fbpx
Bloedarmoede
Karin Kagenaar BLOGS

Karin Kagenaar

Bloedarmoede, wat kan je zelf doen in en rond zwangerschap?

Hypnobirthing | Placenta

Deze week sprak ik diverse mensen die om tips vroegen bij bloedarmoede. Tijd voor een blog dus 🙂

In mijn beiden zwangerschappen had ik zelf ook last van bloedarmoede en kreeg via mijn verloskundige ijzertabletten voorgeschreven. Ik was snel moe en af en toe duizelig maar had verder geen bijzondere klachten. Helaas hielpen deze tabletten niet om mijn hb (hemoglobine gehalte, het stofje waar het zuurstof zich aankoppelt in je rode bloedcellen) te laten stijgen en ik kreeg er behoorlijk last van mijn darmen van.
Via een kinesiologe stapte ik toen over op een natuurlijkere vorm van ijzer, wat blijkbaar veel beter opgenomen werd door mijn lijf en ik kon ook weer normaal naar het toilet.

Enige daling van je hemoglobine gehalte en het aantal rode bloedcellen in je zwangerschap is normaal, omdat je bloedvolume toeneemt maar het aantal rode bloedcellen niet. Daarnaast onttrekt je baby ijzer bij jou om zelf voor voldoende ijzer en een buffertje voor na de geboorte te zorgen. Soms spelen foliumzuur (vaak gaat tekort gepaard met zwangerschapsmasker)en B12 ook een rol, stofjes die een aantal vrouwen voor de zwangerschap al tekort hebben (bijvoorbeeld als je geen vlees eet).

Na je zwangerschap herstelt het lichaam zich vaak verbazingwekkend snel. Toch kan het fijn zijn om ook dan je lijf een handje te helpen, zeker ook als je tijdens de geboorte extra bloed bent verloren.

Wat kan je zelf doen? Wat is wijsheid?

Mijn beste tips op een rijtje.

Voeding.

Eet ijzerrijke voeding, gedurende je hele zwangerschap een aanrader omdat je baby extra ijzer vraagt. Een lijstje (maar google ook even) groene bladgroenten, vlees, vis (vooral zeevis en zeevruchten), zeewier, gedroogd fruit zoals rozijnen, pruimen en abrikozen, pruimensap, volkoren producten, quinoa, noten, peulvruchten. Waarbij bekend is dat het ijzer uit dierlijke producten makkelijker wordt opgenomen dan dat uit plantaardige.

Combineer ijzerrijke producten altijd met vitamine C-rijke voeding. Dit bevordert de opname van ijzer. Vermijd echter de combinatie met melkproducten en ook het drinken van koffie en thee tijdens het eten kan de opname verminderen.

Supplementen.

Gebruik een zwangerschapsmulti, er zijn er velen op de markt. Diversen hebben extra aandacht voor het ijzer door een beter opneembare vorm, combinaties of hogere dosis. Ik heb zelf goede ervaringen met de merken Orthica, AOV en Vitals.

Overweeg een preparaat met chlorofyl, zoals spirulina, chlorella of algen. Naast chlorofyl bevatten deze ook grote hoeveelheden vitamine B, mineralen en vetzuren.
Meest wenselijk is hier al mee te beginnen voor je zwanger wordt, het zijn namelijk reinigende preparaten en je wil natuurlijk niet dat je baby jouw afvalstoffen via de placenta of borstvoeding binnen krijgt. Wil je toch starten overleg dan eerst met je verloskundige en daarna help ik je graag om een opbouwschema te maken.

Een andere mogelijkheid is een combinatie-preparaat met ‘natuurlijk ijzer’ en kruiden, te gebruiken. Ik heb zelf goede ervaringen met ferro-smilin, tri-ijzer van Orthica en een ijzercomplex van de Vitaminestore.

Mocht jouw bloedarmoede nou veroorzaakt worden door B12 of foliumzuur tekort is het natuurlijk handig daar extra van te nemen. Ook hier zijn weer diverse keuzes in te maken. Neem gerust contact met me op voor een persoonlijk advies.

Kruiden.

Brandnetel, is het toevallig ‘brandneteltijd’ dan kan je dagelijks wat jonge, blaadjes mengen in een glas verse (liefst biologische) bietensap. (beiden bevatten veel ijzer en vitamine C).

Je kunt natuurlijk ook gedroogde blaadjes/thee gebruiken. Trek daar dan een sterke thee van en drink 1 tot 2 kopjes per dag (evt. mengen met andere thee of een sapje voor de smaak).

Let op, brandnetel is ook ontgiftend, beperk het gebruik daarom tot bovenstaande hoeveelheden als je zwanger bent of borstvoeding geeft.

Homeopathie.

Met name de celzouten testen in mijn praktijk vaak goed uit. Te proberen valt ferrumphosphoricum en/of calciumphosphoricum van Schüssler.

Energetisch.

Vanuit de natuurgeneeskunde kijk ik ook altijd naar het emotionele/mensbeeld van de persoon met een bepaalde klacht. Zelf herken ik veel vanuit mijn zwangerschappen, in de beschrijvingen die passen bij bloedarmoede.
Samenvattend: keuzes maken vanuit angst, veel steun zoeken in de buitenwereld, in plaats van vertrouwend op het eigen weten en vanuit onvoorwaardelijke liefde. Je niet goed genoeg voelen, de ‘ja, maar….houding’
Herken jij jezelf ook hierin?  

Blijf je met deze gevoelens lopen; zoek dan hulp, je zwangerschap en de babytijd zijn te waardevol om te laten overschaduwen hierdoor. Ik help je graag verder, er is van alles mogelijk, van HypnoBirthing tot Access Bars. Kijk eens rustig op mijn website rond of neem contact op.

Heb jij nog aanvullingen? Deel ze dan hieronder, samen weten we tenslotte meer!

Vast bedankt, namens alle mama’s (to be) en hun baby’s. 

Archief

Categorieën

4 Reacties

  1. Adelheid

    Hoi Karin,
    Brandnetel is idd geschikt voor bloedarmoede. Het is wel opletten dat het in een kleine dosis gebruikt wordt voor zwangeren vrouwen, omdat het ook ontgiftend werkt.

    Antwoord
    • karin

      Ja precies Adelheid. Volgens mij heb jij nog wel meer kruidentips of niet? Leuk als je die ook nog zou delen met ons.

      Antwoord
  2. Betty

    Rodebieten sap drinken . Iedere dag een half glas en om het lekkerder te maken met appelsap aangelengd.

    Dit heeft na mijn bevallingen goed geholpen en ik was heel wat verloren.

    Antwoord
    • karin

      Hoi Betty, ja is een fijne, zit ook veel vitamine C in wat de opname van het aanwezige ijzer bevordert. Goed idee om het evt met appelsap aan te lengen.

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *