fbpx
my baby is listening
Karin Kagenaar BLOGS

Karin Kagenaar

Only happy stories… my baby is listening!

Endorfine | Hypnobirthing | Slapen

Laatst was er een stel wat mij spontaan hun concert-kaartjes van Stromae aanbood 🙂 Hoezo? Ik had hen verteld dat voor ongeboren baby’s een popconcert erg heftig kan zijn, ze besloten daarom liever niet te gaan.
Ben jij je bewust van wat je baby ervaart in jouw buik? Hier vijf belangrijke wetenswaardigheden.

  1. Geluidjes in baarmoeder zoals hartslag, ademgeruis en darmgeluiden zijn continue als achtergrond aanwezig. Het gehoor start vanaf 16 weken en is voltooid bij 22 weken.
    We weten dat baby’s deze geluiden als kalmerend ervaren, ook na de geboorte. Dat is ook de verklaring waarom sommige baby’s rustiger lijken te slapen bij bijvoorbeeld de draaiende wasmachine. Tip: er is muziek met baarmoeder-geluiden. Ook muziek met een ritme van ongeveer 80 ‘beats/minuut’ is rustgevend omdat het doet denken aan de hartslag van de moeder.
  2. De stemmen van buitenaf komen gedempt binnen, het vruchtwater werkt als een buffer. Jouw stem wordt echter versterkt, je borstkast werkt als een soort klankkast. Schreeuwen, ruziemaken maar ook bijvoorbeeld met deuren slaan kan schrikeffecten geven bij je baby. Niet alleen door het volume maar ook doordat je zelf als moeder soms schrikt en daardoor adrenaline aanmaakt. Dit stresshormoon komt dan ook bij je baby terecht. Je kunt niet alles voorkomen natuurlijk, maar je kunt je er wel van bewust zijn en bijvoorbeeld deze maanden even niet naar dat popconcert gaan. Ook kun je je baby geruststellen, na een plotseling hard geluid, door uit te leggen wat er gebeurd is.
    We weten dat klassieke muziek en muziek met een kalme vloeiende melodie en hoge tonen door je baby gewaardeerd worden. Door deze muziek steeds te draaien als jij je ontspant, koppelt je baby ook nog eens de aanmaak van endorfine aan bepaalde muziek, dubbel profijt dus! In de HypnoBirthing cursus maken we hiervan ook gebruik. Je kunt vast beginnen door de proefsessie (met rustgevende muziek) van mijn site regelmatig te gaan luisteren.
  3. Stemherkenning. Je baby leert jouw stem en die van papa en eventueel zijn/haar broertjes en zusjes al goed kennen in de zwangerschap. Je kunt dit stimuleren door in je zwangerschap veel te praten met je baby, bewust verhaaltjes voor te lezen of liedjes te zingen. Ook broertjes en zusjes vinden het vaak erg leuk om mee te doen. Voor je baby zijn al deze stemmen dan straks al extra vertrouwd.
  4. Jouw emoties. Je baby zwemt letterlijk in jouw lichaamsvloeistoffen en ervaart al jouw emoties. Alle gevoelens, ervaringen en overtuigingen die jij hebt, ervaart jouw baby als zijnde zijn/haar overtuigingen/gevoelens.
    Voel jij je prettig en kalm maak je bepaalde stofjes aan; endorfine. Dit zal rechtstreeks naar je baby gaan waardoor die zich ook prettig en kalm voelt.
    We weten dat baby’s van ontspannen moeders (en vaders!) met een kleiner ‘stressbrein’ geboren worden en dus levenslang minder gevoelig zullen zijn voor spanning. Dat wil toch iedere ouder zijn kind meegeven?
    Tip: Krijg je ongevraagd minder positieve geboorteverhalen te horen? Je mag gerust uitleggen waarom je deze ervaringen liever niet hoort. (Of draag de button van de foto 😉 )
    Ook het bewust worden/zijn van sterke negatieve of beperkende overtuigingen die je mogelijk bij je draagt geeft je een enorme voorsprong. Je kan er dan immers voor kiezen om deze ‘op te ruimen’ in je zwangerschap. Zo voorkom je dat je zo overdraagt aan je ongeboren baby. Een zwangerschap brengt deze emoties vaak ook aan de oppervlakte zodat ze makkelijker voor verwerking beschikbaar zijn. In de zwangerschapsbegeleiding (o.a. in de HypnoBirthing) die ik geef komt dit altijd aan de orde, neem gerust contact op voor meer info hierover.
  5. Wat je baby ziet: het is natuurlijk vrij donker in de baarmoeder, maar er dringt wel wat licht door. Na ongeveer 20 weken openen de ogen van je baby zich. Als er fel licht op de buik schijnt knippert je baby met de oogjes en verhoogt de hartslag. Direct na de geboorte is je baby al prima in staat om op de afstand van 30 cm een gezicht scherp te stellen en te herkennen! Precies de afstand waarop je normaliter je baby vasthoudt als je hem/haar voedt, dat heeft de natuur weer mooi geregeld.
    Realiseer je echter dat er nog een indirecte wijze van zien is voor je baby in jouw buik. Namelijk de hormonale reacties die jij vertoont bij het zien van onprettige beelden. Denk aan de beelden die ons dagelijks op het journaal getoond worden, maar ook geboorte-scenes in films, verhalen die je leest en vul verder zelf maar in.
    Tip: kijk geregeld naar voor jouw voedende beelden, zoals bijvoorbeeld natuuropnames of mooie geboortefilms. En visualiseer zelf jouw geboorte op een mooie, kalme, liefdevolle wijze.

Misschien wist je al het een en ander of had je zelf al reacties van je baby ervaren? Dat hoor ik dan erg graag terug, deel jouw tips en ervaringen hieronder!

P.s. vind je dit een waardevol artikel, deel het dan met anderen, bijvoorbeeld op social media. Vast bedankt!

Archief

Categorieën

1 Reactie

  1. Godelief

    Mooi om te lezen! Zeker ook herkenbaar, mijn baby begon altijd enthousiast te bewegen zodra ik zelf rustig ging zitten of liggen. Heel gezellig 😉 Soms echter ook lastig als je net wil gaan slapen

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *