Ik vond het een enorme overgang van zwanger naar een baby, het 4e trimester, het 24/7 verantwoordelijk zijn.
Ik voelde me onzeker en soms zelfs een beetje radeloos, want wat is nou normaal?
Ik had vragen als: Mijn baby slaapt bijna nooit overdag, is dat wel gezond? Hij slaapt liefst op zijn buik, maar dat schijnt niet veilig te zijn, maar ja anders slaapt ie minder……Hij huilt maar heeft net gedronken, zou hij nog een boer moeten laten of heeft hij nog honger of juist krampjes?
Hebben andere moeders ook zo weinig tijd voor zichzelf? Is het wel normaal dat ik blij ben als papa thuis komt zodat ik onze baby direct ‘af kan geven’?
Ik vond het soms een hele worsteling en het kostte tijd om hierin balans te vinden…….
Inmiddels, jaren later, heb ik veel ervaring opgedaan. Niet alleen als moeder maar ook als verpleegkundige, natuurgeneeskundige en HypnoBirthing-specialist. Ik zie veel kersverse ouders die met dezelfde thema’s ‘stoeien’.
Met dit blog wil ik een handreiking bieden, dingen met jullie delen die ik zelf destijds ook graag gehoord had :-). Tips die ook voor jullie, in het 4e trimester, meer gemak kunnen brengen.
Al die veranderingen, emoties en gebroken nachten, het maakt de babytijd vermoeiend. Ik denk dat de meest gestelde vraag aan kersverse ouders dan ook is; slaapt ie al door? Ik ging bijna denken dat de meeste baby’s al snel een lange nacht maken en de ouders door kunnen slapen, behalve die van mij dan 😉
Maar het is heel normaal dat je baby één of meerder nachtvoedingen krijgt, zeker als je borstvoeding geeft. Lees er hier een mooi artikel over.
Een paar tips:
- Heb je gebroken nachten, kruip er dan ‘s avonds extra vroeg (lees 20.00 uur) in. Ja ik weet het, niet altijd makkelijk, maar echt de beste manier om slaap in te halen.
- Maak gebruik van je verlof en blijf in de ochtend nog wat langer liggen, veel baby’s slapen nog een poosje door na de vroege ochtendvoeding.
- Besteed zoveel mogelijk (huishoudelijke) taken uit. Concentreer je voornamelijk op de verzorging van jezelf en je baby. Daar heb je meestal al je handen vol aan. En het is een cliché maar oh zo waar: wie niet goed voor zichzelf zorgt kan ook niet goed voor haar baby zorgen.
- Vraag dus hulp!
- Een fijne tip kan zijn om i.p.v. speelgoed/kleertjes als kraamkadootje te vragen om een ‘bon’ voor één of andere dienst. Bijvoorbeeld om een lekkere gezonde maaltijd te vragen die voor jullie gekookt wordt of iemand die je tuin eens goed onderhanden neemt of de hond extra uitlaat (of misschien zelfs om een uurtje oppas zodat jullie een keer met z’n tweetjes van huis kunnen). Je maakt er ook de gever blij mee, want die wil je meestal erg graag helpen maar weet niet hoe.
Huilen is baby’s belangrijkste communicatiemiddel
Niet altijd weet je waarom je baby huilt, soms is je baby in alle basisbehoeftes voorzien, kan geen honger, dorst, slaap, natte luier of kou hebben en huilt toch. Ga er echt vanuit dat jouw baby NOOIT voor niets huilt, er is iets wat hem stress oplevert, alleen uitvinden wat is niet altijd even makkelijk. En gelukkig is dat ook niet altijd nodig.
Een paar tips:
- Laat je baby nooit (of echt zo min mogelijk) onbegeleid huilen, dit levert je baby (en jullie ook) enorm veel stress op. Het werkt zelfs nadeling op de hersenontwikkeling. Lees er hier meer over.
- Naast huilen gebruikt je baby ook geluiden/mondbewegingen/lichaamstaal om behoeftes duidelijk te maken. Na verloop van tijd leer je deze lezen, maar hoe fijn is het als je dit vanaf de geboorte al begrijpt? Het blijkt dat er een universele babytaal is, Dunstan Babytaal genoemd. Kan superhandig zijn om te leren dus.
Verwennen kan simpelweg nog niet!
Baby’s kunnen tot (minimaal 7 maanden) geen onderscheid maken tussen oorzaak en gevolg. Ze hebben er gewoonweg de hersencapaciteit nog niet voor.
Heel geruststellend als je wellicht opmerkingen vanuit je omgeving krijgt over het feit dat je je kindje bijvoorbeeld bij je laat slapen of veel oppakt.
Jouw baby (en jij) hebben juist behoefte en baat bij veel fysiek contact. Jullie maken dan beiden endorfine aan; dit versterkt jullie immuunsysteem, verlaagt de stresshormonen en zorgt voor kalmering en geruststelling.
Vond je dit een waardevol artikel? En heb jij net een kleintje of is er één op komst? Dan nodig ik je met heel mijn hart uit om naar mijn Workshop Relaxte Babytijd te komen. Daar deel ik nog veel meer fijne tips, veel dingen die ik zelf heel graag gehoord had toen ik net moeder was. Kijk in de agenda wanneer de volgende gepland staat.
Heb je zelf nog fijne tips om hier te delen, doe dat dan vooral hieronder, laten we elkaar verder helpen! Vast bedankt.
Hee Karin, wat een leuke blog, ik heb hem meteen gedeeld op Facebook. Goede tips – vooral van die draagdoek hahaha ;-)!
Oh dank je Rachel, ja is gewoon een mooi artikel over dragen natuurlijk.