fbpx
HypnoBirthing uitgelegd
Karin Kagenaar BLOGS

Karin Kagenaar

Wat? Zijn er verschillende soorten HypnoBirthing of hypnobirthing……?!

Hypnobirthing

HypnoBirthing®of hypnobirthing huh? Zit daar ook nog verschil tussen dan? Jazeker er zijn wel degelijk verschillende soorten hypnobirthing op de markt.
Niet alleen in de manier van schrijven bedoel ik dan natuurlijk. ☺️
Google je op ‘HypnoBirthing’ dan krijg je zoveel aangeboden dat het moeilijk kan zijn om onderscheid te maken hierin.
En wie niet beter weet zou snel kunnen concluderen dat HypnoBirthing® en hypnobirthing hetzelfde zijn. En dat er mogelijk alleen een aanzienlijk prijsverschil zit tussen de varianten. Wie verder kijkt en vergelijkt zal echter tot andere conclusies komen.

Het grootste verschil tussen de twee meest aangeboden varianten (en dan bedoel ik HypnoBirthing® the Mongan Method en de eendaagse trainingen) is ongetwijfeld het aantal live contactmomenten en de totale duur van deze contactmomenten. The Mongan Methode biedt de cursus namelijk altijd aan in vijf sessies, in totaal 12,5 uur live les dus, versus één dag (of soms twee ochtenden).

Het keer op keer herhalen zorgt ervoor dat het allemaal beter beklijft

Het langzaam groeien naar je rol als ouder, het herhalen en stapje voor stapje eigen maken van al het aangeboden materiaal, tijdens de vijf bijeenkomsten, wordt als zeer zinvol en plezierig ervaren.

Uit evaluaties blijkt dat het volgen van dit traject stellen dichter bij elkaar brengt en ook de vader heel bewust betrokken raakt bij de zwangerschap. Dit geeft een positieve verdieping in hun relatie en die met de (ongeboren)baby wat een krachtigere basis kan zijn voor hun rol als ouders.
Veel ouders ervaren de cursusmomenten ook als een soort ‘stok achter de deur’ om met het materiaal aan de slag te gaan. Voor velen is hun dagelijkse bestaan immers al zo vol dat er niet vanzelfsprekend tijd is voor oefenen en samen opdrachten maken. Het keer op keer herhalen van de oefeningen zorgt voor de benodigde conditionering van het geleerde (vergelijk het met het Pavlov effect). Waardoor je tijdens het geboorteproces dit als vanzelf oppakt, je partner kan hierbij een grote hulp zijn. De opdrachten die je mee krijgt in de bijeenkomsten zijn helpend in het bewust worden van je wensen rondom de geboorte.

Herhaling geeft conditionering maar dat vind je niet bij alle soorten HypnoBirthing® cursussen

De kracht van HypnoBirthing® (the Mongan Method) is dat door vijf bijeenkomsten conditionering plaatsvindt waardoor de ontspanning makkelijker verdiept. En verder is het fijn om in een niet al te grote groep vragen te kunnen stellen en met elkaar de ervaringen met HypnoBirthing® te delen.

Het is van groot belang om keuzes bewust te maken, keuzes die bij jullie als (a.s.) ouders passen. Maar dan moet je wel goed geïnformeerd zijn over de mogelijkheden die er zijn waardoor je kunt gaan kiezen.
En dat laatste is nu ook precies wat ik beoog te bewerkstelligen met dit artikel. Het gaat erom dat je weet wat er op de markt is, welke verschillen er zijn waardoor je een voor jouw passende keuze kunt maken. Ik ben ervan overtuigd dat je dan meer profijt zult hebben van je cursus en uiteindelijk meer kans op die zo begeerde fijne geboorte-ervaring.

Hoe weet je nu zeker dat je met de Mongan Methode HypnoBirthing te maken hebt? Nou de desbetreffende docent zou dan altijd het onderstaande originele logo van het internationale HypnoBirthing®instituut op haar/zijn site moeten hebben. Op de website van HypnoBirthing®internationaal kun je dan overigens ook de desbetreffende docent terugvinden.

HypnoBirthing international

Ik ben heel benieuwd of er hier lezers zijn die nog iets aan willen vullen op bovenstaande info. Zoals benoemd gaat het mij er niet om wat de beste methode zou zijn maar om jullie te helpen een bewuste en daardoor optimale keuze te maken.
Dus reacties van harte welkom, laten we een open gesprek voeren, voel je vrij!

Vast bedankt voor het delen 😁

Archief

Categorieën

8 Reacties

 1. Godelief

  Hallo Karin, bedankt voor de duidelijke informatie. Er lijkt inderdaad een hele ‘wild-groei’ te ontstaan in HypnoBirthing. Dat heb je natuurlijk altijd als iets succesvol is, dan gaan anderen er ook mee weglopen.
  Blijf vooral je ding doen, wat dat doe je hartstikke goed 🙂

  Antwoord
  • karin

   Bedankt voor je reactie 🙂 Ik vind het prima als mensen varianten bedenken en er hun eigen stukken aan toevoegen hoor. Voor ieder wat wils natuurlijk, dat is niet zozeer een probleem. Om het dan ook hetzelfde te noemen en zelfs bijv. Doutzen Kroes aan te halen, die de cursus volgens de Mongan Methode deed en te refereren aan een tv uitzending waarin een item was over HypnoBirthing verzorgd door de voorzitster van onze vereniging, dat vind ik wel betreurenswaardig. Het schept verwarring en ik vind het ook niet fair voelen. Snap je?

   Antwoord
 2. Marijke

  Wij zijn ontzettend blij geweest met de 5-daagse cursus voor de geboorte van ons eerste kindje. Het was bijzonder om met z’n tweeen, vijf avonden zo bewust bezig te zijn met de voorbereiding op de geboorte. Het was een heel proces dat we doorliepen. Met de extra oefeningen thuis gaf het zo veel verdieping en vooral zoveel vertrouwen in mijn lijf en elkaar!
  Nu we een tweede verwachten en net een opfriscursus achter de rug hebben, merkten we hoeveel we weer konden oppakken. Met de uitgebreide eerste sessies is een heel fijne basis gelegd en dat is los van het aantal sessies ook zeker te danken aan de prettige benadering van Karin.

  Antwoord
  • karin

   Hoi Marijke, heerlijk dat jullie zoveel profijt hebben en hebben gehad van de HypnoBirthing.
   Het was ook voor mij bijzonder en een voorrecht om jullie weer helemaal in het vertrouwen te mogen helpen tijdens de opfriscursus. Ik zag gewoon hoe jullie in de loop van de middag de ‘switch’ weer maakte. De info. en het diepe vertrouwen waren er nog, maar bedekt met een laagje ‘onrust en nieuwe indrukken’ opgedaan in de tussentijd. Super om te zien hoe dat dan in een paar uur weer omgebogen is, ben er van overtuigd dat dit te danken is aan de optimale conditionering tijdens de vorige zwangerschap. En dat heb je natuurlijk vooral aan jezelf te danken 😉
   Op een mooie tweede geboorte-ervaring voor jullie!

   Antwoord
 3. kathrin

  Ik wist niets van de verschillen. Toevallig heb ik dus voor de voor mij passende gevonden. Ik vond het fijn dat je thuis de tijd hebt om over dingen na te denken en te oefenen en dan bij twijfels of vragen terug kon komen bij de docente.

  Antwoord
  • karin

   Hoi Kathrin, ja ook dat komt voor dat (a.s.) ouders niet eens weten dat er verschillende varianten op de markt zijn en dus denken dat ze automatisch de HypnoBirthing-cursus volgen omdat de term hypnobirthing gebruikt wordt. Goed dus om er meer bekendheid aan te geven. Bedankt voor je reactie.

   Antwoord
 4. Chantal

  Wij zijn de cursus hypnobirthing bij Hartenwens gaan volgen doordat ik paniek kreeg bij het idee dat ik moest gaan bevallen.
  Mijn man was wat sceptisch maar ging toch mee. Elke week keek ik weer uit naar de cursus omdat ik merkte dat ik met de dag meer kon ontspannen en loslaten. Tevens groeide mijn man en ik verder naar elkaar toe omdat we leerde wat onze wensen en behoeften waren.
  Nu, 4 weken na de bevalling, kan ik oprecht zeggen dat ik door de technieken en informatie geweldige herinneringen heb aan de bevalling. Doordat ik in mijn eigen wereldje zat, volledig gesteund en continu gecoacht door mijn man, bleef ik ontspannen en waren de ademhalingsoefeningen ‘vanzelfsprekend’. Mijn gehele bevalling is anders gelopen dan dat we voor ogen hadden, maar ik kijk er met een glimlach en veel trots op terug!
  Kortom, ik raad iedereen deze cursus aan, want er is niks mooiers dan een positief gevoel rondom je eigen bevalling!

  Antwoord
  • karin

   Lieve Chantal, wat een mooie woorden 🙂
   Het doet me goed dat je dit hier zo schrijft, zodat anderen ook bevestigd krijgen hoe waardevol een cursus HypnoBirthing kan zijn.
   Dank je wel!

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *