fbpx
Luiers in de pan
Karin Kagenaar BLOGS

Karin Kagenaar

Wasbare luiers; luiers in de pan?

Babycafé Den Bosch

Wasbare luiers roepen nog altijd verbaasde blikken op, maar zijn toch weer steeds normaler aan het worden. Gastblog door één van de eigenaren van de Billenboetiek.nl. 
Waar mensen nog steeds het beeld hebben van grote witte lappen met veiligheidsspelden, luiers uit koken, of wasmachines vol poep, zijn moderne wasbare luiers gewoon eenvoudige broekjes met klittenband of drukknopen. Met een inlegvelletje dat de poep opvangt, en dat gewoon weggegooid wordt.

Ben jij gek, wasbare luiers, hartstikke veel werk!!

Toen wij ruim 4 jaar geleden voor onze eerste zoon wasbare luiers wilden gaan gebruiken werden we voor gek verklaard. “Ik ben benieuwd hoe lang je dat vol gaat houden,” was een veel gehoord commentaar. Maar als we het systeem lieten zien waren mensen over het algemeen al een stuk positiever. Nu, vier jaar later, hebben we diezelfde luiers nog steeds in gebruik voor onze jongste, en eigenlijk kost het helemaal geen extra moeite ten opzichte van wegwerp. En wij zien vele voordelen.

Ten eerste zijn ze natuurlijk beter voor het milieu. Als je uit gaat van 6000 verschoningen per kind tot de zindelijkheid bespaar je niet alleen een heleboel afval (zo’n 1500kg) maar worden er ook 6000 luiers minder geproduceerd en vervoerd, wat ook enorm vervuilend is en veel grondstoffen gebruikt. Iedere luier die wij verschonen is weer een wegwerper minder, met twee kinderen in totaal dus zo’n 12.000. Das toch een behoorlijke afvalberg minder per kind! Sta je voor dat veel meer ouders hiervoor zouden gaan kiezen ☺️

Ten tweede zijn ze uiteindelijk een stuk goedkoper dan wegwerpluiers. De aanschaf is duur, maar daarna heb je alleen nog de waskosten en af en toe een rol inlegvellen. Nu we een tweede kind hebben zijn die laatste de enige kosten.

Zachtere billen met wasbare luiers, ook mooi!

Ten derde hebben onze kinderen altijd een stralende huid bij de billen. Wegwerpluiers onttrekken vocht aan de huid, die daardoor sneller geïrriteerd wordt. De ontlasting verandert ook razendsnel van samenstelling, waardoor je harder moet boenen en de zuurgraad hoger wordt. Allemaal dingen die bijdragen aan irritatie en uitslag.

Dat de luiers ook kunnen helpen om het kind eerder zindelijk te laten worden heeft ermee te maken dat ze de overgang van droog naar nat bewust ervaren. Als ze op een bepaald moment gevoelig zijn voor zindelijkheidstraining merk je dat eerder, en gaat het in principe sneller. Hoe fijn is dat?

Wat tenslotte voor ons wel echt een groot voordeel is is dat spuitluiers geen kans krijgen. Omdat het elastiek van onze luiers veel beter is dan dat van een wegwerpluier worden poepexplosies makkelijk binnen gehouden, bij een tweedelig systeem heb je dan ook nog een overbroekje dat als tweede verdedigingslinie kan werken.
Ook in de nachten zal je baby minder snel doorlekken. We kennen ouders die met gewone luiers zelfs 2 paar over elkaar moesten gebruiken en nu met de wasbare luiers geen problemen meer hebben in de nachten. Dat scheelt toch ook weer in je zo kostbare nachtrust 👊

Al deze voordelen bij elkaar maken dat wij heel enthousiast over onze luiers zijn, maar we bleven er maar tegenaan lopen dat mensen ze niet kennen, en heel veel vooroordelen hebben. Omdat we er impact mee hebben op de milieuproblematiek van de wegwerpluiers en hopen er ooit van te kunnen leven, zijn we drie jaar geleden de Billenboetiek begonnen. Een luierspeciaalzaak die zich puur richt op de wasbare luier, en waar onze persoonlijke ervaring een belangrijk element vormt. Inmiddels hebben onze klanten samen ruim een miljoen wegwerpluiers bespaard, als we uit gaan van nog broertjes en zusjes dus al gauw twee miljoen.

Kijk eens op onze website  en kijk het filmpje dat Bright Vibes laatst over ons maakte.

Archief

Categorieën

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *