fbpx
boos jongetje
Karin Kagenaar BLOGS

Karin Kagenaar

Nee! Zegt je peuter van twee.

Huilen

Herken je dit? Je gaat even een boodschap doen in de supermarkt en je peuter gaat gezellig met je mee. En terwijl jij je autosleutels opbergt rent je kind al met een klein boodschappenkarretjede winkel in. Gastblog door Karin Bakermans

Even later, terwijl jij gezonde rijstcrackers in je karretje doet zie je je peuter in de weer met maar liefst 2 zakken paprika chips. ” O, nee schatje, die hebben we helemaal niet nodig!” En je pakt de zakken van hem af. “NEE, niet doen”, roept je kind. “Ikke die hebben! Ikke die hebben”!! “Nee schat dat kan echt niet dus maak er niet zo’n drama van”. Als vanuit het niets werpt je kind zich op de grond, stampt en slaat om zich heen luidkeels brullend: “Ikke die hebben.” En wat je ook probeert maakt het alleen maar erger. Hij is niet tot bedaren te brengen en gaat steeds harder tekeer.

De andere klanten voelen zich opgelaten en maken dat ze weg komen of ze gaan juist heel geamuseerd staan kijken hoe jij dit gaat oplossen. O, wat voel je je opgelaten en boos en radeloos. Jij bent de moeder dus hoor jij te weten hoe je dit moet aanpakken toch!? Alleen, weet je het gewoon even niet. Je begrijpt niet waar die woede nou opeens vandaag komt. Je hebt het gevoel dat je faalt omdat je je kind niet onder controle hebt en omdat je niet weet hoe je het stil moet krijgen of hoe je dit drama had moeten voorkomen.

Ten einde raad geef je je peuter een zak paprika chips en zegt: ” Hier, heb je nu je zin? En ophouden met huilen nu meteen!” En nu heb je ook nog een mega schuldgevoel, want je schreeuwt tegen je kind en je voelt wel dat hem z’n zin geven niet echt een oplossing is. Wat ontzettend jammer van jullie samen tijd. Dit moet toch anders kunnen? Ja, dat kan zeker.

In de hierboven beschreven situatie lopen de emoties hoog op. De emoties van je kind en de emoties van jezelf. We ervaren deze emotionele uitbarstingen vaak als vervelend en lastig. Maar iedereen heeft emoties. Daar worden we mee geboren. Emoties zijn namelijk heel belangrijk. Ze zorgen ervoor dat we onze grenzen kunnen ervaren en aangeven. Ze zorgen ervoor dat we gebeurtenissen kunnen verwerken. En ze zetten ons letterlijk in beweging! Daarom is het belangrijk dat we kinderen leren om emoties voor hen te laten werken in plaats van tegen hen. En omdat kinderen nog veel te leren hebben over emoties en hun gedrag moeten wij ze daarbij helpen. Zo groeien ze op tot evenwichtige volwassenen. En dat is toch wat we willen. Daarom verzorg ik workshops over Kinderen en Emoties zodat zoveel mogelijk ouders en opvoeders weten hoe ze hier respectvol mee om kunnen gaan en zodat er rust en harmonie is in je gezin.

Warme groet,

Karin BakerMans

Voor inspirerende workshops kijk op www.mans-coaching.nl of volg me op Facebook. Op woensdag 12 februari kom ik naar het babycafé om jullie meer te vertellen, kom je ook?

Archief

Categorieën

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *