fbpx
Toptips om geboorte te starten
Karin Kagenaar BLOGS

Karin Kagenaar

Over tijd? 15 toptips om de geboorte te stimuleren

Endorfine | Hypnobirthing | Loslaten | Over tijd | Oxytocine

Je bent over tijd of richting de 42 weken en jouw kindje lijkt nog prima te zitten, geen enkel teken van de aanstaande geboorte te merken. Of je vliezen zijn geopend, maar de bevalling lijkt niet echt in te zetten. Of wellicht hangt je een geplande inleiding boven het hoofd en wil je graag weten wat je zelf kan doen om de geboorte te stimuleren

Er gaan allerlei verhalen en tips de ronde over dingen die je zou kunnen eten of doen als je over tijd bent.


De één zweert bij het eten van ananas-harten en de ander bij het gebruik van wonderolie.
In mijn ogen is er één ding het aller aller belangrijkste en dat is: ontspanning. Maar goed vaak valt dát nu juist niet mee in de hierboven beschreven situaties.
Waarom is ontspanning eigenlijk zo cruciaal? Wie ontspannen is maakt het ‘gelukshormoon’ endorfine aan, een voorwaarde waaronder het ‘bevallingshormoon’ oxytocine door jouw lijf gemaakt kan worden. Simpel gezegd; geen endorfine geen oxytocine. Sterker nog; zijn er veel stresshormonen in jouw lichaam geef je het de boodschap dat er een levensbedreigende situatie is en dan zal je juist niet gaan bevallen. Eigenlijk heel mooi geregeld door de natuur 🙂

Onderstaande tips richten zich dus met name op het inzetten van ontspanning. Je kunt er je lijf mee voorbereiden, de baarmoedermond ‘rijpen’ en soms kan het net het zetje zijn wat de geboorte in gang zet.
Ik adviseer ouders altijd om er bijvoorbeeld een heel weekend samen voor uit te trekken, evt andere kinderen naar de oppas, bel en telefoon uit en cocoonen maar 🙂

Merk je dat je heel veel spanning in je lijf hebt overweeg dan om eerst een diepe ontspannings-sessie te ontvangen. Neem gerust contact op voor meer info.

1.Vrijen – Zoenen, knuffelen, strelen, met de vinger of oraal stimuleren van de tepel of clitoris (hugs before drugs) stimuleren de hormonale verbinding tussen de borst en vagina en produceren de natuurlijke oxytocine.
Als de stimulatie van de tepel niet voldoende is om het proces op gang te brengen, probeer dan beide tepels tegelijkertijd te stimuleren. Mocht je een borstkolf in huis hebben kan je die ook gebruiken hiervoor. (CJG Hoogezand-Sappemeer, 2016)

2. Seks Als je vliezen nog gesloten zijn, dan is seks een goede optie. Sperma bevat prostaglandine, een hormoon dat de baarmoedermond helpt verzachten. .
Daarnaast is seks natuurlijk lekker ontspannend (als je ervan kan genieten natuurlijk) en maak je bij een orgasme veel oxytocine aan wat de bevalling in gang kan zetten. (Webmd, 2014; CJG Hoogezand-Sappemeer, 2016)

3. Visualisatie – Terwijl de tepels gestimuleerd worden, kun je bijvoorbeeld visualiseren hoe jouw baarmoedermond zich soepel opent of hoe het lijf al het werk in gang zet voor een prettige geboorte. Voor wie een cursus HypnoBirthing heeft gevolgd kan daar de afbeelding van de ‘openende roos’ voor gebruiken daarnaast (en voor de niet HypnoBirthing-moeders) is dit filmpje met opende bloemen wellicht een mooie aanvulling. Waarbij je je voorstelt dat jouw baarmoeder en het geboortepad zich net zo soepel openen als de bloemen.

4. Wandelen – Wandelen, wandelen en nog eens wandelen. Het helpt je te ‘aarden’, uit je hoofd te gaan. De zwaartekracht is stimulerend en wandelen in de natuur kan je nog verder helpen te ontspannen. ‘Groen’ zorgt voor de aanmaak van endorfines.

6. Baden – Een warm (niet heet!) bad helpt je de ontspanning te bereiken die je nodig hebt. Jij of je partner kan het water over je tepels en buik laten stromen. Je kunt ook van de gelegenheid gebruik maken de visualisatieoefening van de zich openende bloem te gebruiken (zie bij visualisatie) of een andere ontspanningsmediaties te luisteren (zoals de regenboogontspanning of deze).

7. Loslaten van angst – Opgeslagen emoties kunnen je gespannen maken en zorgen dat je lichaam stresshormonen aanmaakt. De spanning kan zich ook vertalen in een gespannen baarmoederhals.
Voor wie een HypnoBirthing-cursus volgde: doe samen met je partner de ‘ballonvaart’ om stress los te laten.
Als je het gevoel hebt dat je professionele hulp nodig hebt, informeer dan naar een individuele sessie om ze los te laten. Het doet wonderen.

8. Ontvangen van de Bars – De Bars zijn 32 punten op je hoofd die allen een bepaald gebied in je leven en ‘zijn’ vertegenwoordigen. Door aanraking van deze punten kan overtollig opgebouwde energie losgelaten worden. Dit kan zowel letterlijk als figuurlijk jou en je kindje weer ruimte geven.
Ruimte om andere zienswijzen te ontdekken, te ontspannen of bepaalde keuzes te maken die nu een grote bijdrage voor jullie kunnen zijn.
Daarnaast kunnen de Bars je een diepe ontspanning geven, wat uiteraard helpt om makkelijker het geboortehormoon aan te gaan maken. Lees hier meer over Access Bars.

9. Voedingsmiddelen – Frambozenbladthee zou de spieren van de baarmoeder kunnen versterken, hierdoor kunnen ze krachtiger samentrekken.
– Heet en gekruid eten, bijvoorbeeld Mexicaans of Italiaans. De effecten van dit gekruide voedsel kunnen de verteringsprocessen in je lichaam opschudden, waardoor ook de geboortespieren tot actie overgaan. Soms kan zoiets simpels als dit net de stimulans zijn die je nodig hebt. Er is zelfs een specifiek recept wat een Amerikaans restaurant, naar eigen zeggen succesvol, voor gebruikt. Laat me weten als je het wil hebben dan mail ik het je.
– Eten van ananasharten, dit kan inderdaad helpen maar is af te raden. Er zit kinine in en dat kan ervoor zorgen dat je baby in het vruchtwater poept. (Mens en gezondheid, 2016)

10. Acupunctuur – Een bekwame acupuncturist kan de natuurlijke aanvang van het baringsproces activeren (Smith, Crowther & Grant, 2013)
Neem gerust contact op voor een doorverwijzing.

11. Voetreflexologie Door je voeten te masseren en daarbij speciale aandacht te hebben voor bepaalde drukpunten, kunnen bepaalde organen en spieren ontspannen.  Die ontspanning kan helpen de geboorte op gang te brengen. (CJG Hoogezand-Sappemeer, 2016).
Als je wilt, kun je ook kiezen om de instructies en illustraties te volgen uit een groot aantal gezondheidsboeken over drukpunten en voetreflexologie. Je mag ook contact met me opnemen hiervoor.  Gebruik de drukpunten echter pas als het tijd is om het baringsproces op gang te brengen.

12. Homeopathie – er zijn diverse homeopathische middelen bekend die je kunnen helpen het proces makkelijker op gang te brengen. Informeer gerust naar de mogelijkheden.

13. Avond Primrose Olie Het innemen van deze olie voor de uitgerekende datum kan helpen de baarmoederhals te “rijpen”. In Amerika is dit een veel gebruikte methode, in Nederland hebben wij er echter nog niet zoveel ervaring mee. Overleg daarom vooraf met je verloskundige/gynaecoloog. Begin ongeveer 4 weken voor de verwachte datum met het innemen van 2 capsules (= 1000mg per dag.) Twee weken voor de verwachte datum, prik je een gaatje in elke capsule en laat de inhoud ’s nachts in je vagina smelten totdat het baringsproces begint, stop hiermee als de vliezen openen.

14. Reinig je darmen – Het pulserende effect van het legen van de darmen kan de productie van prostaglandine stimuleren. Dit is de hormoonachtige substantie dat de baarmoederhals verdunt. Doe dit alleen na overleg met je verloskundige en of gynaecoloog!

 1. Bij een apotheek of een drogist kun je een gebruiksvriendelijk wegwerpklysma halen. Dit is een vriendelijke en zeer effectieve manier om je darmen reinigen.
 2. Neem 3 keer met een tussenpoos van een half uur een halve eetlepel boragie olie (aangenamer in combinatie met een glas sinaasappelsap).

15. Strippen van de baarmoedermond – Iets wat je verloskundige voor je kan doen. Het is het loswoelen van de vliezen van de baarmoeder m.b.v. een inwendig onderzoek. Het kan bewezen effectief zijn onder bepaalde omstandigheden. Lees er hier meer over.

Van de meeste van deze tips is de werkzaamheid helaas nog niet wetenschappelijk vastgelegd. Kwaad kan het echter ook niet en wellicht is het voor jou net het zetje in de goede richting 🙂

Heb je zelf ervaring met één van deze tips of nog dingen toe te voegen? Super als je het hieronder met ons deelt zodat we er allemaal profijt van kunnen hebben, vast bedankt!

Archief

Categorieën

6 Reacties

 1. Kathrin

  Ik had veel aan homeopathie. Doordat de middelen ook ingezet worden als de weeën niet sterk genoeg zijn of stoppen ging het allemaal erg snel. Vond ik wel fijn, trouwens.

  Antwoord
  • karin

   Oh ja, dat kan ook echt heel goed werken inderdaad. Welk middel/middelen had je ingezet?

   Antwoord
   • Kathrin

    Cimic en caul c200

    Antwoord
    • karin

     Zegt me zo niks…haha caul, is causticum? 😉
     Toch bedankt!

     Antwoord
    • Chai

     Waar zijn deze middelen te verkrijgen?
     Ik begreep dat cimic ook oxytocine opwekt.

     Antwoord
     • karin

      Hoi hoi, informeer even bij je apotheek

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *