bij jezelf te blijven
Karin Kagenaar BLOGS

Karin Kagenaar

7 top-tips om bij jezelf te blijven!

Kinderwens | Perfectionisme | Tijd voor jezelf | Zelfvertrouwen

Hoe blijf je bij jezelf als je een kinderwens hebt, zwanger bent of een kleintje hebt?
Je wil natuurlijk alles zo goed mogelijk doen. Voorkomen dat dingen misgaan omdat je iets ‘fout’ deed.
Maar wat is goed? Je leest bijvoorbeeld op internet adviezen, die vervolgens door je moeder volledig worden ontkracht, je huisarts denkt er weer anders over en zelf weet je niet meer wat te doen…?!

Herkenbaar?

7 top-tips die je verder kunnen helpen:imagesblog

1. Moederinstinct (en ook vader!) is een aangeboren kwaliteit, besef dit!
Wat jij voelt dat je zou moeten doen is vaak het juiste in jouw situatie. Vertrouw dus op dit gevoel.

2. Zoek zorgverleners die bij jullie passen, zo krijg je eerder adviezen die goed voor je voelen. Denk aan:

 •  Je huisarts, misschien past een huisarts die ook natuurgeneeskundige is beter bij je?
 • Het consultatiebureau: overweeg over te stappen naar een antroposofisch consultatiebureau voor een bredere kijk op ouderschap.
 • Je verloskundige, zoek naar een praktijk waar je je gehoord voelt, waar je vertrouwen in hebt. En misschien is dat nu net NIET de praktijk om de hoek….

3. Goed is goed genoeg! Laat je perfectionisme los, je kunt niet het hele leven controleren……Lees hier meer over, bijvoorbeeld op simplifylife.nl

4. Leer meer over het toepassen van de principes van onvoorwaardelijk opvoeden. Bezoek bijvoorbeeld het babycafé in oktober waarin dit thema aan de orde is.

5. Doe minder! Prop je dagen niet zo vol. Als jonge (a.s.) ouder heb je meestal veel ‘ballen hoog te houden’, vaak komt tijd voor jezelf als laatste op je lijstje te staan. Hierdoor raak je oververmoeid en krijg je steeds meer moeite om goed bij jezelf te blijven.

6. Affirmaties kunnen je helpen om je zelfvertrouwen te vergroten. Dit zijn positieve zelfsuggesties die je kunnen herprogrammeren. Kijk voor meer uitleg dit filmpje.

7. Zorg dat je goed in je eigen energie blijft: de dingen loslaat die je niet meer nodig hebt, hiermee maak je ruimte in je hoofd en je hart.

Reageer dan hieronder op dit blog door je eigen ervaringen en tips te delen!

AGENDA

 1. HypnoBirthing Tilburg 4 ochtenden

  4 oktober / 10:00 - 13:00
 2. Workshop Access Bars®

  12 oktober / 10:00 - 18:00
 3. Babycafé Den Bosch

  14 oktober / 09:45 - 11:30

Archief

Categorieën

9 Reacties

 1. Saar

  De insteek om het bij jezelf te houden is heel goed en erg belangrijk, maar ik mis toch nog wel een beetje praktische tips.
  Het facebookbericht gaf me het idee hoe om te gaan met de externe factoren, dus opmerkingen en adviezen van anderen die invloed op me hebben. Het artikel is vooral gericht op de interne factoren maar verandert niks aan al die mensen die je met hun goedbedoelde adviezen “opzadelen”. Je krijgt nu evengoed al die adviezen en tips.
  Ik denk bijvoorbeeld dat het goed is als meer vrouwen voor zichzelf op gaan komen in de zwangerschap. Reacties geven als: “Ik waardeer het dat je betrokken bent bij mijn zwangerschap maar ik doe het graag op mijn manier omdat ik mij daar het prettigste bij voel.” of “iedere bevalling is anders en ik snap dat je jouw verhaal wilt vertellen, maar verhalen van anderen maken mij onzeker dus hoor ik liever niet”.
  Ook dat sterkt je zelfvertrouwen en je overtuiging dat jouw bevalling gaat zoals het gaat en niet een kopie hoeft te zijn van de bevalling van een ander. Ik merk bij mezelf dat als ik dat tegen anderen zeg, ik dat indirect ook tegen mezelf zeg en het mij meer vertrouwen geeft in mijn eigen bevalling en ik advies of ervaringen van anderen makkelijker los kan laten.

  Antwoord
  • karin

   Bedankt voor je praktische tips Saar! Zal vast anderen ook weer verder helpen.

   Antwoord
 2. Sandra van den Heuvel-Banse

  Hallo Karin,
  hoewel mijn kinderen al groot zijn, heb ik nog goed in herinnering hoe zeer ik op mijn intuitie ofwel mijn moeder instinct vertrouwde. Het heeft me grote diensten bewezen toen mijn kinderen wat mankeerden. Ook merkte ik dat mijn oren en mijn neus veel scherper reageerden, tot verbazing van mijn man en mijn moeder. Ik deed hier niet zo veel moeite voor, maar nam wel de tijd om me elke dag op mijn kindje af te stemmen. We moeten het namelijk allemaal zonder gebruiksaanwijzing doen. Doordat afstemmen raakte ik beter op mijn kindje ingesteld. Afstemmen deed ik eigenlijk tijdens de borstvoeding, rustig luisteren naar hoe mijn zoontjes, keken, bewogen en luisteren naar de geluidjes die ze maakten. Al snel kreeg ik op deze manier door hoe ze reageerden wanneer ze meer gespannen waren, buikkrampjes hadden enzovoort. Ook de tijd nemen om hen bezig te zien wanneer ze in goede doen zijn en zo herkennen wanneer er iets “speelt”. Dat hield ik bij in een dagboekje. Zeker het eerste jaar schreef ik er dagelijks in. Daardoor had ik ook meer zelfvertrouwen wanneer ik de hulp van professionals in moest roepen voor de gezondheid van mijn kinderen. Dankzij mijn observaties en intuitie kon ik aanvullende informatie geven die mijn kinderen hielp om de juiste zorg te krijgen.

  Antwoord
 3. Nina

  Mijn kinderen zijn intussen al iets ouder, maar het bij jezelf blijven, blijft volgens mij altijd een uitdaging. Of in ieder geval iets waar je mee bezig moet blijven. Want steeds als je denkt iets opgelost te hebben, gebeurt er weer iets nieuws.
  Wat ik deed toen ze heel klein waren, was mezelf opladen tijdens de borstvoeding. Een rustig moment voor ons 2en, maar vooral ook voor MIJ! En precies wat Sandra zegt, je verbindt je tijdens die momenten met je kind.

  Antwoord
 4. Wil

  Ha Karin,

  dank voor je tips. Toen ik net moeder was heb ik tip 3 aan den lijve ervaren. Zo was ik daarvoor totaal niet en ik vond het in het begin echt moeilijk om los te laten. Nu ik inmiddels drie kindjes heb is het een stuk makkelijker: Goed is zeker goed genoeg!

  Groeten,
  Wil

  Antwoord
 5. Yvonne Janssen

  Hallo Karin!
  Dank voor je enthousiaste manier van delen!
  Als ik als jonge moeder meer om mijn gevoel durfde te vertrouwen had met dat veel stress bespaard!
  Uiteindelijk wel gemerkt dat je altijd kon vertrouwen op jezelf!
  Dat is een fijn gevoel!
  succes met je blog!
  liefs Yvonne

  Antwoord
 6. Chantal Bruijsten

  Hoi Karin,

  Mooie tips. Veel hiervan doe ik al, maar het is niet altijd makkelijk 🙂

  groetjes,
  Chantal

  Antwoord
  • karin

   Dank je Chantal en veel succes!

   Antwoord
  • karin

   Bedankt, Chantal en veel succes gewenst!

   Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

 1. Met respect voor mens, milieu....en jezelf! | HartenWens - […] schreef al eerder over ‘bij jezelf blijven’, lees hier nog eens de tips […]

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *