fbpx
30 graden en zwanger, hoe hou je het vol?
Karin Kagenaar BLOGS

Karin Kagenaar

Zwanger en hitte, hoe hou je het vol?

Gratis | Slapen | Zwanger en hitte

Maandagavond, 19 uur, 27 graden geeft mijn thermometer in de cursusruimte aan. De eerste zwangere komt binnen, uiteraard in een heerlijk zomerse outfit. Hoe gaat het met de hitte vraag ik? ‘Oh best te doen hoor, je hoort mij niet klagen nu het eindelijk zomer is geworden. Beetje dikkere voeten, maar ach, goed te doen hoor!’
Even later hoor ik een andere a.s. moeder puffend zeggen ‘ Jee, dat is ook wat uitgerekend zijn in juli hè? Van mij mag het heel snel weer koeler worden, niet te doen zo…’
Hoe deed ik het zelf vraag ik me af, zwanger en hitte? Ik beviel zelfs bij 30 graden weet ik ineens weer 😉

Bij deze deel ik daarom mijn toptips met jullie.

Vocht vasthouden….meest voorkomende kwaal

Omhoog met die beentjes, ook als je (nog) aan het werk bent. Thuis is een hangmatje ideaal en ’s nachts slapen met een kussen onder het voeteneind.
Regelmatig een koud voetenbadje is ook heerlijk natuurlijk.
Er zijn ook diverse kruiden/groente die wat helpen om vocht af te drijven; bleekselderij, waterkers, peterselie, brandnetelthee.
Ook het (bij voorkeur laten!) masseren van je benen kan helpen, het helpt je lymfevaten om het vocht weer op te kunnen nemen en is heerlijk voor je (gespannen) huid.

Zwanger en hitte betekent drinken, drinken, drinken.


Misschien heb je de neiging om juist minder te gaan drinken met al dat vocht in je handen en voeten. Juist niet doen, vocht wat buiten je bloedvaten zit, komt niet bij je organen. Hierdoor is er dus minder beschikbaar voor je vitale functies en om de hitte te lijf te gaan. Blijf dus drinken. Een goede graadmeter is de kleur van je urine, deze moet net zo licht blijven als slappe thee.

Wat drink je? Bij voorkeur water, kruidenthee en groentesapjes. Zelf dronk ik veel water met mint en citroen, alleen water wordt zo saai op den duur. Groentensap kan je helpen om voldoende mineralen binnen te krijgen, heel belangrijk want door het zweten verlies je meer mineralen dan normaliter.
Ook (bij voorkeur zelfgemaakte) fruit of yogurt-ijsjes kunnen heerlijk zijn.

Een andere goede leverancier van mineralen is een mengsel van kraanwater met ongeraffineerd zeezout. Vergelijkbaar met een sportdrankje, maar dan zonder suiker en/of kunstmatige zoetstoffen en andere mogelijk ongewenste toevoegingen.

Koelen, mmmmmm heerlijk zwemmen!

Heb je de mogelijkheid, zoek dan de verkoeling van het water op. Pas uiteraard wel extra op met de zon.
Ook lauw douchen kan verlichting geven en het gebruiken van een goede ventilator (ja of airco voor de mazzelaars onder ons) uiteraard.

Zelf gebruik ik ook graag mijn favo etherische oliemengsel op warme dagen; Tibet Sinus olie, ook veilig voor zwangeren. Heerlijk koelend en verfrissend in je nek en op je polsen.

Blijf binnen, zeker tussen 13 en 17 uur.
Houd alle deuren en ramen gesloten, zo blijft je huis het langst koel. Plan dan een siesta in, in de tropen doen ze dat niet voor niets massaal op die tijden. Het helpt je bovendien om je mogelijk onrustige nachten te compenseren.
Lukt slapen niet, wist je dat mediteren je ook compleet tot rust brengt? Je mag meditatietijd daarom zelfs bij je slaaptijd optellen. Vraag daarom snel de gratis ontspanning aan die voor je klaarstaat op deze site.

En tenslotte, take it easy…

Ik noemde al de siesta’s in de tropen, die mensen doen dat echt niet voor niets! Ben je zwanger doe het dan ‘overall’ gewoon een tandje rustiger aan (net als in de tropen overigens weer). Plan noodzakelijke activiteiten liefst in de vroege ochtend, rond 6 uur ‘s ochtends is het het koelste. Misschien beetje tè vroeg voor je maar je begrijpt het idee. 😉

De warmte kost jouw lijf extra energie nu je zwanger bent.
Moeten er écht bepaalde grotere klussen gedaan worden deze dagen, vraag dan anderen je te helpen! Jij en je baby zijn het waard 🙂

Fijne zomer gewenst!

ps heb jij al een kleintje? Lees hier tips voor een Coole Baby 😊

Hoe houd jij het hoofd koel bij 30 graden? Deel je ervaringstips, samen weten we meer en zo helpen we elkaar verder!

Archief

Categorieën

5 Reacties

 1. Karin Eschweiler-Buijs

  Hoi allemaal,

  Je polsen onder de koude kraan doen of een nat washandje in je nek leggen is misschien ook nog een fijne tip 🙂
  Ik wens je een mooie zwangerschap en een fijne dag!

  gr van Karin Eschweiler-Buijs
  fb groep Spirituele ervaringen zwangerschap/geboorte/adoptie

  Antwoord
  • karin

   Hoi Karin, ja dat kan ook heerlijk zijn idd.
   Wat ook nog fijn is, bedenk ik nu nog, is een plantenspuit in de buurt houden. Evt gevuld met rozenwater, ook heerlijk verkoelend om zo nu en dan bijv. in je gezicht en op je bovenlijf te sprayen.
   bedankt voor je reactie, hartengroet van je naamgenootje

   Antwoord
 2. Lara

  Wat mij het beste helpt: als je de mogelijkheid hebt, je lieve maar o zo actieve peuter (of kleuter, of dreumes, of meervoud 😉 ) bij opa/oma/vrienden laten spelen! Door het uitslapen duurt de dag korter en door de rust kun je de hete uurtjes beter aan. Succes!

  Antwoord
  • karin

   Hoi Lara, ook een hele bruikbare tip als je al een kleintje rond hebt hobbelen! Bedankt 🙂
   Voor jou peuter maar goed dat het morgen afkoelt trouwens, anders zou ze misschien wel weken moeten logeren, haha
   Hartengroet, Karin

   Antwoord
   • Lara

    Haha, nee hoor, zolang kan ik haar niet missen! Sterker nog, ze is nog nooit een nachtje uit logeren geweest. Manlief brengt haar ‘s ochtends weg en oma brengt haar ‘s middags terug. En dan heeft ze weer een relatief fitte moeder die de perenijsjes al koud heeft liggen 😉

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *