fbpx
Doula
Karin Kagenaar BLOGS

Karin Kagenaar

Doula….doewat?

Doula | Zelfvertrouwen

Waar ik het meest van geniet is te zien hoe vrouwen groeien in zelfvertrouwen en kracht en daarmee een  bevalling krijgen waar ze met plezier op terug kijken. Gastblog door Cathy Cardinaals

Ik ben gefascineerd door alles rond zwangerschap, geboorte en jong.
Zelf heb ik 3 kinderen die allen thuis geboren zijn. Iets wat ik iedereen gun, maar ik merk dat de tijden veranderd zijn.
Mijn werk als doula geeft mij bijzonder veel voldoening door de verbinding die ik ervaar gedurende de zwangerschap en geboorte.

Een doula is een ervaren en kundige vrouw die ondersteuning biedt tijdens de zwangerschap, de bevalling en de periode erna op fysiek, emotioneel en mentaal gebied. Het is een eeuwenoud gegeven dat barende vrouwen ondersteund worden door vrouwen.

Tijdens de zwangerschap en bevalling zal  de ondersteuning vooral erop gericht zijn om de moeder in haar kracht te zetten. Zorgen dat ze zich goed informeert, weet wat ze wil en een gelijkwaardige gesprekspartner is voor haar zorgverlener. Op die manier voorkom je dat er tijdens de zwangerschap ‘over haar heen‘ besloten wordt.’.

Naast dit ‘sterk maken’ heeft de periode voor de bevalling ook als belangrijk doel om een goede relatie op te bouwen, zodat je tijdens de bevalling optimaal aanwezig kunt zijn. Want je bent de gehele bevalling aanwezig, hoe lang die ook duurt. Je gaat pas naar huis als dat voor moeder en partner oké is.

Het is dan ook heel belangrijk om in het eerste gesprek af te tasten of er een ‘klik’ is. Is die er niet, dan is het niet verstandig om het traject met elkaar voort te zetten. Zoek dan een andere Doula, of vraag een verwijzing. Ook de Doula zal dit aankaarten, wanneer zíj het gevoel heeft dat die ‘klik’ er niet is.

De post natal Doula komt (in Nederland) over het algemeen ná de kraamtijd. De doula heeft geen medische scholing en is daarmee ook geen vervanging van de kraamhulp. (tenzij je een doula treft die tevens de kraamopleiding heeft gevolgd).
De visie achter het werk van de post natal doula  is dat een vrouw zeker 40 dagen de tijd moet krijgen om geheel te herstellen en zich alleen bezig te hoeven houden met haar kind. Dit is belangrijk voor haar eigen lichamelijk herstel en de bonding met haar kind. Ook voor de partner is deze tijd en ruimte van belang. Ook hij moet het kind leren kennen en de relatie moet een nieuwe balans vinden.
De post natal Doula draagt er zorg voor dat de moeder deze tijd en ruimte krijgt en zij doet dát waar de moeder behoefte aan heeft. Dat loopt uiteen van een massage, zorgen dat zij voldoende drinkt en eet, ondersteuning bij de zorg voor de baby, zorg voor boodschappen en koken, kinderen naar school brengen, de was, hond uit laten en licht huishoudelijk werk. En meestal veel praten, een luisterend oor. Het is per definitie maatwerk en meestal weet je vóór de bevalling niet, waar je ná de bevalling behoefte aan hebt.

Op 10 april ben ik te gast in het Babycafé en vertel jullie graag meer over mijn passie.

Kom je ook?

Archief

Categorieën

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *