fbpx
zwangerschaps)misselijkheid
Karin Kagenaar BLOGS

Karin Kagenaar

De beste tips bij zwangerschapsmisselijkheid (en maagzuur)

maagzuur zwanger | Slapen | zwangerschapsmisselijkheid

Misselijkheid, erg vervelend. Hierbij tips die je klachten kunnen verlichten of zelfs kunnen verhelpen. Of je nu zwangerschapsmisselijkheid hebt, of helemaal niet zwanger bent of je nu net een positieve zwangerschapstest hebt of al verder zwanger bent, maar ook prima werken bij bijvoorbeeld reisziekte! En vaak zijn ze ook behulpzaam bij veel maagzuur.

Heb je zelf nog aanvullingen, deel ze dan hieronder.

Rechtop zitten Let er op dat je goed rechtop zit, vooral tijdens het eten. Je eten kan dan letterlijk beter zakken.
‘s nachts eventueel je hoofdeinde iets verhogen met bijvoorbeeld extra kussens.

Etherische olie.

 • Mengsel van 2 druppels lavendel-olie, 2 druppels pepermunt, dit op een zakdoekje doen en inademen
 • Enkele druppels pure pepermunt-olie op je slapen smeren
 • Water of thee met paar druppeltjes kruizemunt, drinken of mee gorgelen.

De temperatuur aanpassen.
Koude voedingsmiddelen hebben minder geur en smaak, soms helpt het om je eten minder te proeven. Probeer bijvoorbeeld eens waterijsjes (evt zelf gemaakt van vers fruit), ijswater en koude soepen

Maak je huis geurarm
Als je veel last hebt van geuren, maak je huis dan geurarm; Was met parfumloos wasmiddel en gebruik geurarme verzorgingsproducten. Vermijd ook kookluchtjes door naar een andere kamer te gaan en zelf niets uit de koelkast te halen.

Naar buiten, frisse lucht!
Ramen open, regelmatig luchten. Voor sommige helpt de zon ook, voor anderen is fel licht juist niet prettig.

Vitamine B6?
Een tekort kan misselijkheid veroorzaken. Om te weten of dit bij jouw speelt kun je een supplement gaan gebruiken. Welke en in welke dosering? Neem contact op voor een goed, persoonlijk en veilig advies.

Melkproducten schrappen
Bij een aantal vrouwen is duidelijk dat melkproducten een rol spelen, probeer eens een tijdje geen melkproducten te gebruiken. Zeker als je veel last van slijmvorming hebt.

citroen

Citroen.
‘s morgens water met citroensap drinken of ruiken aan een citroen.

Vooral last van (veel) maagzuur?
Probeer dan eens wat droge kokos door je voeding te mengen of een handje hazelnoten of havervlokken; deze binden het maagzuur.

Emoties.
De oorzaak van de misselijkheid hangt soms ook samen met emoties/angsten, denk je dat dit misschien bij je speelt? Praat erover in je omgeving. Vanuit mijn praktijk kan ik je ook ondersteunen met diverse methodes, Access Bars, Totaal Balans en/of een Engelenheling kunnen behulpzaam.

Acupressuur.
Sommige vrouwen hebben baat bij een zgn Sea-band of probeer accupressuur, bekijk onderstaande filmpje voor uitleg: acupressuur bij misselijkheid

Gember.
Gember in de vorm van thee (vers maken met een paar plakjes gember, 15 minuten laten trekken) of in de vorm van een supplement; voor advies neem gerust contact met me op.

Blijf drinken!
Drink voldoende, vochttekort is een belangrijke factor bij misselijkheid en kan een vicieuze cirkel tot stand brengen. Lukt het je niet om water te drinken probeer dan fruit te eten, waterijsjes, soep enz om vocht binnen te krijgen.

Wellicht heb jij nog andere tips? Deel je ervaringen hieronder! Je helpt er anderen verder mee!
Je weet wellicht uit eigen ervaring hoe naar misselijkheid kan zijn………….

Bedankt, namens ‘lotgenoten’

Archief

Categorieën

14 Reacties

 1. Ruth Doomernik

  rasp de schil van een (biologische!!) grapefruit in een glas, kokend water erbij en 10 minuten laten trekken, 2 keer daags een kopje, na 2 dagen zou het een stuk beter moeten zijn. Succes!

  Antwoord
 2. Wendy du Pree

  Het ligt misschien niet in de lijn met wat hierboven voor tips gegeven worden maar als niets meer helpt/ je niets meer binnen kan houden kan het medicijn primperan veel betekenen!

  Antwoord
 3. Doors

  Accupunctuur!!!!!!!!!!!!
  Dat was het enige wat hielp (na 16 weken, drie keer per dag overgeven)

  Antwoord
 4. Paula

  Het gebruik van suiker drastisch terugbrengen hielp bij mij binnen uren.

  Antwoord
 5. Sandra

  Hi Karin
  Aan het begin van elke zwangerschap was ik zo misselijk dat ik eerst 5 kg afviel. Drinken ging gelukkig goed, al liep dat wat sneller door. 😉 tijdens de 1ste zwangerschap ontving ik een stenen hanger: een rode jaspis. Zodra ik deze steen weer ging dragen verdween de misselijkheid na een dag of zo. Je begrijpt wel dat ik mijn hanger nog aan verschillende zwangere vriendinnen heb uitgeleend. Op 1 na waren ze allemaal tevreden. Dus wie weet hebben meer vrouwen er plezier van.

  Antwoord
 6. Chrisina

  Tijdens mijn zwangerschap heb ik ook B6 gebruikt. Ik had destijds van het merk AOV omdat deze een goed opneembare vorm van B6 (pyridoxaal 5 fosfaat) heeft. Wellicht dat er nog andere merken zijn met deze vorm. Verder las ik dat magnesium ook goed tegen de misselijkheid zou zijn. Deze heb ik dan ook tijdens mijn zwangerschap gebruikt. Wederom een goed opneembare vorm (o.a, magnesium glycinaat, maar er was geloof ik ook nog een andere goed opneembare vorm).
  B6 heeft net als magnesium ook nog op andere gebieden een positieve invloed tijdens de zwangerschap, maar idd een therapeut kan hier het beste advies in geven. Ik heb me destijds, naast veel bronnen geraadpleegd te hebben, me ook laten adviseren door een therapeut.
  Daarnaast heb ik gelezen dat vitamine K ook goed tegen de misselijkheid zou werken, maar deze heb ik niet gebruikt.

  Gedurende het eerste trimester van mijn zwangerschap was ik nog wel wat misselijk, maar het was goed te doen.

  Helaas weet ik niet meer de bronnen waaruit ik deze informatie heb gehaald, deze ontbreken in mijn aantekeningen, vandaar dat ik vooral het advies van een therapeut voorop stel.

  Antwoord
 7. Henriëtte Verhoeven

  Je kan met je klachten echter ook bij de Klassiek Homeopaat terecht.
  De homeopathische behandeling van ochtendmisselijkheid tijdens je zwangerschap concentreert zich uitsluitend op de cliënt als persoon, en haar ziektetoestand. De homeopathische behandeling is individueel en is dus voor iedere persoon uniek.

  Antwoord
 8. karin

  Hallo mensen,
  Hierbij een reactie van iemand die liever anoniem wil blijven. Ze vraagt me namens haar te posten; bij deze dus.

  De misselijkheid kwam bij mij door een lege maag in de ochtend. de eerste boterham die dan in die lege maag kwam stuiterde bijna weer naar buiten…. Dus om om dit lege maag effect in de morgen te voorkomen at ik s nachts een boterham en zorgde ik ervoor dat ik restjes brood wegspoelde met warme thee. Dit omdat de vliesjes van het brood in de ochtend weer een trigger waren voor kokhalzen. Als je veel overgeeft s morgens, sta dan wat eerder op, zodat je rustig de kans hebt om op te starten.
  Nog een bijzonder gegeven: toen ik tijdens mijn zwangerschap een nieuwe, zorgzame en rustige vriend kreeg, verdwenen de misselijkheid en het spugen accuut. Dus wordt verliefd! Laat je man je zachtjes strelen, totdat je ontspant, speel rustige muziek.

  Helpt echt niets dan kun je je huisarts vragen om zetpillen met cyclizine. Dat helpt bij overmatig braken. Geen natuurlijk middeltje, maar ik kon er weer door functioneren en was eindelijk geen “slappe vaatdoek” meer.

  Succes!

  Antwoord
 9. Yvonne

  Ik kreeg van de gynaecoloog de tip om een slok cola te nemen tegen de misselijkheid…
  Na vanalles geprobeerd te hebben (uur eerder opstaan, rustig aan doen, droge crackers ed eten) uiteindelijk toch maar een flesje cola gekocht. Helemaal top!! Normaal drink ik het niet, maar nu iedere ochtend één of twee slokken en dan kan ik er weer tegenaan! 🙂

  Antwoord
  • karin

   Bedankt voor je tip Yvonne, heb zelf ook wel de ervaring dat cola kan helpen (bij zeeziekte weliswaar maar dat maakt niet uit)! Gek idee misschien cola in de ochtend maar beter dan medicijnen moeten gebruiken natuurlijk. 😉

   Antwoord
 10. Lot

  Na een paar weken ben ik er wel achter wat voor mij het beste helpt. ‘s Ochtends n yoghurtje voor het opstaan. En de rest van de dag kleine beetjes eten. Als tussendoortjes fruit, n cracker met kaas en yoghurtdrink. Ik word erg misselijk van dingen waar veel suiker in zit, zoals liga’s of andere koek.
  ‘s Avonds voornamelijk salades of soms rijst met wat groente. Vlees/vis trek ik niet. Voor het slapen gaan weer een yoghurtje. ‘s Nachts een fles water naast mijn bed, want als ik wakker word heb ik flinke dorst.
  En kauwgom helpt. Zodra ik mij misselijk voel worden nadat ik recentelijk heb gegeten neem ik een glas water en een kauwgompje.
  Ik hoop dat ik hier iemand mee kan helpen, ik weet hoe hopeloos het is om zo misselijk te zijn.

  Antwoord
  • karin

   Hoi Lot, bedankt voor je tips. Ik weet dat er inderdaad meer moeders zijn die last hebben van suiker En ook eiwitten als vis en vlees niet verdragen komt ook wel vaker voor. Ik hoop dat de klachten snel af gaan nemen en je verder een fijne en relaxte zwangerschap en geboorte zal beleven.
   Hartengroet, Karin

   Antwoord
 11. penny

  Wat bij mij erg hielp was ginger-ale. Gewoon dop er een paar uur af zodat de prik eruit is en dan als je misselijk bent een paar slokjes drinken.

  Antwoord
  • karin

   Dank voor de tip Penny. Grappig dat je de prik eraf liet gaan, voor sommigen helpt de koolzuur juist, bijv in cola. Zie je maar weer hoe persoonlijk het allemaal is 😉

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *