fbpx
opvoeden zonder straffen
Karin Kagenaar BLOGS

Karin Kagenaar

Wat als het ook zonder straffen kan?

Huilen | Slapen

Wat is het bijzonder om moeder te worden, zo’n kleine baby ligt daar in eens in je armen. Met de geboorte van je kind ben jij als moeder geboren. In mijn kraamtijd zei een vriendin ‘de toppen worden hoger en de dalen worden dieper’. Dat is wat een kind je brengt (en natuurlijk nog veel meer 🙂 ). De liefde en verbinding die je voor je kind voelt maken dat ervaringen en gevoelens veel intenser zijn. Dat je het leven ook intenser beleeft.

Gastblog over opvoeden zonder straffen en belonen door Eline Weijers van Ouderschap vanuit je Hart (www.ouderschapvanuitjehart.nl)

jongen verdrietig

Met dat je kindje groter wordt komt er steeds meer opvoeden bij kijken. Je wilt je kind graag waarden en normen aanleren maar het voelt niet fijn om dat te doen als een soort van politieagent die de hele dag ‘nee’ of ‘niet doen’ zegt. Je kind lijkt regelmatig Oost-Indisch doof. Je vraagt iets wel 10 keer maar er komt geen reactie. Goh, wat kan dat frustrerend zijn. Hoe ga je om met huil- of driftbuien? Waar doe je goed aan?

Je houdt zielsveel van je kind maar af en toe ben je er zo moe van dat je kind niet luistert en niet meewerkt met al die gewone dagelijkse dingen. Zoals aan tafel komen zitten om te eten, speelgoed opruimen, tandenpoetsen of op tijd de deur uit gaan. Je weet niet goed om te gaan met de driftbuien van je kind, met het gedram als je kind iets wil, met de koppigheid als je kind iets niet wilt, met het jengelen en om alles huilen. Je hebt al van alles geprobeerd: aardig blijven, boos worden, belonen met stickers of een snoepje, negeren of straf geven zoals geen verhaaltje voor het slapen gaan of wegsturen uit de kamer. Het vervelende is dat je je niet prettig voelt bij boos uitvallen, belonen of straf geven. Je hebt dan het gevoel dat je als moeder faalt.

Waar je naar verlangt is dat je vanuit ontspanning kunt reageren op je kind. Dat je meer geduld hebt. Dat je beter begrijpt waar het gedrag van je kind vandaan komt. Zodat je op zo’n manier kan reageren dat je kind zich ook gezien en gehoord voelt door jou. Waar je ook naar verlangt is dat je kind iets doet vanuit een eigen motivatie. In plaats van dat je kind iets doet omdat het bang is om straf te krijgen of uitkijkt naar een beloning. Je wilt meer harmonie binnen je gezin en meer oprechte aandacht voor elkaar. Je wilt dat al die dagelijkse ditjes en datjes makkelijker en sneller gaan. Je voelt dat je anders wilt gaan opvoeden. Minder vanuit straffen en belonen en meer vanuit gelijkwaardigheid.

Wil je meer te weten komen over opvoeden vanuit gelijkwaardigheid, zonder straffen en belonen? Op woensdag 8 mei 2019 is Eline te gast in het gezellige baby cafe in Den Bosch. Wil je nu meteen al wat meer weten? Kijk dan op www.ouderschapvanuitjehart.nl

Archief

Categorieën

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *