkeling van mijn baby in de baarmoeder en hield week voor week bij wat er aangelegd werd.
Wat ik destijds nog niet wist was dat, ook tegen de tijd dat je baby geboren wordt, er allerlei processen plaatsvinden in je lijf om de geboorte voor te bereiden en optimaal te laten verlopen. Ik deel deze kennis nu hier met jullie omdat ik denk dat het je helpt om te vertrouwen op de natuur en te begrijpen dat wij, met ons menselijk verstand, ons vooral niet teveel moeten willen bemoeien en willen sturen in deze processen! Dat doe je (en kun je) tenslotte ook niet als het gaat om bijvoorbeeld het aanleggen van de organen van je ongeboren baby 😉

Wat ons WONDERBAARLIJKE lichaam allemaal voor ons doet, 10 wondertjes op een rij:

  • Hormonen zorgen ervoor dat je baarmoedermond heel zacht wordt, wel zo zacht als je oorlelletje.
  • Dezelfde hormonen verzachten de voorkant van je bekken waardoor deze zich makkelijker aanpast, zodra je baby indaalt.
  • Het hormoon relaxine zorgt ervoor dat de gewrichtsbanden van je baby heel flexibel worden waardoor je baby zijn/haar lijfje optimaal aan het geboortekanaal aanpast.
  • Relaxine zorgt ook voor het verweken van de vliezen, hierdoor ontstaat een zwakke plek en kunnen de vliezen zich openen.
  • De vaginawand wordt soepeler waardoor je baby makkelijker door het geboortekanaal naar beneden kan.
  • De fontanellen van je baby schuiven over elkaar heen, zodat de vorm van het hoofdje zich helemaal aan het geboortekanaal aanpast. Dat zie je hier prachtig in deze animatie terug.
  • Je lijf maakt zelf morfine-achtige stofjes die ervoor zorgen dat je in een soort ‘roes’ terecht komt en pijn wordt gestild. Ontspanning is hierbij een voorwaarde, lees hierover ook mijn blog van 13 januari.
  • Tegen de tijd dat de baby daadwerkelijk geboren gaat worden ontstaat er een Natuurlijke Uitdrijvende Reflex van de baarmoeder die de baby naar beneden beweegt. Je lichaam weet precies wanneer het hier helemaal klaar voor is en wat het moet doen, als je je instincten volgt doet je lijf het meeste werk!
  • De navelstreng stopt vanzelf met kloppen zodra al het resterende bloed uit de placenta aan je baby is gegeven. Je baby kan zo rustig ‘op adem komen’. Lees hier meer over het belang hiervan.Rood.Baby.Pepijn
  • Zodra je baby bloot op je buik ligt en jullie kunnen knuffelen en ongestoord kennismaken met elkaar, maakt je lichaam weer hormonen (endorfine en oxytocine) aan die er voor zorgen dat de placenta geboren wordt en de zo belangrijke moeder-kind-hechting tot stand komt! Door dichtbij bij mama te zijn maakt je baby zelf ook stofjes aan waardoor hij/zij zich kalm en rustig voelt, zich sneller aan kan passen, de hartslag rustiger wordt en er minder zuurstof nodig is. Uiteraard werkt dit ook nog de rest van het leven van je kleintje zo!

Ik ben benieuwd in hoeverre jullie deze ‘meesterwerkjes’ al kenden? Maar ook welk feit voor jou de meeste impact heeft, wat zet je aan het denken en wat ga je evt. met deze kennis doen? Schrijf je ervaringen hieronder op zodat we er met elkaar over in gesprek kunnen!

Archief

Categorieën

6 Reacties

  1. Maja van der Zijden

    hoi, ik geloof gewoon niet dat het alleen iets doet met het lijf. Ik was zwanger toen ik 50 was, bleek achteraf en ik zat in S.africa en ik had de enorme neiging om baby kleertjes te kopen, maar mijn verstand stopte me steeds ‘zoiets als er niemand die een kind verwacht” het meesterwerkje zit hem in het evenwicht en dat je niet anders kan dan je overgeven

    Antwoord
    • karin

      Dank je voor je reactie Maja! Ik geloof zeker ook niet dat het puur fysiek is en werkt, absoluut niet zelfs. Je emoties beïnvloeden enorm het fysieke proces en andersom natuurlijk! Dat blijkt bijvoorbeeld uit het feit dat vrouwen die zich ergens niet veilig voelen niet ‘goed’ kunnen bevallen…

      Antwoord
  2. Rachel Verweij

    Hoi wat een prachtig overzicht Karin, het is inderdaad ongelooflijk! Wat zou ik graag nog een keer bevallen MET deze kennis ;-). Wat ik nog zou willen toevoegen: jouw lichaam kan je baby helpen zijn temperatuur te regelen. Als je de moeder bent, kun jij je kindje opwarmen EN afkoelen (vaders kunnen alleen het eerste). Je lichaam kan wel een halve graad in temperatuur stijgen of dalen om je kindje te helpen. En het meest ongelooflijke? Je linker- en rechterborst werken onafhankelijk van elkaar, ieder kan een eigen taak vervullen. Handig als je een tweeling krijgt!

    Antwoord
    • karin

      Bedankt voor je reactie Rachel! Super wat de natuur allemaal voor ons regelt he?! Ik adviseer de papa’s altijd een bloesje mee te nemen/aan te doen zodat ze niet zo bloot zitten als ze hun baby bloot bij zich hebben. En een schoon shirt, veel baby’s plassen je lekker nat namelijk 🙂

      Antwoord
  3. Ingrid Nagtzaam

    Jeetje Karin, dankjewel voor deze mooie opsomming van deze prachtige “weetjes”. Het feit dat je lichaam dit allemaal zo prachtig regelt geeft heel veel zelfvertrouwen. Er vanuit durven gaan dat je het allemaal zelf echt kunt doen is zo’n prettig gevoel. Ik kan me herinneren van alle drie de bevallingen en zwangerschappen dat het onbekende me vaak onrustig maken omdat het zo ongrijpbaar is. De pijn was niet fijn, maar idd een hele andere pijn dan je bij pijn bedenkt. Je kunt dat echt aan en zelf ontvangen. Ik denk dat door jouw weetjes het voor veel nieuwe ouders mogelijk is om rustig alles aan te gaan en te vertrouwen op jezelf. Top!

    Antwoord
    • karin

      Hoi Ingrid, bedankt voor het compliment 🙂 Vooral het vertrouwen op je eigen lichaam en de natuur is inderdaad een essentieel ingrediënt, iets waar ik dan ook in de cursussen en begeleiding van zwangeren veel aandacht voor heb. Ik leer je dan nog veel meer over hoe ons lichaam een zwangerschap en geboorte organiseert, je leert bepaalde dingen dan ook herkennen wat je een gevoel van controle kan geven omdat het je niet allemaal ‘zo overkomt’.

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *