Het eerste deel van de titel van dit blog is tevens die van het boek van Diana Koster over de impact van een ingrijpende bevalling op je leven.
Onlangs bezocht ik een congres over dit onderwerp, het heeft me weer eens extra aan het denken gezet over het belang van een goede, bewuste en positieve voorbereiding op de geboorte van je kindje.
HypnoBirthing® voorziet in deze behoefte.
De kracht van deze methode zit hem niet in het leveren van een garantie op een pijnloze geboorte zonder complicaties (of bijzondere omstandigheden in HypnoBirthing®-taal). Alhoewel je dat soms bijna zou denken als je de rooskleurige verhalen, filmpjes en ervaringen leest en ziet.
Helaas pakt het in de praktijk niet voor alle moeders zo uit; ook HypnoBirthing®-moeders worden ingeleid, krijgen een keizersnede (al dan niet gepland) en soms loopt alles totaal anders dan gewenst. De Kunst is en blijft dan om in deze situaties mee te bewegen met ‘dat wat is’.
Wie bewust om uitleg en betrokkenheid bij alle keuzes vraagt zal ook begrijpen dat er soms noodzaak is tot anders handelen. Omdat jouw baring anders loopt dan verwacht, bijvoorbeeld doordat je kindje andere keuzes heeft gemaakt of je zwangerschap een andere wending maakt door bijvoorbeeld een hoge bloeddruk. Het is niet altijd makkelijk om dan mee te kunnen bewegen en in de ontspanning en overgave van ‘dat wat is’ te komen.
Het is goed om vooraf stil te staan, bij mogelijke onverwachte wendingen tijdens de zwangerschap of geboorte. Zie het als een weg die je gaat zoals op dit plaatje zo mooi wordt uitgebeeld.
afbeelding van internet.
Soms gaat het niet zoals je je had voorgesteld, maar uiteindelijk ….behaal je je doel; de geboorte van je kindje.
Voor de één gaat het wel precies zoals ze zich keer op keer hadden voorgesteld, dat is dan natuurlijk fantastisch 🙂 en bij de ander zit er zomaar een hobbel in de weg.
Is dat bij jou zo het geval geweest dan kan dat uiteraard wel gevoelens van verdriet en mogelijk vragen oproepen zoals:
- Had ik me misschien nog beter moeten voorbereiden?
- Heb ik wel genoeg geoefend met de ontspanning?
- Had ik dit of dat niet kunnen voorkomen door…….vul maar in
- Hoe kan het nu dat alles anders is gelopen terwijl we ons zo goed hebben voorbereid?
Ja, hoe kan dat? Dan komen we toch weer terug bij het beeld van de fietser die de finish wil halen in een rechte lijn op een geplaveide weg, terwijl de meeste wegen onvoorspelbare hobbels en bobbels bevatten.
Wat brengt HypnoBirthing® je dan wel als alles toch anders kan lopen?
- Een mindset die is geconditioneerd op ontspanning, wat je lijf zal helpen om endorfine en daarmee het bevallingshormoon oxytocine aan te maken tijdens de geboorte.
- De herhaling van de ontspanningsoefeningen geeft je op bewust en onbewust niveau een reset van je brein; oude, mogelijk beperkende gedachten en angsten maken plaats voor vertrouwen in jezelf.
- Je partner is volledig betrokken bij de reis richting de geboorte, jullie doen het echt SAMEN. Dit geeft vaak een hechtere band in jullie relatie en daarmee in de verbinding met jullie kindje. Al in de zwangerschap maar ook daarna.
- Je hebt zoveel achtergrondinformatie gekregen tijdens de cursus dat je bewust mee kunt beslissen over de te maken keuzes rondom de geboorte.
- Heel veel stellen vertellen daarnaast dat ze vanaf het volgen van de cursus veel meer in de ontspanningsmodus zijn gezakt. Zelfs jaren later blijken de geleerde technieken nog te worden gebruikt bijvoorbeeld om beter te slapen, tijdens een voordracht of ter voorbereiding op een tandartsbezoekje.
En zo zou het volgen van een HypnoBirthing®-cursus ook zomaar een prachtig begin kunnen zijn van een ontspannen en bewuste vorm van ouderschap. En zeg nou zelf, wie wil dat nou niet?
Voor wie meteen aan de slag wil; download hier een heerlijke ingesproken ontspanning.
Ik ben erg benieuwd of jullie jezelf herkennen hierin. Heb je tips voor andere ouders (in spe) of iets wat je wil delen? Graag!
Gedeeld op FB @Verloskundig Centrum Bommelerwaard
Mooi plaatje ook,
X Mariëtte R.
Bedankt Mariette 🙂
Ja ik vond het plaatje ook zoveel zeggend.