fbpx
10 toptips voor een fijne geboorte
Karin Kagenaar BLOGS

Karin Kagenaar

10 toptips voor een fijne geboorte

Toen ik zwanger was wilde ik natuurlijk een fijne bevalling en een zachte en kalme geboorte voor mijn baby. Wie niet zul je denken!
Maar ik realiseerde me ook dat je een bevalling nooit helemaal zelf in de hand hebt. Ik bereidde me voor door een cursus samen met mijn partner te volgen: dat vond ik erg belangrijk dat hij ook wist wat er zou gaan gebeuren. Zelf kon ik me, na al die jaren als verpleegkundige op de verloskamer wel een beeld vormen dacht ik, ik beviel dan ook grotendeels ‘naar het beeld wat ik me in de voorgaande jaren had gevormd’.

Nu heb ik inmiddels geleerd dat er veel meer dingen zijn, die je bewust kunt doen en die je kunnen helpen om met een goed gevoel terug te kijken op je bevalling.

Hierbij 10 toptips die ik regelmatig terughoor van ouders:

 1. Wordt je bewust van de mogelijkheden rondom de geboorte, welke keuzes zijn er en wat kunnen de voor en nadelen zijn van bepaalde keuzes.
 2. Bespreek je voorkeuren met elkaar, maak een plan en bespreek dit vroeg en vaak met je verloskundige/gynaecoloog. Zodat je weet in hoeverre je zorgverlener zich kan vinden in je visie.
 3. Zoek naar een zorgverlener die mee kan gaan in jullie wensen, wees bereid te veranderen van aanbieder als je je niet kan vinden in de visie van je zorgverleners.
 4. Wees er volledig van overtuigd dat een geboorte een normaal, natuurlijk en gezond proces is en oefen grondig in het blijven vertrouwen in je natuurlijke kracht en je eigen intuïtie.
 5. Geef niet toe aan ontmoedigende gedachten van jezelf of opmerkingen van anderen en kies ervoor om ontspannen en vrolijk te blijven in plaats van in de stress te schieten. Lees positieve geboorteverhalen.
 6. Focus op gedachten en beelden die bijdragen aan een mooie zachte geboorte.
 7. Zorg ervoor dat je genoeg tijd hebt om aandacht te besteden aan zowel mentale als fysieke conditionering van diepe ontspanning, zodat je dit tijdens de geboorte moeiteloos kan toepassen.
 8. Erken dat het in deze periode belangrijker is een goede ouder te zijn dan een goede patiënt.
 9. Maak op een vriendelijke manier duidelijk wat je nodig hebt, zodat er zoveel als mogelijk rekening gehouden kan worden met jullie wensen. Zorg dat je altijd volledig op de hoogte bent en mee kunt beslissen, ook in de medische ‘setting’.
 10. Evalueer de bevalling met je (geboorte)partner en je verloskundige.

Hoe maak je je dit allemaal eigen vraag je je misschien af? Wil je hier meer over weten? Bezoek dan een  Workshop Zorgeloos Bevallen of neem contact met me op.

Heb je zelf nog tips om toe te voegen aan dit rijtje? Laat dan hieronder jouw beste, fijnste of mooiste tip achter. En misschien ben jij straks de winnaar van een heerlijk kadootje 🙂

Archief

Categorieën

6 Reacties

 1. Hanneke Sprenger

  Vrouwen die zwanger willen worden en na de bevalling optimaal willen profiteren van een goed stromende borstvoeding, raad ik aan voordat je zwanger bent, één of twee borstweefselbehandelingen te doen. Op die manier kunnen de afvalstoffen die in het borstweefsel liggen opgeslagen worden afgevoerd, die de baby dan straks niet mee krijgt met de moedermelk. En de doorbloeding in de borsten wordt gestimuleerd, zodat het makkelijker voor je wordt om borstvoeding te geven. Zo profiteren jijzelf en je kindje straks van gezonde borsten en goed stromende moedermelk.

  Antwoord
  • karin

   Hoi Hanneke, mooie en goede tip! Nooit over nagedacht dat er natuurlijk afvalstoffen opgeslagen liggen in borstweefsel, dat is tenslotte ook grotendeels vetweefsel waar afvalstoffen ‘graag’ achter blijven.

   Antwoord
  • Hanneke Sprenger

   Inderdaad Karin, een jaarlijkse schoonmaakbeurt van het borstweefsel zou niet alleen voor vrouwen die zwanger willen worden goed zijn, maar voor elke vrouw! De behandelingen werken preventief: ter voorkoming van borstklachten. En vrouwen die borstklachten hebben zoals mastopathie, fibro-adenomen en kleinere cysten kunnen ook heel goed geholpen worden met de behandelingen.
   Voor meer info, kijk op: http://www.robuste.nl. Op dit moment zijn behandelingen in Amsterdam en Zutphen, maar ik ga binnenkort een bijscholing geven voor massagetherapeuten, zodat er meer plaatsen komen in Nederland waar vrouwen zich kunnen laten behandelen.

   Antwoord
   • karin

    Hoi Hanneke, ik neem aan dat het in de zwangerschap af te raden is he?!

    Antwoord
    • Hanneke Sprenger

     Dat klopt, tijdens de zwangerschap verandert het borstweefsel zodanig dat behandelingen dan niet mogelijk zijn; het moet echt gebeuren vóórdat je zwanger bent. Daarom is het raadzaam zodra vrouwen hun kinderwens gestalte willen geven, actie te ondernemen en een afspraak te maken voor een reinigende borstweefselbehandeling. En ik kan me goed voorstellen, maar daarvoor heb ik geen bewijzen, dat de behandelingen er ook toe bijdragen dat vrouwen makkelijker zwanger worden omdat het hele hormoonstelsel een (baby-)boost krijgt.

     Antwoord
     • karin

      Bedankt Hanneke voor de toelichting. Daarnaast denk ik dat het ook niet goed is voor de baby als de afvalstoffen vrijkomen gedurende de zwangerschap, deze kunnen dan bij de baby komen.

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *