fbpx
Hypnobirthing ervaring
Karin Kagenaar BLOGS

Karin Kagenaar

Een eerste kindje met een bevalling naar wens.

Geboorteverhaal | Placenta

Hee Karin… we maken het goed 

Bevalling is ook totaal naar wens gegaan. Zeker dankzij jouw cursus een visie op bevallen gecreëerd met waardes als rust, ontspanning en eigen regie.

Bad had ik in de laatste week bedacht, die stond hier in de slaapkamer in de zon. Was een fijne sfeer.

Laatste week ook nog overgestapt naar een verloskundige die meer vertrouwen en ervaring had in een badbevalling.

Bij ontwaken rond 9 uur begonnen weeën, welke al heel snel in een regelmaat gingen. Verloskundige gebeld die gelijk kwam en rond 10:30 had ik 3 cm ontsluiting. Tot 8 cm heb ik de weeën heel goed kunnen opvangen met ontspanning en ademhaling.

Ik ben in totaal maar 2x getoucheerd: 3 en 8 cm.  Ik schat dat ik rond 5 cm in het bad ben gegaan. Verloskundige was er toen niet, dus ik kon niet navragen of het okay was, maar weeën werden ineens erg sterk en ik wist me geen houding.

In bad gaan was enorm verlichtend!!

Met name de gewichtloosheid in het bad was fijn. Ik had al even pijn aan de banden waar de buik met al zijn gewicht aan hing. Dit was meteen verdwenen in het water. Daarnaast was de warmte verlichtend op de krampen.

Mijn vriend was een grote steun. Die straalde rust uit en was alert op mijn behoeftes: water aangeven, nat washandje op mijn voorhoofd. Gaf me een doekje met sinaasappelgeur. Hij had hele rustige piano muziek aangezet.

En met tijd en wijlen vertelde ik hem het wel even alleen aan te kunnen en lieten ze me alleen in het bad en de kamer. Verloskundige was vol vertrouwen, had haar afstuderen rondom badbevallingen gedaan en was hier helemaal in thuis.

Ze gebruikte een onder water spiegel.

Vanaf 8 cm (door toucheren) braken de vliezen.

Vanaf toen begon het heftiger te worden… het persen vond ik erg pijnlijk. Dit brandde enorm. Al met al een uur afzien.

Maar hiermee mag ik denk ik niet klagen 

Hij kwam helemaal kalm ter wereld en we hebben hem nog een minuutje onder water gehouden.

Het was heel mooi om hem zo te bekijken, in totale kalmte. 

Mijn vriend kwam er na geboorte ook meteen bij in bad. We hebben hem samen omhoog getild en op mijn borst gelegd. Zo kon hij voor het eerste ademen.

 20 minuten samen in bad gezeten, hij naakt op mij en met een (nat) dekentje op zich heen.

Daarna ben ik uit bad gegaan en is binnen enkele minuten de placenta op bed gekomen.

We hebben een tevreden baby. Huilt natuurlijk wel af en toe, maar ik begrijp ‘m steeds.

Eerste twee kraamweken waren fijn.  Wel werden we benauwd van alle mensen die langs wilde komen, toen hebben we vrijwel iedereen afgezegd. Zo hebben we veel lege dagen met ons drieën gehad.

Heel fijn om zo samen te zijn Ik vind het echt heel goed gaan hier.

Al met al vind ik bevallen enorm heftig, maar kijk met tevredenheid terug op deze bevalling.. 

Dit was geheel zoals ik het wenste. 

Een sterrenkijkertje, onverwachts snel en daardoor thuis geboren.

Zo rond 3 uur dacht ik: oefenweeën of the real deal?

Om 3:30 ben ik maar gaan timen. 4:30 K. wakker gemaak, het waren rugweeën en had hem echt nodig om tegendruk te geven/massage toe te passen.  De weeën waren lang (1,45 min), maar soms 3 min, soms 7 min uit elkaar.

Toch om 7:30 de vk gebeld, ondanks dat de belinstructie dan zegt “uur lang om de 5 min, 45 sec. een wee”. Die was er om 8:30 en toen bleek ik al volledige ontsluiting te hebben.

Dus naar ziekenhuis was niet echt meer een optie. De stagiaire heeft de baarkruk gebracht, heb daarvoor nog op de wc gezeten in de hoop dat ze nog even zou wachten met geboren worden. En daarna op de baarkruk het afgemaakt. K. zat achter me, die heb ik een beetje fijn geknepen 

Heb me redelijk bij de ademhaling kunnen houden, en daartussen ook wat geschreeuwd, maar al met al relatief weinig actief geperst en goed naar beneden geademd. En dat merkte je ook aan ons meisje. Die heeft even gehuild en is verder heerlijk rustig en tevreden.

Ondanks dat ze goed lag bij de check door de vk kwam ze toch als sterrenkijker naar buiten. Ik was minimaal ingescheurd, merk er weinig van gelukkig.

Dus super trots op ons teamwork en de hele ervaring. 

Archief

Categorieën

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *