fbpx
20 dingen die je MOET weten bij kinderwens!
Karin Kagenaar BLOGS

Karin Kagenaar

20 dingen die je MOET weten bij kinderwens!

Dragen | Kinderwens

Hebben jullie net besloten (nog) een kindje te willen of ben je al langere tijd bezig met jullie kinderwens? Hierbij 20 tips die je volgens mij dan moet kennen! Deels ongetwijfeld bekend, deels wellicht nieuw voor jullie.

  1. Sperma wordt 3 maanden ‘voor gebruik’ geproduceerd, wil je een kindje houd er dan op tijd rekening mee!
  2. Stop met het drinken van alcohol. Alcohol maakt zowel mannen als vrouwen minder vruchtbaar.
  3. Stop met roken!
  4. Veel spanning en stress kan (ongemerkt) je hormonale cyclus beïnvloeden, dit geldt voor zowel man als vrouw! Neem dus extra tijd om te ontspannen. Tip; luister naar de ontspanningssessie die je ontving toen je je inschreef op deze site. Niet gehad? Schrijf je dan nu alsnog in! (vul het roze vlak in rechts op deze pagina).
  5. Stress onvermijdelijk of zit je met oude ‘trauma’s’? Je er bewust van worden en blijven is al de eerste stap! Kijk hier voor een steuntje in jullie rug.
  6. Vermijd suiker, suikervervangers en witmeelproducten zoveel mogelijk, ze beïnvloeden je bloedsuiker teveel wat ten koste kan gaan van je vruchtbaarheid.
  7. De ideale BMI voor zowel mannen als vrouwen om zwanger te worden ligt tussen de 20-25, zowel hierboven als hieronder verminderd de vruchtbaarheid. Kijk hier voor de berekening van je BMI
  8. Zorg voor voldoende slaap, 6-8 uur is voor de meesten oké. Dit is o.a. belangrijk voor een optimale hormonale balans.
  9. Leer jezelf je vaginale afscheiding te observeren, dit is de belangrijkste manier om erachter te komen of en wanneer je een eisprong hebt. (afbeelding uit ‘Ik wil zwanger worden’ Zita West)
  10. Drink 1,5-2 liter vocht waarvan grootste deel water, (kruiden)thee, groentesap. Je lichaam bestaat uit 60-70% water en kan niet optimaal functioneren bij uitdroging!
  11. Houd er rekening mee dat pilgebruik vaak (verborgen) gebreken geeft van mineralen en vitamines; denk oa aan foliumzuur, vitamine C en zink. Laat het checken bijvoorbeeld m.b.v. kinesiologie.
  12. Eet minimaal 2 x per week vette vis; omega-3 vetzuren helpen je o.a. een goede hormonale balans te behouden. Geen viseter? Gebruik een supplement en zorg dat je minimaal 200 mg DHA binnenkrijgt per dag.
  13. Zorg dat je voldoende magnesium binnenkrijgt, veel mensen hebben tekorten hiervan.  Goede bronnen; raw chocolat/pure chocolade, pompoenpitten, zaden, avocado’s, amandelen, pinda’s, cashewnoten.
  14. Gebruik een goede zwangerschapsmulti, evt met omega 3-vetzuren. Informeer gerust bij me voor tips!
  15. Vermijd het op je lijf dragen van je mobieltje, helemaal als je continu je wifi aan hebt staan! kijk hier voor een onderzoek.
  16. Mannen, werk zo min mogelijk met je laptop rechtstreeks op schoot: de warmte kan je zaadkwaliteit negatief beïnvloeden (en de evt wifi heeft ook gevolgen, zie boven)
  17. Drink maximaal 2 koppen koffie met cafeïne op een dag. Meer zou je vruchtbaarheid kunnen beïnvloeden en heeft in ieder geval effecten op de aanmaak van stresshormonen (zie ook punt 4).
  18. Zorg voor voldoende lichaamsbeweging; een lichaam wat regelmatig beweegt kan makkelijker zijn afvalstoffen kwijt en ontspant sneller!
  19. Een ideaal ritme voor de ‘verversing/vernieuwing’ van sperma (en daardoor de kwaliteit) is iedere 2-3 dagen; dwz iedere 2-3 dagen een zaadlozing. Alleen seks rondom de eisprong is echt af te raden (en ook niet bevorderlijk voor je seksleven)!
  20. Een goede voorbereiding voor zowel mannen als vrouwen kunnen de boeken van Zita West zijn; met heel veel tips en wetenschappelijke onderbouwing.

Uiteraard is deze opsomming niet compleet! Heb je zelf nog belangrijke zaken die je graag deelt met anderen, doe dat dan door hieronder te reageren, je helpt er anderen mee 🙂

Archief

Categorieën

8 Reacties

  1. Rachel Verweij

    Er is een vereniging voor ouders met vruchtbaarheidsproblemen, het kan fijn zijn om met lotgenoten te praten. Dat geeft lucht, en kan weer tips opleveren van andere ervaringsdeskundigen. ZIe: http://www.freya.nl.

    Antwoord
  2. Ina

    Een mooi artikel waar toekomstige ouders echt iets mee kunnen.
    En vooral het beeld: RELAX, Juist zo moeilijk als zwanger worden niet meteen lukt maar zo belangrijk.
    En nog een tip. neem contact op met een homeopaat om zo optimaal mogelijk in balans te komen en voorbereid te zijn.

    Antwoord
  3. Maja van der Zijden

    Delen maakt blij is zo waar. Daarom deel ik mijn zorg over dat vooral fysieke denken. Kinderen hebben aandacht nodig. Kinderen hebben liefde nodig. Als ouders niet hebben geleerd lief te hebben kunnen zij geen liefde van de ouders ontvangen. Dan gaan die kinderen meteen liefde geven (het drama van het begaafde kind boek van Alice Miller, die kinderen hebben niet geleerd onvoorwaardelijk te ontvangen) Dus er kunnen nog heel wat tips bij zoiets als verander je seksleven in het leven waarin het spel van de liefde bedreven wordt. Daar zijn trouwens ook zat boeken over geschreven. Laat de ouders ook eens met elkaar praten over wat ze bereid zijn op te geven. Ik ontmoet erg veel jonge moeders in het werk die het idee hebben dat ze hun leven na de bevalling precies als daarvoor kunnen organiseren. Als een van de twee ouders twijfelt, begin er dan nog niet aan. Kom heel veel jonge mannen tegen die heel graag kinderen willen maar hun vrouw niet

    Antwoord
  4. Henriëtte Verhoeven

    Laat niet voordat je begint aan een zwangerschap of tijdens je zwangerschap. je amalgaanvullingen verwijderen want de metalen die loskomen van de amalgaanvullingen komen in je lichaam terecht en dit wordt ook opgenomen in het lichaam van je kindje en kan veel schade geven.
    Let op medicatie gebruik het laatste jaar voor de zwangerschap als in de zwangerschap als tijdens het geven van borstvoeding. Medicatie blijft heel lang in je lichaam achter en kan schade aan je kindje geven.
    Probeer preventief je lichaam te ontstoren van schadelijke stoffen na intensief medicatiegebruik zodat je dit niet aan je kindje doorgeeft doe dit voordat je begint aan je zwangerschap.
    Zorg voor genoeg vitamine B12 en zink in je lichaam.
    Gebruik geen Rennies ( brandend maagzuur tijdens je zwangerschap) en Gravitamon ( vitamine complex) hier zit heel veel aspertaan in verwerkt. Probeer biologische producten van Bonusan te nemen.

    Antwoord
  5. Gertruud vdf Reus

    Kijk ook eens of er nog overtuigingen in jezelf zitten, die het krijgen van kinderen kunnen blokkeren.
    Ze kunnen soms uit een onverwachtse hoek komen.
    Als je er niet uit kunt komen, probeer dan eens bv hypnotherapie.
    Ook een Systemische Opstelling kan antwoorden en oplossingen aanreiken.

    Antwoord
  6. karin

    Deze reactie plaats ik even voor diegene, met haar toestemming uiteraard!

    Hallo Karin,
    Wat mij betreft moet iemand met een grote kinderwens er zeker van zijn dat er 100 % focus ligt op die wens, helemaal van binnen uit en ge voed door het hart. En niet alleen de vrouw, maar ook de man moet die betrokkenheid hebben, voelen en delen. Dat is de grootste uitdaging die een stel met een kinderwens kan aangaan. Als dat goed zit, heb je de meeste kan op een ‘vruchtbaar’ verloop en zwangerschap!

    Warme groet, Danka Husken-Smit

    Antwoord
  7. Naomi Welkens

    Hallo Karin,

    Wat een leuke blog. Je hebt hier super goede tips gegeven aan stellen met vruchtbaarheidsproblemen. Een tip die ik vaak zelf geef is het regelmatig masseren van de oren. Het oor is een afspiegeling van het gehele lichaam. Door het te masseren zorg je voor een fysieke en emotionele balans. Meestal voel je meer ontspanning na een oormassage. En dat is wat veel stellen in dit traject nodig hebben omdat ze vaak stress ervaren.

    Antwoord
    • karin

      Bedankt Naomi voor deze mooie tip! Hoe vaak raad je zo’n oormassage aan?

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *