fbpx
Control freak Freak it out baby
Karin Kagenaar BLOGS

Karin Kagenaar

Control freak? Freak it out baby!

Hypnobirthing | Loslaten | Slapen

Alles onder controle willen houden, wie kent het niet?
Let it gooooo, let it flow….jaja makkelijk gezegd 😉 en hoe realistisch is dat eigenlijk? Ook ik neig tot het onder controle willen houden van mijn hele leven. Is dat fijn? Nee, is dat relaxed? Nee, is het zinvol? Hmmm soms.

Hoe zit dat eigenlijk met controle ervaren en waarom willen wij dat massaal? In essentie omdat ons brein ons wil behoeden voor levensgevaarlijke situaties. Wil voorkomen dat wij om het leven komen. Kom ik om het leven zodra mijn kerstdiner niet goed geregeld is? Nee natuurlijk niet…. maar het is zo’n gewoonte geworden om alles onder controle te willen houden dat we volledig zijn doorgeslagen hierin.

Hoe kan het anders? Drie tips die mij ontzettend helpen relativeren en zelfs de controle wat meer los te laten in mijn leven:

1. Erken dat je de boel onder controle aan het houden bent. Omdat het zo’n ingesleten gewoonte is hebben we vaak niet eens in de gaten wat we aan het doen zijn. Erken het en duw het vervolgens niet weg. Dat geeft namelijk direct het ‘effect van de roze olifant’; omdat je probeert ergens niet aan te denken is het er juist de hele tijd.

2. Denk na over hoe hoeveel controle je werkelijk kunt hebben over deze situatie.
Dit overzichtje is daarbij een handige, relativerende tool:

Omdenken

Kom je bij ‘ja’ uit, aan de slag dan!
Bij ‘nee’, laat het los en accepteer dat je er niets aan kunt veranderen…en daar zit hem voor de meesten meteen de moeilijkheid natuurlijk.
We zijn ook niet gewend om dingen los te laten en te vertrouwen op het goede beloop, het is als een spier die we niet getraind hebben.

Voor mij illustreert dit filmpje dat heel mooi.

https://www.youtube.com/watch?v=bUKgGLrK-Eo

In feite zijn er maar twee basiskeuzes, een keuze vanuit liefde of een keuze vanuit angst.
Het vergt oefening om meer en meer keuzes vanuit liefde te maken. Keuzes vanuit angst zijn meestal niet gebaseerd op reëele, hier en nu, bedreigende situaties. Echter vaak op dingen die wij in het verleden hebben ervaren/geleerd en die we plakken op het hier en nu.
Soms zijn we ons hiervan bewust, maar heel vaak ook niet.

Beeldend hiervoor vind ik zelf dit overzicht van ons bewustzijn:

IJSBERG Bewustzijn Onbewust

3. Bepaal wat je wil!
Ben je bereid om de controle los te laten? Zo ja wat heb je hiervoor nodig? Soms is het simpele besef dat je ergens geen controle over hebt al voldoende.
Zoals al uitgelegd echter heel vaak niet. Neem ook dan tóch het mentale besluit het los te laten en vraag je vervolgens af wat je daarbij nodig hebt.

Een rijtje hulpbronnen die in mijn ogen super kunnen zijn:

• Breng je partner of een goede vriendin op de hoogte van je besluit en vraag hem/haar jouw te ondersteunen hierin.
• Maak een autosuggestie voor jezelf, een soort mantra die je iedere avond voor het slapen 10x tegen jezelf zegt. Wie hieronder een reactie achterlaat krijgt een uitgebreide uitleg van deze handige tool in zijn mailbox, als mijn kerstkadootje voor jou. 
• Laat je Bars doen, een superfijne aanrakingstechniek waarbij je in één keer een hele boel van je (onbewuste) controlebehoefte over boord kunt gooien. Lees er hier meer over.
• Ben je zwanger? Dan kan ik je echt van harte een cursus HypnoBirthing aanraden! Baren is echt het ultieme loslaten en deze cursus leert je stap voor stap juist controle te ervaren door de controle los te laten. Hoe mooi is dat? Leer er hier alles over.

Hoe laat jij de controle los? Reageer hieronder en ontvang een superfijne ‘loslaat-tool’ in je mailbox.
Mijn kadootje voor de komende feestdagen voor jou. 🙂 

Een hele relaxte kerst en een ontspannen begin van het nieuwe jaar gewenst!

Archief

Categorieën

5 Reacties

 1. Cathy Cardinaals

  Mijn manier van los laten is in mijn lichaam gaan, daarmee uit mijn denken en uit de tijd. Dan valt er niets meer los te laten.

  Antwoord
  • karin

   Bedankt voor je reactie 🙂
   Kun je wat nader omschrijven hoe jij dat doet, in je lijf gaan? Heb je daar bepaalde methode voor of een visualisatie die je wellicht met ons kan delen hier?
   Vast bedankt, hartengroet Karin

   Antwoord
   • cathy cardinaals

    Ik ga met mijn gedachten door heel mijn lichaam. Dat gaat daardoor een beetje tintelen zodat ik het helemaal voel. Tolle noemt dit wel the innerbody. Het voelt heel levend. Je kunt niet én met je aandacht bij je lijf zijn én denken tegelijk.
    Een andere manier is je ademhaling bewust volgen. Op het moment dat je uit je denken bent ben je ook uit je verhaal. En vervolgens kun je dan ook zien dat het niet meer is dan een verhaal wat je jezelf vertelt. En dat je net zo goed op een andere manier kunt vertellen. Daarmee verliest het zijn zwaarte/ belang.

    Antwoord
    • karin

     Mooi Cathy, ik neem aan dat je Eckart Tolle bedoeld hè?! Mooie boeken en waardevolle info verspreid hij inderdaad.

     Antwoord
     • Cathy Cardinaals

      Ja klopt.

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *