fbpx
Deep listening
Karin Kagenaar BLOGS

Karin Kagenaar

Ontspannen Moederschap

Babycafe | Moederschap | Onzekerheid

Zet jij zorgen voor de ander op de eerste plaats? En ervaar jij tegelijk twijfels of onzekerheid tijdens je zwangerschap of moederschap? De intentie is prachtig om goed voor de ander te willen zorgen. Een baby is daarnaast ook nog eens afhankelijk van jou.

Gastblog door Ernestine van de Pol.

Het “zorg dragen” is ons vrouwen als een kwaliteit meegeven. Hierin kunnen we ook de balans kwijt raken. In dit blog beschrijf ik hoe je op een natuurlijke wijze kunt zorgen, zodat je meer vertrouwen en flow in je leven kunt creëren.

Ruimte vind ik een mooi concept om eens bij stil te staan. Stel jouw leven of systeem eens voor als ruimte. Hoeveel ruimte is dan van jou en hoeveel ruimte is dan opgevuld met de ander? Manieren hoe je bij de ander bent zijn o.a. met oordelen,verwachtingen of zorgen maken over de ander of in de vorm van dingen doen voor de ander.

“Als jij steeds bij de ander bent wie is er dan (thuis) bij jou???”

Herken je dan ook een gevoel van leegte en eenzaamheid? Je kunt jezelf weer opvullen door thuis te komen in je eigen lichaam. Door minder te doen en meer te ZIJN, door je To Do-list even los te laten. Of tijdens het doen, meer te ZIJN.

Door volledig aanwezig te ZIJN in het moment, geef je ruimte, stilte en acceptatie aan de ander! Dit wordt “Deep listening” genoemd.

In onze huidige maatschappij zijn we deze vaardigheid veelal vergeten, terwijl het een natuurlijke gave van de vrouw is. Zowel tijdens moederschap als tijdens de zwangerschap, is het waardevol hierop te vertrouwen.

Deep listening gaat voorbij aan woorden en bestaat uit oordeelvrij volledig aanwezig zijn. Wanneer er niets meer tussen jou en je baby in staat, heb je een optimale verbinding.

Deep listening betekent luisteren naar een gevoel, je voelt wat er in je baby omgaat door naar je intuïtie te luisteren.

Deep listening doe je niet met je hoofd maar met je hele ZIJN. Je ontspant in plaats van je best te doen. Het voelt natuurlijk en moeiteloos.

Hoe pak je dit als moeder praktisch aan?

Wees met je aandacht aanwezig in het moment. Bijvoorbeeld tijdens het moment van voeden. De rest komt straks als dit voorbij is. Zak eens figuurlijk naar beneden in je lichaam door bijvoorbeeld te zuchten, het liefst ook nog met geluid.

Wanneer je je handelingen langzamer doet zul je uiteindelijk merken dat je eerder klaar bent. Het tegenovergestelde heb je vast al ervaren. Net als je haast hebt, wil het allemaal niet lukken. Je kind werkt niet mee. Hij of zij spiegelt jou dat je uit de verbinding bent.

Een gevolg van ‘uit de verbinding zijn’ met je ware natuur is dat je onzekerheid, angst en twijfel ervaart. Wanneer je inziet dat het gedrag van de ander een spiegel is, kun je ervoor kiezen je weer te verbinden. Eerst met jezelf en dan met de ander. Wanneer je zeer diep ontspant, kom je in contact met vertrouwen en gedragenheid. Van hieruit is er meer flow in je leven. En een ontspannen moeder draagt bij aan een relaxt kindje.

97

Het deep listening kun je oefenen door hier vaak bij stil te staan. Zelf heb ik dit geoefend met mijn inheemse muziek instrumenten. Door volledig aanwezig te zijn in het moment, weet ik van zelf welk instrument ik mag pakken en hoe deze bespeeld wil worden. Dit geeft een diepe ontspanning, verbinding, rust, helderheid, vrede en vertrouwen.

Wil je meer leren over deep listening? Neem contact op met Ernestine

Archief

Categorieën

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *