Door gastblogger Inge Nederpelt
Communicatie, spreken, taal. Onze manier van communiceren. Het is zo normaal en lijkt allemaal zo vanzelfsprekend. Wij doen het zonder erbij na te denken en ook onze kinderen gaan spreken zoals het hoort in hun ontwikkeling. Als logopedist, werkzaam in het Speciaal Onderwijs, weet ik dat het bij elk kind weer bijzonder is als ze gaan communiceren, of dit nu oogcontact, de eerste lach, het eerste brabbeltje of het eerste woordje is.
Misschien ben ik mij daardoor extra bewust van elke stap in de taalontwikkeling van mijn zoontje van 22 maanden en geniet ik daar dubbel zoveel van. Wat vond ik het bijzonder toen mijn zoontje voor het eerst ging lachen. Voor mij het eerste teken dat mijn zoontje wilde communiceren met mij. Ook het eerste woordje was weer een speciaal moment.
Maar eigenlijk begint de communicatie met je kindje al tijdens de zwangerschap. Je praat tegen je kindje in je buik, zoekt contact door je handen op je buik te leggen. Wat is het dan mooi als je kindje hierop reageert door tegen jouw hand aan te schoppen. Wist je dat na vijf of zes maanden je ongeboren kindje even gevoelig voor aanraking is als een pasgeborene? Door contact te zoeken met je kindje, bouw je tijdens je zwangerschap al een band op. De basis voor de communicatie en taalontwikkeling wordt hier al gelegd. Wat na de geboorte heel belangrijk is, om zo je kindje een goede start te geven voor zijn ontwikkeling tijdens de rest van zijn leven.
Als logopedist heb ik al heel wat kinderen en ouders mogen behandelen, begeleiden en coachen om de communicatie te verbeteren. Elke keer geeft het weer een voldaan gevoel als je kinderen en ouders weer op een goed spoor kan zetten.
Mijn kennis over de taalontwikkeling wil ik graag met jullie delen. Ik hoop jullie adviezen te kunnen geven, maar ook jullie te laten weten dat jullie het al heel goed doen.
Wil jij meer weten over de taalontwikkeling van je kindje, kom dan langs bij het Babycafé in februari en ik vertel je er graag meer over!
Inge Nederpelt, logopediste en eigenaresse Babyskills in Schijndel (babytaal en babygebaren) voor meer info: inge.nederpelt@gmail.com
Kun je er niet bij zijn die dag en heb je vragen voor Inge of heb je zelf ervaringen of tips om te delen? Reageer dan hieronder aan dit blog
Bedankt Inge voor je blog! Kijk uit naar je uitleg as woensdag in het babycafe 🙂
Wat ik zelf nogal eens tegenkom in de praktijk is dat kindjes weinig praten maar heel veel nonverbaal ‘regelen’ met hun moeder en daardoor gesproken taal niet zo nodig lijken te hebben. Ben benieuwd wat je visie daarop is?!
Hoi Karin, bedankt voor je reactie! Tijdens mijn werk als logopedist in de praktijk kwam ik dit regelmatig tegen. Ook zie je het vaak gebeuren bij kinderen met oudere broers en zussen. Deze oudere broers en zussen nemen dan graag het woord voor hun jongere broertje of zusje. De taalontwikkeling wordt hierdoor niet gestimuleerd en het kind is dan ook niet gemotiveerd om te spreken. Ze zien de noodzaak van het spreken niet in, want ze hoeven het niet. Het is dus belangrijk om kinderen in te laten zien dat taal nodig is om iets gedaan te krijgen. Als ouder kan je dat het beste doen door niet in te gaan op non-verbaal gedrag, maar door te reageren op taal. Het is dan niet erg als woorden verkeerd worden uitgesproken. Bij de hele kleintjes kan je al reageren op klanken en brabbels.
De link naar baby skills doet het helaas niet!
nee klopt, is omdat die site niet meer online is helaas…..Maar bedankt voor het melden. groetjes