fbpx
borstvoeding
Karin Kagenaar BLOGS

Karin Kagenaar

Borstvoeding? Heel natuurlijk maar toch veel vragen.

Babycafé Den Bosch | Placenta

Borstvoeding is een natuurlijk gevolg op de zwangerschap. Wanneer de placenta is geboren komen de hormonen op gang die nodig zijn om je baby te kunnen voeden.  Dat klinkt makkelijk en dat is het vaak ook.
Gastblog van Kim de Gouw, van Borstvoeding info&support, die ook al jaren onze vast borstvoedingsconsulente is in het Babycafé Den Bosch.

Zo halverwege de 20steeeuw kwam er een opmars van kunstvoeding.  De dokter werd als dé expert op het gebied van baby’s gezien en borstvoeding werd gezien als armeluis voeding. Het was iets wat je gaf als je geen kunstvoeding kon betalen en het werd als ouderwets gezien. Veel moeders kozen toen voor kunstvoeding. Het werd vaak ook geadviseerd. Helaas is hiermee heel veel kennis over borstvoeding verloren gegaan. Het gevolg hiervan was ook dat de volgende generatie geen voorbeeld had om te leren hoe het allemaal werkt. Hun moeders hadden immers niet zelf gevoed of hadden er minder goede ervaring mee. Eind jaren 50 ontstond in de USA de eerste vrijwilligersorganisatie om moeders die borstvoeding te steunen. Het ging vooral om moeder tot moeder contact. La leche league werd gerund door moeders. In 1976 ontstond er ook een Nederlandse tak en la leche league is nog steeds een actieve vereniging waar moeders, vaders en zorgverleners terecht kunnen voor informatie en steun.

In 1978 ontstond er in Nederland nog een vrijwilligersorganisatie, de Vereniging Borstvoeding Natuurlijk. Deze vereniging trok mijn aandacht toen ik in2008 voor het eerst zelf moeder werd en op zoek ging naar betrouwbare informatie. Al snel wilde ik zelf ook iets betekenen voor voedende moeders en in 2013 (inmiddels 3 kinderen rijker) heb ik met succes de interne opleiding bij de vereniging afgerond. Begin 2019 is de VBN helaas opgeheven maar ik ben er nog steeds voor alle moeders en vaders die hun baby borstvoeding willen geven.20190903 114128

Je ziet mij iedere maand in het babycafé waar ik met plezier alle vragen over borstvoeding beantwoord. Ook geef ik voorlichting aan zwangeren en hun partner. Daarnaast ben ik telefonisch en per mail bereikbaar om vragen te beantwoorden en te steunen waar nodig.

In de 7 jaren dat ik nu op deze manier bezig ben met moeders heb ik al vele vragen mogen beantwoorden. Bij het babycafé in september ga ik de meestgestelde vragen met jullie bespreken. Heb je zelf vragen? Laat het me weten!

Tot dan, Kim de Gouw

 

 

Archief

Categorieën

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *