fbpx
praten met je baby
Karin Kagenaar BLOGS

Karin Kagenaar

Praten met je baby

Huh? Praten met je baby? Práten met je baby? Ja, praten tégen je baby, dat doen we allemaal wel. Maar zoals ik al leerde in mijn lessen Communicatie heb je voor communiceren twee mensen nodig.
Gastblog van Jessica Bogers docent bij Baby- en Kindergebaar

De eerste woordjes komen ergens rond het eerste levensjaar. De taalontwikkeling van je kindje groeit dan doorgaans door naar zo’n 50 woorden rond de leeftijd van twee jaar. Maar in de tussentijd begrijpt je kindje wél wat jij zegt en zal proberen met je te communiceren. Maar hoe? Dit uit zich vaak in ‘die-die-die’ en een aanwijsspelletje door de ouders: ‘Bedoel je dit? Of bedoel je dit dan?’. Soms volgt er een driftbui, als je het juiste voorwerp niet snel genoeg kunt vinden.

Communiceren gaat niet alleen via spraak, maar ook via lichaamstaal. Een baby kan al veel meer duidelijk maken met zijn lichaam dan met spraak. Denk maar aan zwaaien, wijzen, armpjes omhoog strekken. Jij weet precies wat je kindje dan bedoelt. En op dit punt wordt babygebaren handig. Je kindje is namelijk vanaf ongeveer zes maanden oud al fysiek vaardig genoeg om gebaren te maken. Jij kunt hem helpen om die gebaren te leren. Door gebruik te maken van babygebaren kunnen jullie dus met elkaar communiceren, vóórdat je baby kan praten. Bovendien stimuleer je door het gebruik van babygebaren je kindje in zijn taalontwikkeling.13162560_10155023099883306_509687045_n

Babygebaren maakt gebruik van de gebaren uit de Nederlandse Gebarentaal (NGT). Maar anders dan bij NGT, gebaar je niet de volledige zinnen maar alleen de losse woorden. Je gaat je kindje ook niet meteen hele zinnen leren praten, je begint bij de basis. Je begint met enkele gebaren en gebruikt die gedurende de dag. Merk je dat je kindje je begrijpt, of zelfs probeert een gebaar terug te maken? Dan kun je langzaam aan het aantal gebaren gaan uitbreiden.

In het Babycafé op 11 oktober vertel ik je meer over babygebaren en geef ik je tips over hoe te beginnen. Ik laat je zien hoe je babygebaren kunt gebruiken in het dagelijkse leven. Natuurlijk beantwoord ik ook jouw vragen over babygebaren. Zie ik je daar?

Wil je nu alvast meer weten? Like ons dan op facebook en lees daar handige tips.

Archief

Categorieën

7 Reacties

  1. Leonie

    Leuk onderwerp Karin!
    Wij doen ook gebarentaal en het was echt (en nog steeds) n geweldig moment toen hij voor het eerst n gebaar maakte! Momenteel wordt er druk gefladderd bij het zien van een vogel en met de handjes geknepen als er een lichtje aan gaat. Kan niet wachten op de volgende gebaren! Erg leuk om zo te kunnen communiceren!

    Antwoord
    • karin

      Oh wat leuk om terug te horen Leony 🙂 Het lijkt mij ook zo gaaf. Ben dan ook heel benieuwd naar de info van Jessica volgende week.
      En hebben jullie een cursus gevolgd ofzo?

      Antwoord
      • Leonie

        Wij hebben het boek Babytaal en het boek Babygebaren. En de leuke posters en dvd van Lotte & Max 🙂

        Antwoord
        • karin

          Oh die ken ik natuurlijk nog niet Leonie, kun je eens een linkje meesturen? Of jij Jessica, ben jij daarmee bekend?

          Antwoord
          • Jessica Bogers

            Ja die ken ik inderdaad.
            Babygebaren is een heel fijn boek, Lotten en Max is supermateriaal om verder te oefenen.
            Ik neem daar wat spulletjes van mee volgende week en het is te bestellen via mij of http://www.babygebaar.nl

          • Leonie

            Boek is idd fijn omdat het erg praktisch is over hoe het werkt en hoe te beginnen. Plus veel gebaren met duidelijke afbeeldingen.
            En Lotte en Max is voor ons zoontje leuk om te kijken en de andere kindjes te zien en de liedjes met gebaren.

    • Jessica Bogers

      Wat goed Leonie! Zo leuk als je volop reactie van je kindje krijgt.

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *