fbpx
Wikkelen ingewikkels baby
Karin Kagenaar BLOGS

Karin Kagenaar

Wikkelen, ingewikkeld?

Gastblog van Tineke Tieleman van de Kruidengaard.
Onze moeders, oma’s en overgrootmoeders wisten het nog wel: een citroenwikkel bij koorts, kamille bij buikpijn en een ui of tijm bij hoest. Het klinkt haast te simpel… en dat is het ook!

We zijn zo gewend geraakt een greep in de medicijnkast te doen wanneer ons lichaam aangeeft dat het even teveel is. Dat is jammer, want veel reguliere medicijnen onderdrukken symptomen en sturen soms andere lichaamsprocessen in de war. De symptomen zijn juist zo belangrijk; ze vertellen ons immers niet alleen dat het even teveel is, maar drukken ook precies uit waar het hem in zit. ‘M’n hoofd zit vol!’ of ‘Het loopt er aan alle kanten uit.’ of ‘Ik heb er m’n buik vol van!’
Symptomen van kleine kwaaltjes geven vaak de richting aan op de weg naar herstel volgens het eigen programma van het lichaam. Het is belangrijk om goed te leren luisteren naar het lichaam en, in geval van jongere kinderen, ook goed te (leren) luisteren naar hun lichaam. Zo help je je kindje nu en leer je het tegelijk dat dat belangrijk is!

Aandacht, rust en het lichaam liefdevol ondersteunen in het zelfherstellend vermogen, zodat je vervolgens echt beter kunt worden. Beter… dat is méér dan je was, voordat je ziek werd(!).
Het lichaam heeft een grote kracht en een enorme rijkdom aan mogelijkheden om te herstellen. Goed waarnemen en ondersteunen waar nodig, dat is wat we verder moeten doen. En voor die ondersteuning hebben we vaak de belangrijkste ingrediënten al in huis!

IMG_1962Met een wikkel kun je warmte opwekken of juist gericht afvoeren, slijm oplossen, slijm afvoeren, doorbloeding stimuleren, etc. … Het ondersteunen van deze processen kan allemaal met alledaagse ingrediënten. Door lokaal fijne wikkels (wol/zijde/katoen van bio-kwaliteit!) aan te brengen met daarin een kruidenthee, kruidenolie of bijvoorbeeld bijenwas, zijn veel ziektes en ongemakken te verzachten en ondersteun je je lichaam of dat van je kind bij het herstel.

De techniek waarmee je dit doet heet wikkelen. Wikkelen is niet moeilijk. Tijdens het babycafé op 9 mei laat ik je graag zien hoe je het wikkelen kunt toepassen wanneer je baby verkouden is en/of veel hoest. Mocht je er daarna nog meer over willen leren, kijk dan eens op www.kruidengaard.nl .

Graag tot 9 mei!

Archief

Categorieën

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *